Til hovedinnhold

Samsung S8500 Wave

Slik ser menyen for tilpasning av skrivebordet ut.
Slik kan skrivebordet se ut. Tallene øverst angir hvilket av skrivebordene man befinner seg i.
Menyen i Touch Wiz 3.0.
Oversiktlig kalender.

Amobil/Barcelona: Vi har fått ta Samsung Wave litt nærmere i øyensyn. Det dreier seg om Samsungs siste nyvinning med det mye omtalte operativsystemet Bada.

Fantastisk skjerm

Telefonen er av en eller annen grunn ikke fullt så fotogen som den burde være og ser ganske ordinær ut på bilder. Det er derfor en liten aha-opplevelse å se telefonen i levende live.

Den er overraskende kompakt i forhold til skjermstørrelsen, og den er også svært tynn med kun 1,1 cm tykkelse. Wave er for en stor del laget i metall, og resultatet er at den kjennes svært så solid og den ligger godt i hånden.

Alt metallet sammen med en vanvittig lyssterk Super-AMOLED-skjerm gjør at telefonen gir vesentlig bedre inntrykk i levende live enn på bilder, der den nærmest ser litt kjedelig ut.

Raskere enn sin egen skygge

Grensesnittet på telefonen er Samsungs Touch Wiz i nyeste utgave, altså Touch Wiz 3.0. Dette ser unektelig svært bra ut, og det er lynraskt. I det hele tatt er det mye her som minner om Googles Nexus One eller Iphone 3GS når det kommer til brukervennlighet og respons.

Nytt med Touch Wiz 3.0 er at måten startskjermer organiseres og settes opp på er forenklet. Man kan ha inntil ti skrivebord på telefonen, og som vanlig kan disse fylles med en mengde forskjellige småprogrammer.

Enklere og mer oversiktlig

Mange som har prøvd Touch Wiz i tidligere utgaver vil ha lagt merke til at plasseringen av knappen som gir tilgang på småprogrammene har vært til dels ugunstig. Vår erfaring er at den har vært for lett å komme borti ved bytte av skrivebord, slik at den rett og slett har vært i veien.

I Touch Wiz 3.0 er knappen for tilpassing av småprogrammer og skrivebord flyttet helt øverst på telefonen. At menyen for småprogrammer spretter opp i tide og utide er altså ikke lenger noe irritasjonsmoment.

Ut over dette har Samsung strammet opp designet en del også her, og det er lettere å få inntrykk av hvilke programmer som er tilgjengelige i den nye menyen enn i den gamle. Bra!

Sosial kontaktliste

Sosiale medier er virkelig i støtet for tiden, og det virker som om alle jobber med det. Samsungs vri virker interessant med automatisk synkronisering opp mot kontaktlisten på Facebook og Twitter-profiler man følger.

Alt av oppdateringer og statusbeskjeder for hver kontakt blir liggende i kontaktlisten, som Samsung har kalt Social Hub. Kontaktlisten er for øvrig ryddig og oversiktlig, spesielt med tanke på mengdene informasjon den rår over.

Kalenderen i Wave er omfattende, og navigering i den går raskt og smertefritt, slik det meste på telefonen virker å gjøre.

Samsung Apps

Samsung har selvsagt kastet seg på applikasjonsbølgen. Bada er basert på Linux, og dermed fins det et stort antall potensielle utviklere for plattformen.

Når Wave dukker opp i mai vil vi i Norge kun få tilgang på de applikasjonene som er gratis, men i løpet av andre halvår 2010 vil vi også få tilgang på betalt programvare gjennom butikken.

Applikasjoner kan hentes ned via vanlig datamaskin, i et grensesnitt som ikke er ulikt App Store i Itunes, og man kan også laste ned applikasjoner direkte fra telefonen.

Helhetsinntrykk

Alt i alt virker det som om Samsung har foretatt en voldsom ryddejobb i et grensesnitt som det meste av tiden har vært pent, men ikke alltid like raskt.

Nå er hastigheten der kommer menysystemet virkelig til sin rett, og det gjør det i en telefon som også har en av de aller beste skjermene vi har sett. Lysstyrken er voldsom, innsynsvinkelen er så god at bilder og video er synlig fra nesten alle kanter og fargegjengivelsen er rett ut imponerende.

Vi slo av en prat med Samsung

At systemet på telefonen er så hurtig som det virker har selvsagt med en svært kraftig prosessor å gjøre. I tillegg er det nå Samsung som styrer hele prosessen fra begynnelse til slutt.

Bada og Touch Wiz 3.0 er rett og slett en skreddersøm som er laget for å kjøre sammen. Dette i kontrast til andre varianter som for eksempel Windows Mobile eller S60 der Touch Wiz ligger over et system som er laget av noen andre.

Tommy B. Jensen er markedssjef for Samsung i Norge.

Tommy Jensen i Samsung forteller at selv om selskapet vil fortsette å ha telefoner på de fleste store plattformene er det en stor fordel å ha et eget system.

Grunnen til dette er at Samsung nå slipper å vente på en tilpasset versjon av Windows Mobile eller S60 før de kan lansere et produkt.

Dermed ligger det litt i kortene at Bada vil være plattformen Samsung bruker til å slippe sine aller heteste fremskritt på maskinvarefronten.

Dette er også viktig i forhold til å skille seg ut med et nytt operativsystem i en periode som så langt har vært dominert av nye navn innen mobile operativsystem.

Ved å lage maskinvaren selv og å kontinuerlig koble Bada sammen med det nyeste av skjermteknologi og prosessorer håper Samsung å øke Badas tilstedeværelse raskt.

Ønsker rask vekst for Samsung Apps

I mai vil det trolig være snakk om et par hundre applikasjoner som er tilgjengelig i Samsung Apps. Dette vil sannsynligvis øke raskt, og Samsung har som målsetning at godkjenning av nye applikasjoner skal ta under 24 timer før de slippes ut i butikken.

Det meste av godkjenningsprosessen går ut på å sikre seg mot skadelig kode og å sikre at programvaren faktisk fungerer før den slippes ut i det fri. Noen kvalitetskontroll eller retningslinjer for hva som skal få slippe ut vil sannsynligvis ikke bli kjørt.

Dermed er det opp til brukerne å bestemme hva man ønsker å laste ned fra markedsplassen. Om man ønsker en mer målrettet rute til de beste programmene kan Samsung Apps også skilte med topplister som viser hva som er mest nedlastet.

Stig-Ove Langö er storkundeansvarlig for Samsung i Norge. For anledningen avbildet med en annen rykende fersk modell, Samsung Monte.

Ifølge Stig-Ove Langö i Samsung er det dessuten svært viktig med lokal tilknytning på innholdet. Såkalte "killer apps" er også svært ønskelig å få med i miksen.

Dette betyr at applikasjoner som man kjenner fra andre plattformer som værapplikasjonen Yr eller kollektivhjelperen Trafikanten vil være svært ønskelige for Samsung. Dette er applikasjoner som mange trenger og som ofte blir brukt.

Samsung Music

I utgangspunktet er ikke Samsung Music på vei til Norge helt med det samme. Det dreier seg om en slags musikkbutikk, og tjenesten er foreløpig så ny at vi ikke er helt sikre på hva slags salgsmodell det dreier seg om.

Det vi dog vet etter å ha sett litt på menyene er at måten avspillingen er lagt opp på ser svært god ut. Her har du kort sagt tilgang på absolutt all informasjonen man kan tenke seg å trenge.

Alt fra sangtekster til artistprofiler er tilgjengelig rett i spilleren, og informasjonen hentes fra internett ved behov. Hvor alt hentes fra har vi ikke fått vite ennå.

Tjenesten gir uansett tilgang på nok informasjon enten man ønsker å holde et lengre foredrag om Abba, eller plage naboene sine med høylytt halsing av Dancing Queen på nachspielet.

Vi holder et øye med tjenesten og vil viderebringe ny informasjon og eventuell lanseringsdato dersom det viser seg at Samsung tar tjenesten til Norge.

annonse