Tek.no

Sniktitt Lenovo Yoga 920

Griselekker maskin fra Lenovo

Hva med en ultralett maskin med 4K-skjerm og fire kjerner?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
3 Sept 2017 15:00

Berlin / Tek.no: Lenovo spytter ut nye PC-er på løpende bånd. Men det er unektelig noe litt ekstra ved toppmodellene i henholdsvis Yoga- og ThinkPad-seriene. Denne høsten er det nye Yoga 920 som er lansert. En kraftplugg av en hybrid-PC, som også finnes i en rekke spesialmodeller.

Sylskarp skjerm

Denne maskinen kan kjøpes med virkelig heftig innmat.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men først og fremst er dette en forlengelse av det vi alt kjenner fra toppmodellene i Yoga-serien. For et par år siden testet vi Yoga 900 til svært gode resultater. I fjor kom 4K-skjermene til serien som et tilvalg, mens i år oppgir Lenovo kun en knapt 14 tommer stor 4K-skjerm som eneste alternativ.

Og det er en flott skjerm dette, som virker lyssterk og sylskarp. Den rammes inn av metall på alle kanter, men maskinen er ikke fryktelig tung med sine 1,37 kilo. Det finnes forresten to separate Star Wars-modeller av denne godsaken. Én for deg som er bittelitt ondsinnet av deg og foretrekker den mørke siden, og én for deg som skal bruke (data)kraften til gode gjerninger.

Begge disse har Gorilla Glass og digre symboler fra filmserien på topplokket.

Siste generasjon Intel-brikker

Det er en flott maskin å se til, dette, og den føles solid og velbygget, uten slark i hengslene eller andre åpenbare svakheter. Det verste jeg kan si om mitt første møte med den er at tastaturet var uvant. Det er uvisst om det vil vedvare dersom jeg bruker den over tid.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er mulig å få maskinen med de nyeste Core i7-prosessorene i den oppdaterte Kaby Lake-serien, og det innebærer at dette, akkurat som nye ZenBook Flip S fra Asus, er en ekstremt lett hybridmaskin med mulighet for firekjernet prosessor. Det burde borge for ålreit ytelse.

Men slikt er det vanskelig å gjøre seg opp noen formening om på lansering. En tom Windows-maskin skal ha ganske raklete maskinvare før helt grunnleggende bruk ikke flyter fint.

Det har imidlertid kommet til noen nye funksjoner i disse maskinene. For eksempel kan maskinen gjøre en hel del oppgaver mens den er i hvilemodus. Lenovo trakk frem mobilindustrien som inspirasjon da de snakket om de nye maskinene fra scenen.

Musikkstyring og aktivering av taleassistenten Cortana var blant tingene som ble fremhevet.

Det viktige tastaturet

Skjermen har skyhøy 4K-opløsning, og førsteinntrykket er at den både er skarp og lyssterk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tastatur er alltid en viktig ingrediens i en bærbar PC. Du må tross alt leve med det gjennom maskinens levetid, og da bør det passe fingrene dine.

Personlig er jeg gjennom flere år vant til Apples eldre MacBook-tastatur, og der fingrene mine umiddelbart forelsket seg i tastaturet på Asus' nylanserte hybrid-PC ble det ikke kjærlighet ved første tast på Lenovos krumtapp. Til det opplevde jeg tastene som litt langt fra hverandre, og enkelte tasteposisjoner var uvante. Jeg skrev mye feil i de par korte testsetningene jeg knottet ut. Tastevandring og selve gangen i tastene opplevdes også som hakket mindre tilfredsstillende enn i ZenBook Flip S.

Men så er det også en utpreget vanesak hvilke tastatur man liker. Om min erfaring er relevant for deg avhenger nok i stor grad av hva du synes om et drøyt tre år gammelt MacBook Pro-tastatur.

Lenovo samarbeider tett med Disney om dagen, og hva er vel mer naturlig enn en spesialutgave med Star Wars-design?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er vanskelig å fastslå om denne følelsen ville vart dersom jeg brukte denne PC-en i et par uker, men det virket ikke uoverkommelig å bli venner med Yoga 920.

Det nok noen hver kan bli venner med er den oppgitte batteritiden, som er oppgitt til saftige 15,5 timer. Det begynner å bli imponerende hvor lenge selv så kompakte bærbare PC-er holder ut.

Fleksibel i bruk

Dette er som nevnt en hybrid-PC, og det betyr at du kan fortsette å dytte på skjermen helt til maskinen ligger pannekakeflatt på bordet. Løfter du den på midten bretter du skjermen helt rundt til den ligger flatt mot undersiden av tastaturdelen.

Den digitale pennen virket å fungere omtrent like godt som tilsvarende løsninger fra andre produsenter. Et nyttig tillegg for deg som noterer eller tegner for hånd på PC-en din.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette innebærer også at det er mulig å sette maskinen i en V-form mot bordet den står på, slik at den likner litt på et telt. Eventuelt kan man legge den flatt på tastaturet og bruke det som et stativ.

De velkjente klokkehengslene fra Yoga-serien er med, og de både ser og føles stadig svært eksklusive ut sammenliknet med de vanlige doble hengslene på andre maskiner. De kan rett nok ikke løfte maskinen fra bordet, slik Asus' kan, men designmessig er dette vesentlig tøffere.

Digital penn hører til

Fingerleseren på Lenovo Yoga 920 er plassert under tastaturet til høyre på maskinen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I nettbrettmodus forsvinner naturligvis tastaturet som mulighet for input, men en digital penn hører til og fungerer godt på Yoga-skjermen. Noen stor forskjell fra eller til mot andre digitale penneløsninger var ikke umiddelbart merkbar. Men for deg som liker å notere for hånd, eller å tegne med rimelig god presisjon rett på skjermen er dette en svært fin løsning.

En egen fingerleser på siden av tastaturdelen tar seg av opplåsingen. Igjen må vi se bittelitt tilbake til Asus-modellen som alt er lansert. Taiwaneserne i Asus har plassert fingerleseren i rammen på selve datamaskinen, slik at den alltid er tilgjengelig. Å bruke fingerleseren på tastaturdelen av Yoga 920 mens maskinen er i nettbrettmodus virker ikke spesielt enkelt. Men kan hende blir en over tid vant til hvor den er på baksiden av maskinen.

Skulle man ikke bli det er det likevel mulig å låse opp PC-en med fingeravtrykket. Flere mobilprodusenter jobber for tiden med løsninger som lar deg bruke mobilens fingerleser til å låse opp med. Samsung har hatt løsninger for dette en liten stund, mens Lenovos underbruk, Motorola, lanserte samme type funksjonalitet samtidig med Yoga 920.

Spesifikasjoner og pris fra øverste hylle

I likhet med ZenBook Flip S kan du dra virkelig hardt på med spesifikasjonene når du kjøper en Yoga 920. Her kan du velge inntil én terabyte SSD-lagring, 16 gigabyte RAM er tilgjengelig som valg og allerede nevnte åttende generasjon Core i7 fra Intel.

I motsetning til Asus-maskinen oppgis Yoga 920 med en forholdsvis høy norsk pris på 16 500 kroner. Det er vesentlig høyere enn for ZenBook Flip S, som med omregnet euro-pris burde kunne starte på under 10 000 kroner i Norge. Men begge disse maskinene finnes i flere utførelser, og det virker ikke helt sikkert hvilken konfigurasjon de foreslåtte prisene er hentet fra for noen av dem. Med makset innmat virker 8-9 tusenlapper lite realistisk for Asus-maskinen. For Yoga 920 med påkostet 4K-skjerm som utgangspunkt er det litt vanskeligere å si om 16 500 kroner er dyrt for inngangsmodellen.

Uansett er det atter en svært spennende maskin i Yoga-serien fra Lenovo. I praksis den heftigste av dem du kan kjøpe, om du holder den mer bedriftsrettede ThinkPad X1 Yoga utenfor regnestykket.

Les også
Lenovo Yoga 920 VS HP Spectre x360: En av disse bærer på en revolusjonerende funksjon
Les også
ThinkPad er 25 år – Lenovo feirer med stilig retro-utgave
annonse

Les også