Tek.no

Sniktitt Asus ZenBook Flip S

Tynn, lett og med supert tastatur

Nå kappes bærbare med telefoner når det kommer til tykkelse.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
30 Aug 2017 16:14

Berlin / Tek.no: Det er få ting det konkurreres mer om for tiden enn lette og kompakte PC-er. Asus har vært blant de ledende på akkurat dette med sine ZenBook-modeller gjennom flere år, og nye ZenBook Flip S ser ut til å bli en meget spennende maskin når den havner i norske butikker.

Knapt 1,1 centimeter tykk

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen er nemlig kun 10,9 millimeter tykk, og vektnåla stopper på 1,1 kilo. Her er det ikke ett gram overflødig nips. Det skiller kun få millimeter ned til iPhone 7 Plusen jeg la ved siden av den sammenbrettede maskinen. Det er imponerende hvordan de to produktklassene nærmer seg hverandre; PC-ene blir stadig mer kompakte, og mobiltelefonene vokser i ytelse for hver dag som går. Det er gode tider for oss som liker å ha smidige og kjappe dataverktøy med oss på farten.

Som ZenBook-modeller flest er denne innkapslet i et flott ytre av aluminium, men i motsetning til de fleste av dem kan du brette skjermen helt rundt og bruke maskinen som et nettbrett med Windows på.

Det betyr at den har sine argeste konkurrenter i Lenovos Yoga-maskiner, og kanskje også Microsofts egne Surface-varianter, selv om de lander hakket mer i nettbrettleiren enn i PC-leiren, med sine tastaturdeksler fremfor vanlig fundament. Microsoft har også sin egen hybrid i form av Surface Book, men med priser som starter på 16 000 kroner blir det antakeligvis urettferdig å sammenlikne dem med Flip S som i Europa starter på rundt 800 euro. Det burde bety at rimeligste maskin havner greit under 10 000 kroner i Norge.

Lager sin egen tastaturstøtte

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen har det som ved første øyekast ser ut som vesentlig mindre påkostede skjermhengsler enn Lenovos Yoga-varianter. Men selv om de ser enkle ut er de faktisk litt smarte. De folder seg nemlig ut i en bestemt vinkel når du løfter skjermen, slik at de også løfter opp selve basen på maskinen for å gi en bedre vinkel på tastaturet.

Det er faktisk en rimelig smart løsning, ettersom hver halvdel av denne maskinen er forsvinnende tynn.

Om det er én ting jeg lurer på aller først når så tynne maskiner presenteres er det hvor godt tastatur man har fått plass til. Jeg foldet ut en av Flip S-maskinene og satte i gang med tasting.

Taster som minner om eldre MacBook

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Taster er en smakssak. Noen liker dem litt stive og klikkete, mens andre foretrekker de litt mykere med lang vandring. Det er sistnevnte variant som er å finne hos Flip S, og foruten en hårreisende mangel på Æ, Ø og Å på demomaskinene fant jeg meg umiddelbart til rette.

Det er rett og slett rimelig behagelig å taste på denne, og sammenliknet med min vanlige reisepartner, en 13-tommers MacBook fra 2014, var det egentlig ikke noen enorm forskjell å registrere her. Kanskje tastene i Asusen er bittelitt mykere, men vandringen virket omtrent like lang. Dermed tipper jeg denne kan vinne hjerter blant andre tastaturryttere også – jeg fikk i hvert fall følelsen av at jeg kunne begynt å jobbe på denne omtrent uten å legge merke til tastaturbyttet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen føles påfallende lett når man løfter på den, noe som kanskje kommer av at det metalliske ytret får den til å se tyngre ut enn den er.

Vi snakker tross alt om en PC som er marginalt tykkere enn mobiltelefoner flest.

Flott skjerm

Skjermen så også svært flott ut, selv om Asus skryter litt av små rammer der det finnes andre bærbare PC-er med vesentlig smalere skjermrammer enn de fleste av deres modeller. Dells nyere XPS-modeller har knapt rammer over og langs sidene av skjermen, om enn en ganske voksen en under.

Uansett er det mange som setter pris på litt ramme å holde i når man først har med et hybridprodukt å gjøre. ZenBook Flip S skal tross alt fungere godt som nettbrett også.

Ytelsesmessig var demomodellene rimelig kjappe, og berøringsresponsen i skjermen virket ganske så utmerket.

Videre er det mulig å dra opp spesifikasjonene på denne maskinen ganske kraftig. Åttende generasjon Core i7 fra Intel er tilgjengelig her, og det samme er en SSD på hele 1 TB koblet til på raskeste vis via PCIe. Hvis du virkelig vil ha full pakke ser du kanskje også på maskinen med 4K-skjerm, men da har vi nok også for lengst forlatt prislappen på 800 euro.

Les om de andre nyhetene i ZenBook-familien her »

annonse