SamletestBærbare PC-er til studenter

Du får en utrolig god bærbar PC for under 7000 kroner – vi har testet fem av dem

Oversikt, testvinner og oppsummering

'Tis the season: Sommeren forbi, pensumbøkene er fremme, notater må tas og oppgaver må skrives (og selvsagt utsettes til siste liten med surfing, musikklytting og tv-serier.)

Da må man nødvendigvis ha en dugelig maskin å utføre de nevnte aktivitetene på. Kanskje har du festet såpass hardt under forrige ukes fadderbegivenheter at du har somlet litt med å komme i gang med å finne en grei laptop til studiene?

Eller kanskje har du hatt laptopen din i en stund, og merker at den synger på siste vers?

Slik har vi testet

Vi har testet fem maskiner som egner seg som både studentlaptoper og til hverdagsbruk.

Vi ba produsentene sende oss bærbare maskiner som passer til disse formålene, med 13- eller 14-tommers skjerm og som koster under 7000 kroner.

Vi tok også med en velomtalt HP-maskin til nesten halve prisen av dette igjen for å se om den holder mål mot sine dyrere konkurrenter. Den har omtrent samme spesifikasjoner som de øvrige, så om den holder mål også på de andre kvalitetene, bør dette kunne være et rimelig godt kjøp.

Felles for dem alle er uansett at det er maskiner vi tror kan takle små til middels store oppgaver, og vi har kastet våre relativt tøffe tester på dem. Siden dette er maskiner ment til auditorier og lesesaler, har vi vektet batteritid og støynivå enda høyere enn vanlig.

Resultatet av testen våre kan du se under denne oversikten over spesifikasjoner.

HP Envy 13- ad012noLenovo IdeaPad 320SHP 14-bp091noAcer Swift SF314ASUS ZenBook UX430UA
ProsessorIntel Core i3-7100U prosessor / 2,4 GHzIntel Core i5-7200U / 2.5 GHzIntel Core i3 7100U / 2,4 GHzIntel Core i3 7100U / 2,4 GHzIntel Core i3-7100U prosessor / 2,4 GHz
Lagring256 GB PCIe-SSD128 GB PCIe-SSD256 GB SSD256 GB SSD128 GB SSD
GrafikkIntel HD Graphics 620Intel HD Graphics 620Intel HD Graphics 620Intel HD Graphics 620Intel HD Graphics 620
Minne4 GB4 GB6 GB4 GB4 GB
Skjerm13,36 tommer, 1920 x 108014 tommer, 1920 x 1080, antirefleks14 tommer, 1920 x 1080, antirefleks14 tommer, 1920 x 108014 tommer, 1920 x 1080, antirefleks
Tilkoblings-muligheter1 x USB-C 3.1 Type-C, Gen 1 2 X USB 3.1, 1 x microSD-leser, lyd inn/ut1 x USB 2.0, 1 x USB-C 3.0, HDMI, minnekortspor (SD; SDHC; SDXC; MMC), lyd inn/ut2 x USB 3.0, 1 x USB-C 3.0, HDMI, minnekortspor (SD; SDHC; SDXC), 1 x RJ45 (Ethernet-port), lyd inn/ut2 x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C 3.1, HDMI, minnekortleser (SD; SDHC; SDXC), lyd inn/utFingeravtrykksleser, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 X USB-C, micro-HDMI, minnekortleser (SD-kort),
Dimensjoner30,54 x 21,56 x 1,39 cm32,7 cm x 23,65 cm x 1,93 cm38,16 cm x 25,9 cm x 2,39 cm33,8 cm x 23,4 cm x 1,8 cm32,4 cm x 22,5 cm x 1,59 cm
Vekt 1,32 kg1,69 kg1,46 kg1,8 kg1,25 kg
Pris (ved testing)6999,-5995,-3695,-6995,-6490,-

Testvinneren

HP Envy 13-ad012no

Det er tydelig at HP i de siste par årene har lagt seg i sæla for å kombinere god ytelse med smakfull design – og det har de etter vår mening klart til gagns med HP Envy 13. Vi klarer ikke annet enn å la oss begeistre av denne vesle herligheten.

Vi finner knapt noen svakheter ved denne maskinen: Den har en jevnt over god prosessor- og grafikkytelse med lekker, smart design som skiller seg positivt ut – til en pris vi mener ikke er så altfor uoverkommelig.

Tastene på det gullfargede tastaturet er dype og gode å taste på, og det er sågar satt av av en egen rad til funksjonsknapper som Home og Page Up/Down. Pekeplaten er også presis og god i bruk.

Attpåtil er skjermen lyssterk og har god fargegjengivelse, og rammene rundt skjermen er smale, noe som gir et ekslusivt inntrykk. Maskinen støyer ikke i det hele tatt – selv ikke når vi kaster alskens stresstester på den.

PCIe-disken på 256 GB yter veldig godt. De Bang & Olufsen-merkede høyttalerne gir veldig god lyd til laptop å være, noe vi ikke hadde forventet av en maskin av denne størrelsen. Til og med høyttalerne har forseggjort design på maskinen, og de er utformet i et stilig mønster på langs over tastaturet.

En batteritid på nesten 12 timer skader heller ikke, akkurat. Dette er rett og slett jevnt over en imponerende bærbar PC.

Vi anbefaler derfor denne maskinen til deg som ønsker et smykke av en maskin som varer hele dagen, og som takler de fleste hverdagslige oppgaver du måtte ønske å bruke den til, samt litt lettere bilde- og videoredigering.

Dette er ikke den rimeligste maskinen i testen, men vi mener at man får det man betaler for – og vel så dét – særlig sammenlignet med Asus Zenbook UX430UA og Acer Swift SF134, som i skrivende stund er omtrent på samme prisnivå.

Les hele testen av HP Envy 13 »

HP Envy 13-ad012no
9.5
Imponerende
Best i test

HP Envy 13-ad012no

sitat"En perle av en PC"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært elegant design
 • Krysse av
  Svært lett og tynn
 • Krysse av
  Lyssterk skjerm
 • Krysse av
  God fargegjengvelse
 • Krysse av
  God grafikk- og spillytelse
 • Krysse av
  God diskytelse
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  God prosessorytelse
 • Krysse av
  Godt tastatur og god pekeplate
 • Krysse av
  Ingen viftestøy
 • Krysse av
  Smart ergonomisk design med lokk som skråner tastatur

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe upraktisk plassering av Enter-tasten

Acer Swift 3 SF314 (NX.GNUED.007/NX.GPLED.002)

Acer Swift SF314 er i likhet med IdeaPad 320S og Asus Zenbook 430UX utformet i diskré aluminium – i vårt testtilfelle mellomgrått. Byggekvaliteten er litt mer solid enn Zenbooken vi har testet. Det virker som at Acer har lagt litt penger i at du skal slippe å bekymre deg så alt for mye for å miste denne i bakken.

At den er såpass solid kommer dog med et visst minus – vekten. Det trekker littegrann ned at maskinen veier 1,8 kg, som kanskje blir litt vel mye å drasse på for en student med mange pensumbøker i sekken i tillegg.

Også tastaturets kvalitet forteller oss at Acer har lagt flid i denne maskinen: Tastene er dype, responsive og veldig gode å skrive på, med passe avstand mellom dem. Page Up- og Down-taster rett over piltastene kan kanskje bli litt frusterende å komme borti for noen, men ellers er tastaturets utforming veldig bra.

Også pekeplaten er av god kvalitet på denne maskinen, og den er presis både til vanlig bruk og når man utfører zoom-bevegelser og lignende.

Prosessoren takler det meste av tester vi kaster på den jevnt over godt, og grafikkytelsen er god nok til at du fint kan spille mindre krevende spill på ikke så alt for høye innstillinger.

I tillegg gir vår batteritest resultater som tilsier en drøy arbeidsdag, nærmere bestemt i 9 timer og 40 minutter med kontinuerlig videoavspilling ved 150 nits lysstyrke.

Dette er et produkt vi kan anbefale til hverdagsbruk for både studenter og arbeidende, eller andre som vil ha en maskin som takler det meste av enkle til middels tunge oppgaver.

Det som trekker litt ned fra høyere karakter er i hovedsak at skjermen er den mest lyssvake i testen. En lyssvak er litt uheldig i kombinasjon med at Gorillla Glass IPS-skjermen viser refleksjoner svært godt, særlig når skjermen er litt mørk.

Noe som også trekker litt ned er at kanten på undersiden er litt i skarpeste laget, som kan være ubehagelig for noen å hvile håndleddene på.

Les hele testen av Acer Swift S314 »

Acer Swift 3 SF314 (NX.GNUED.007/NX.GPLED.002)
8
Meget bra
Anbefalt

Acer Swift 3 SF314 (NX.GNUED.007/NX.GPLED.002)

sitat"Acer Swift S314 er en solid og jevnt over god maskin både til hverdagsbruk og litt attåt."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Godt tastatur og god pekeplate
 • Krysse av
  God grafikkytelse
 • Krysse av
  Jevnt over god prosessorytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært refleksiv skjerm
 • Bytt
  Svak diskytelse
 • Bytt
  Litt vel tung (1,8 kg)
 • Bytt
  Lyssvak skjerm
 • Bytt
  Ikke så god fargegjengivelse

Lenovo Ideapad 320S (80X4009UMX/80X400AMMX)

Selv om designet kanskje ikke vil få hoder til å snu seg, har Lenovos IdeaPad 320S en diskré og elegant utførelse i matt, grå aluminium.

Lenovo er kjent for svært gode tastaturer, og dette tastaturet er ett av de beste i testen. Det er ingen krumspring hva angår utforming, og maskinen har svært gode og passe dype taster som ikke støyer.

Også pekeplaten er også av god kvalitet – kanskje ikke den aller beste vi har prøvd, men vi syns den er presis nok.

Byggekvaliteten er også solid – lokket og bunnen gir ikke merkbart etter når vi tafser hardt på dem. Vekten er 1,69 kg, som kanskje er akkurat på smertegrensen for noen – men maskinen virker ikke så tung når man løfter den med én hånd, for eksempel, fordi den er velbalansert.

Maskinen har også veldig kjapp PCIe-SSD som yter godt. Når det kommer til å håndtere flere oppgaver og programmer samtidig, viser Lenovo IdeaPad 320S at den har jevnt over god ytelse på prosessordelen. Å åpne programmer og surfe oppleves i hvert fall subjektivt som at går kjapt nok.

Grafikkytelsen er ikke av den beste, men det skal gå greit å spille enklere spill på middels til lave innstillinger. Det er litt underlig, all den tid Lenovo-maskinen faktisk har en kraftigere prosessor enn de øvrige, og den samme grafikkløsningen.

Denne maskinen har også testens nest beste batterilevetid, ifølge vår video-på-loop-batteritest: 10 timer og 45 minutter får vi skvist ut av denne, med skjermen på 150 nits lysstyrke.

Viftestøyen har i store deler av de hverdagslige brukstestene våre vært fraværende, men når du har mange faner og programmer oppe samtidig – eller Windows bestemmer seg for å oppdatere noe i bakgrunnen – slår det tidvis inn en påfallende høy viftelyd.

Skjermen er lyssterk og matt, men fargegjengivelsen tilsier at du ikke burde kjøpe denne til proff bilderedigering med mindre du kjøper en skjermkalibrator.

Vi anbefaler Lenovo IdeaPad 320S for deg som har budsjett på en tusenlapp mindre enn HP Envy koster, for her får du en god del for pengene.

Les hele testen av Lenovo IdeaPad 320S »

Lenovo Ideapad 320S (80X4009UMX/80X400AMMX)
7.5
Bra

Lenovo Ideapad 320S (80X4009UMX/80X400AMMX)

sitat"Mye PC for pengene. "

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god diskytelse
 • Krysse av
  Godt tastatur og god pekeplate
 • Krysse av
  Matt skjerm og grei lysstyrke
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Viften støyer sjelden

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak fargegjengivelse på skjermen
 • Bytt
  Tidvis viftestøy

Asus ZenBook UX430UA-PURE1

Denne Zenbooken har en stilig design i en mørk gråaktig farge. Den er stort sett solid utformet, men vi er litt skeptiske til lokkets byggekvalitet fordi det gir etter når vi trykker på det fra forskjellige vinkler.

Vi liker i hvert fall godt det matte, dype tastaturet, og den glatte og presise pekeplaten.

Asus har gjort et godt stykke arbeid med særlig skjermen. Ikke bare er den testens desidert mest lyssterke – den gjengir også farger ganske så korrekt.

Høyttalerne imponerer også, og prosessorytelsen er god. Batteritiden havner på en tredjeplass i vår test, med 10 timer.

Vi anser absolutt denne maskinen som en relativt bra maskin. Men vi klarer likvevel ikke å bli helt frelst.

Blant annet diskytelsen og byggekvaliteten gjør at vi nøler med å direkte anbefale denne til hverdagsbruk, og vi syns per i dag at prisen ikke veier helt opp.

Helhetsinntrykket trekkes også ned av at at viften går nærmest konstant, enten man ser video eller utfører relativt enkle oppgaver.

Les hele testen av Asus ZenBook UX430UA »

Asus ZenBook UX430UA-PURE1
7
Bra

Asus ZenBook UX430UA-PURE1

sitat"Lette Asus ZenBook overbeviser ikke 100 % på ytelse og byggekvalitet, tross mye bra."

Fordeler

 • Krysse av
  Godt tastatur og god pekeplate
 • Krysse av
  God prosessorytelse
 • Krysse av
  Lyssterk skjerm
 • Krysse av
  God fargegjengivelse
 • Krysse av
  Lav vekt
 • Krysse av
  Gode høyttalere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Merkbart og konstant viftestøy
 • Bytt
  Litt svak diskytelse til SSD å være
 • Bytt
  Noe svak byggekvalitet i skjerm

HP 14 (1RL42EA/2GG00EA)

Den desidert billigste maskinen i testen er utelukkende utformet i hvit hardplast, men yter overraskende godt sammenlignet med sine dyrere testkonkurrenter.

Både prosessoren og SSD-en takler testene våre fint, og HP 14 oppnår resultater på linje med de litt mer fjonge modellene.

Batteritiden skorter det imidlertid på. Fem timer og tre kvarter er ikke så mye å skryte av, og særlig ikke når innmaten ikke krever all verden av strøm, heller.

Det kritthvite tastaturet har dype taster, og er godt å skrive på – men vil med stor sannsynlighet gjøre andre som lytter til deg skrive ganske irriterte. Støynivået er nemlig påfallende i plastikk-klaprings-kategorien.

Støy klarer også viften å produsere – en hvinende og irriterende lyd, som i vår erfaring er konstant.

Fargegjengivelsen på skjermen er testens dårligste. Skjermen er matt, og selv om maks lysstyrke er noen få nits høyere enn Acer Swift SF314, virker sistnevnte en god del mer lyssterk, særlig utendørs – kanskje grunnet Swifts IPS Gorilla Glass-skjerm versus HPs plastskjerm.

Les hele testen av HP 14 »

HP 14 (1RL42EA/2GG00EA)
6
Helt greit

HP 14 (1RL42EA/2GG00EA)

sitat"Gode spesifikasjoner til prisen, men ellers mye å sette fingeren på"

Fordeler

 • Krysse av
  Jevnt over god prosessorytelse
 • Krysse av
  Jevnt over god diskytelse
 • Krysse av
  Godt tastatur og god pekeplate
 • Krysse av
  Lav vekt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Veldig kort batteritid
 • Bytt
  Billig byggekvalitet
 • Bytt
  Støyende tastatur
 • Bytt
  Vifte som bråker mye
 • Bytt
  Lyssvak skjerm
 • Bytt
  Dårlig fargegjengivelse