Til hovedinnhold

Her er de nye Lumia-flaggskipene

Lumia 950 og Lumia 950 XL troner øverst på Windows-tronen.

I dag trakk Microsoft endelig sløret av de nye Lumia-toppmodellene, som vi allerede kjente som Lumia 950 og Lumia 950 XL. De to har allerede rukket å bli lekket flere ganger, først av Microsoft og deretter av Twitter-brukeren Evan Blass for et par dager siden.

Dermed hadde vi ganske mye informasjon om telefonene på forhånd, hvorav det meste viste seg å stemme. Fra lanseringen i New York kunne Microsofts produktsjef, Panos Panay, stolt presentere to svært godt utstyrte modeller, som dessuten blir de første mobiltelefonene med Windows 10 innabords fra lansering.

Kraftig innmat

La oss starte med det vi godt kan kalle «folkemodellen», altså lillebror Lumia 950. Telefonen har en skjerm på 5,2 tommer, og en oppløsning på 2 560 x 1 440 piksler – altså mer enn nok for å gi et sylskarpt bilde. Videre får telefonen en Snapdragon 808-brikke under skallet, paret med 3 GBminne (RAM).

Hovedkameraet er som ventet på 20 megapiksler og benytter Zeiss-optikk, mens frontkameraet kan skilte med 5 megapiksler. Hovedkameraet har en trippel blits. Lagringsplassen blir på 32 GB, men kan heldigvis utvides med minnekort. Batteriet er på sin side 3 000 mAh stort.

Den triple blitsen skal visstnok gi deg bedre bilder. Foto: Microsoft, Skjermdump fra video

Storebror Lumia 950 XL deler mange av disse spesifikasjonene, men skiller seg fra Lumia 950 på disse punktene:

  • Skjerm: 5,7 tommer (2 560 x 1 440 piksler)
  • Prosessor: Snapdragon 810
  • Batteri: 3 300 mAh

Begge to mobilene kommer også med den nye USB Type-C-standarden som ladeinngang, i likhet med blant annet de nylig lanserte Nexus-telefonene. Fargevalget består av svart, hvit eller grå – noe utradisjonelt, med tanke på Microsofts, tidligere fargesprakende Lumia-historie.

Iris-skanning og bedre skjermteknologi

Microsoft skryter dessuten av helt ny skjermteknologi, som automatisk viser deg varsler, klokka annen informasjon med én gang du tar telefonen opp av lomma. På grunn av den nye OLED-teknologien, bruker ikke denne funksjonen noen strøm overhodet, ifølge Microsoft. Stemmer det, er det intet mindre enn imponerende.

Her blir de to telefonene presentert, men en egen videopresentasjon ble ikke vist. Foto: Microsoft, Skjermdump fra video

Videre vil begge de to telefonene få støtte for noe som så langt har vært mer eller mindre fraværende på markedet: iris-skanning.

Dette fungerer omtrent på samme måte som den langt mer utbredte fingeravtrykksskanningen, men vil skanne øyet ditt istedenfor fingeren din. Dersom det viser seg å fungere bra i praksis, kan det spare deg for flerfoldige sekunder hver gang du skal låse opp telefonen – i tillegg til å øke sikkerheten betraktelig. Funksjonen har – sammen med tradisjonell fingeravtrykksleser og ansiktsskanning – fått navnet «Windows Hello».

Her er mobilen koblet opp mot Continuum-boksen. Foto: Microsoft

Microsoft Continuum – forvandle mobilen din til en PC

En annen nyvinning i Windows 10, er det Microsoft selv kaller «Continuum». Denne teknologien skal kort sagt la deg bruke Lumia 950 og Lumia 950 XL som svært portable datamaskiner. Rent teknisk skjer dette ved å sette telefonen i en «Continuum Dock» eller koble den til en skjerm trådløst, hvorpå teknologien blåser opp operativsystemet til datamaskinstørrelse. Ut fra hva vi kan se på presentasjonen til Microsoft, ser dette mer eller mindre ut som en enkel versjon av PC-versjonen av Windows 10.

Det adaptive antennesystemet skal visstnok gi deg bedre dekning. Foto: Microsoft, Skjermdump fra video

Om dette fungerer så bra som Microsoft forespeiler oss, kan det virkelig bli en vinner på møterom rundt om i landet. Selve Continuum-docken er heller ikke spesielt stor, og ser egentlig ut som en bitteliten Apple TV med masse innganger bak. Alt du trenger for å blåse opp mobilen til en «vanlig» PC, er dermed en skjerm, et par kabler og tastatur og mus. Definitivt et godt alternativ til såkalte pinne-PC-er og lignende.

Videre får de to telefonene det Microsoft kaller «adaptive antenner», som betyr at de er utstyrt med to antenner og dermed kan gi deg bedre dekning ved å velge det til enhver tid beste signalet.

Fikk du med deg Google-lanseringen?
Dette er Googles nye Nexus-mobiler »

Les også
- Microsofts neste Lumia-flaggskip får kraftig Qualcomm-prosessor
Les også
Slik er Microsoft Surface 4 og Surface Book
Les også
Disse telefonene har fått Android 6.0 Marshmallow
Les også
Nye Nexus kan bli starten på massiv laderutskifting
Les også
Her er månedens nye mobiler
Les også
Her kjører han Android på en Windows 10-mobil
annonse