Til hovedinnhold

November byr på hauger av ønskelistekandidater

Det kommer noen godbiter i butikkene i november

Høsten har definitivt tatt grep nå, men heldigvis finnes det opptil flere lyspunkter å glede seg over i fotobutikkenes hyller. Her er oversikten over nye produkter som finner veien til butikkene i løpet av november.

Mye spennende fra Sony

Kompakte Sony Alpha 7 i fullformat slo ned da den ble lansert. Foto: Sony

Det slo ned som en bombe da Sony lanserte sine nye kompakte fullformats systemkameraer Sony Alpha 7 og Alpha 7R tidligere denne måneden. Kombinasjonen av svært høy ytelse og et lite, speilløst kamerahus fattet mange interesse for.

Alpha 7 har en bildebrikke på 24,3 megapiksler, mens Alpha 7R har hele 36,4 megapiksler. Alpha 7R har ikke lavpassfilter, noe som skal sikre maksimal skarphet på bildene.

Vi lot oss også imponere litt seinere i måneden, da vi fikk anledning til å prøve nyskapningene selv. Da satte vi pris på den robuste utførelsen, svært god skjerm og elektronisk søker, i tillegg til en rask og velfungerende autofokus.

Etter denne dagen med prøvekjøring kunne vi fastslå at dette er kameraer med potensiale til å bli en skikkelig fulltreffer.

Finn beste prisSony Alpha 7 i prisguiden

Finn beste prisSony Alpha 7R i prisguiden

Alpha 7 bruker E-fatning, men ved hjelp av adaptere er alle objektiver med A-fatning brukbare. Foto: Sony

Sammen med disse kamerahusene kommer også to objektivadaptere som gjør det mulig å bruke Sonys objektiver med A-fatning på de nye kamerahusene. Alpha 7 og 7R bruker E-fatningen, mest kjent fra de kompakte kamerahusene i Sonys NEX-familie.

Sony slipper også to nye objektiver ut i butikkene i november. Det dreier seg om telezoomen 70-200mm F2.8 G SSM II med A-fatning, og det faste objektivet Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA, med E-fatning.

Finn beste prisSony SAL70200G2 i prisguiden.

Finn beste prisSony SEL35F28Z i prisguiden.

Sony RX10 er litt omfangsrik, men likevel et bra kamera. Foto: Sony

Til sist kommer også Sony med superzoomkameraet Sony DSC-RX10 i butikken i november. Dette kameraet har vi tatt en liten titt på, og det vi likte best med dette kameraet, er objektivets lysstyrke på f/2.8 gjennom hele zoomområdet på 24-200mm.

RX10 føles noe stort og klumpete i utførelsen, men siden det bruker en god bildebrikke på 20,2 megapiksler, den nyeste bildeprosessoren fra Alpha 7 (BIONZ X) og mange spennende innebygde funksjoner, er vi likevel forbeholdent positive til dette kameraet.

Finn beste prisSony DSC-RX10 i prisguiden.

En godbit fra Pentax

Pentax K-3 har store nyheter og tåler å brukes. Foto: Pentax

Også Pentax kommer på gata med et kamera som vakte berettiget oppsikt da det ble lansert i oktober. Pentax K-3 kan nemlig noe som ingen andre kameraer – foreløpig – kan, og det er jo noe som alltid vekker interesse:

Pentax K-3 bruker sin mekaniske bildestabilisator til å eliminere moiré, altså både fargefeil og mønsterfeil i svært detaljerte deler av bildet. Dette unngås vanligvis med et lavpassfilter som gjør bildet bitte litt uskarpt, men det er her Pentax kommer med en langt mer kreativ løsning: I stedet for dette filteret roteres selve sensoren med litt mindre enn en pikselstørrelse radius. Dette er tilstrekkelig for å eliminere moiré, og enda viktigere: det er enkelt å skru av når det ikke trenges, slik at bildene kan bli maksimalt skarpe.

Vi har ikke rukket å gjøre en grundig test av Pentax K-3 ennå, men du finner beste pris i prisguiden.

To kameraer og objektiv fra Nikon

Det nye objektivet fra Nikon er svært lyssterkt. Foto: Nikon

Den kanskje mest interessante nyheten fra Nikon i november, er objektivet AF-S Nikkor 58mm f/1.4G. Dette spesielt lyssterke objektivet har sine røtter fra et nær legendarisk objektiv fra 70-tallet, Noct-Nikkor 58mm f/1.2, og også det nye objektivet yter ekstremt godt i lite lys.

Finn beste prisNikkor 58mm f/1.4G i prisguiden.

Nikon har tidligere bestemt seg for å sette opp farten i lansering og levering av speilreflekser, og det har vi nå sett flere eksempler på. Kamerahuset Nikon D610 ble både lansert og var på plass i butikkene i løpet av oktober.

Nikon D610 er Nikons inngangskamera til fullformatverdenen. Foto: Nikon

Vi har kikket litt på D610, et fullformatskamera lagd for de som skal begynne med slike kameraer. Dette kameraet er en oppgradering av D600 som ble lansert i fjor, så det har flere likheter enn forskjeller fra forgjengeren.

Lukkermekanismen er imidlertid helt ny, med raskere skuddtakt på seks bilder i sekundet, og en ny stillemodus. Vi var godt fornøyde da vi kikket på det, selv om det er klart at dette ikke er en revolusjon, men snarere en forbedring av et allerede godt kamera.

Finn beste prisNikon D610 i prisguiden.

Nikon D5300 er sosial, med GPS og Wi-Fi innebygd. Foto: Nikon

Kamerahuset Nikon D5300 ble også lansert midt i oktober, og dette kommer i butikken den 14. november. Dette er et speilreflekskamera for viderekomne amatører, og til tross for sin beskjedne størrelse har dette kameraet mye å by på. Eksklusive batteri og minnekort er kameraet oppgitt til å veie 480 gram, noe som må sies å være i den lave enden.

Bildebrikken er på 24,2 megapiksler i DX-format, uten lavpassfilter for maksimal skarphet. Den har en lysstyrke på ISO 100 til 12800, utvidbar til 25600, og den nyeste generasjonen bildeprosessor, Exspeed 4.

I tillegg er Nikon D5300 sosial, med innebygd GPS og Wi-Fi, som gjør deling og tagging av bilder til en svært enkel affære.

Finn beste prisNikon D5300 i prisguiden.

Knøttekamera fra Panasonic

Panasonic GM1 er utrolig lite til å være et fullblods systemkamera. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Panasonic stiller i november-racet med det knøttlille systemkameraet Panasonic Lumix DMC-GM1. Vi fikk en liten smaksprøve på dette midt i oktober.

Dette er et fullverdig systemkamera med utskiftbar optikk som måler svært beskjedne 9,85 cm bredt, 5,49 cm høyt og 3,04 cm dypt, fordelt på 204 gram (med batteri og minnekort). Sagt på en annen måte, kameraet får plass i håndflaten og vel så det.

Inni finner vi en Live MOS bildebrikke på 16 megapiksler og den nye bildeprosessoren Venus Engine. Kameraet bruker microFourThirds optikk, slik at utvalget her er stort og voksende. Med kameraet følger også et nytt kitobjektiv, Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6.

Finn beste prisPanasonic Lumix DMC-GM1 i prisguiden.

Sigmaobjektiv og blits

Nytt standardobjektiv fra Sigma. Foto: Sigma

Fra objektivspesialistene i Sigma kommer et nytt zoomobjektiv som selskapet lanserte midt i måneden. Dette er et standardobjektiv med 24-105mm brennvidde og lysstyrke f/4 i hele zoomområdet. Minste blender er f/22.

Objektivet er utstyrt med optisk bildestabilisator, og vil først være tilgjengelig for Canon- og Sigmabrukere, siden for blant andre Nikon. Dette er også et av Sigma-objektivene som det er mulig å skifte fatning på, kjekt om du bytter merke på kamerahuset.

Finn beste prisSigma 24-105mm f/4 DG OS HSM i prisguiden.

Ny blits fra Phottix, først for Canon og så kommer Nikon-versjonen over nyttår.

Phottix har kommet med blitsen Mitros+. Dette er en blits som passer med Canon, og som har innebygd det meste av sendere og mottakere for synkronisert avfyring. Denne blitsen skal komme for Nikon utpå nyåret.

Finn beste prisPhottix Mitrox+ i prisguiden.

annonse