Nyhet

Denne mobilen har øyeskanner

Men er den raskere og bedre enn en PIN-kode? Vi har sjekket.

Under Mobile World Congress i Barcelona i mars fikk vi prøve en ZTE Grand S3 som kommer med en innebygget løsning for øyeskanning – altså mulighet til å låse opp telefonen bare ved å se på den. Nylig fikk ZTEs nyere Blade S6-modell en programvareoppdatering som gir også denne telefonen øyeskanning.

ZTE Blade S6 har nå fått en programvareoppdatering som gir støtte for øyeskanning.

Men trenger vi egentlig enda en måte å låse opp telefonen på? Fra før har jo de fleste telefoner mulighet til både passord, pinkode og låsemønster – og noen har også ansiktsgjenkjenning.

Vi bestemte oss for å gi den nye funksjonen, som ZTE kaller Sky Eye, et forsøk.

Gjenkjenner blodårene i øyet

Teknologien ZTE bruker er utelukkende basert på programvare, og krever ingen annen maskinvare enn det vanlige frontkameraet på telefonen. Det er selskapet EyeVerify som står bak teknologien, som de selv kaller Eyeprint ID. ZTE har døpt det om til Sky Eye på sine mobiler.

Det er ikke snakk om retinaskanning eller irisskanning, i stedet er det de små blodårene i øyet som blir fotografert og som brukes til å skape det som blir din unike nøkkel for å låse opp telefonen. Ifølge EyeVerify skal løsningen være 99,99 prosent nøyaktig. «Øyeavtrykket» ditt krypteres og lagres lokalt på telefonen, slik at det ikke skal kunne komme på avveie.

Så hvorfor ikke skanne hele ansiktet? Ifølge produsenten er deres øyeskanning mer nøyaktig enn ansiktsgjenkjenning eller talegjenkjenning, samtidig som den er billigere og mer praktisk enn iris- eller retinaskanning.

Fungerer godt – i godt lys

Det å sette opp Sky Eye var forholdsvis enkelt. Før du skanner øynene dine bør du passe på at du har godt lys i rommet. Øverst på skjermen dukker det opp et lite felt som viser bilde fra frontkameraet. Så er det bare å holde kameraet like foran ansiktet ditt, slik at øynene dine fyller mest mulig av feltet. Du må holde kameraet ganske nær ansiktet.

Du blir så bedt om å følge en liten sirkel med øynene dine, slik at kameraet kan fange opp mest mulig av det hvite i øynene – det er jo blodårene i det hvite som skal registreres.

Opplåsingen er litt tungvint. Etter at du har fått opp låseskjermen ved å trykke Av/på-knappen og så sveipet opp med fingeren, må du sveipe ned fra toppen for å få frem skjermbildet til høyre.

Etter at du har registrert øynene dine kan du låse opp telefonen fra låseskjermen ved å sveipe med fingeren fra toppen av skjermen, og så kikke inn i kameraet.

Opplåsingen fungerte ganske kjapt så lenge du har godt lys, men vår erfaring var at telefonen ofte ikke klarte å låse opp, eller trengte flere forsøk, hvis lysforholdene var dårlige. Det kunne like gjerne være hjemme i sofakroken som nede på T-banestasjonen. Men i godt lys gikk opplåsingen veldig kjapt – kanskje rundt ett sekund.

Øyeskanneren skal bli raskere jo mer du bruker den, ettersom den spiller inn ny video av øynene dine hver gang – og lærer av dette.

Kan vi lure den?

Vi er i utgangspunktet litt skeptiske til biometriløsninger som kan være mulig å lure. Derfor prøvde vi å lure øyeskanneren først ved å holde opp et bilde av personen som skulle ha adgang til telefonen. Da det ikke fungerte, prøvde vi også å spille inn video av øynene og holde mobiltelefonen opp mot en høyoppløselig PC-skjerm som spilte av videoen.

I våre forsøk lot imidlertid ikke øyeskanneren seg lure. Om den likevel er helt sikker, skal vi ikke si med hundre prosent sikkerhet.

Tungvint opplåsing

Idéen om en øyeskanner er god, men i praksis synes vi opplåsingen er litt tungvint. Du må nemlig først trykke på av/på-knappen på telefonen for å komme til den vanlige låseskjermen. Så må du sveipe hengelåssymbolet opp for å komme til skjermen med PIN-kode eller låsemønster. Først da kan du sveipe med fingeren nedover igjen for å hente frem øyeskanneren. Det er altså tre trinn for å låse opp – og er du litt usikker på om lyset er godt nok der du er, er det nesten alltid kjappere å bare taste inn en firesifret PIN-kode eller bruke et låsemønster.

Per i dag brukes øyeskanningen kun til opplåsing av skjermen, men det er mulig løsningen vil bli brukt til andre ting i fremtiden – for eksempel for å sikre apper eller til betalingsløsninger.

Få med deg testen av Blade S6:
Dette er telefonen for deg som vil bruke to SIM-kort »

Her kan du se en video av at vi prøvde øyeskanningen på en ZTE Grand S3 tidligere i år:

Les også
Facebooks nye tjeneste er trolig ulovlig i Norge
Les også
Netatmo Welcome: Vi satte opp overvåkingskamera hjemme, og så alt som skjedde
Les også
Nå kan du merke duppedittene dine uten at det synes
Les også
Nå trenger ikke Facebook å se ansiktet ditt for å kjenne deg igjen
Les også
ZTE Blade S6: Ønsker du deg en telefon du kan bruke to operatører på samtidig?
Les også
Snart dukker øyescanning opp i en mobil nær deg
annonse