Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Watch

Nå kommer både eSIM og Galaxy Watch

Smartklokken med lang batteritid og innebygget mobilnett.

New York / Tek.no: I dag lanserte Samsung sin Galaxy Watch her i Brooklyn i New York. Det mest spektakulære med den er at Samsung skryter av fire dagers batteritid ved aktiv bruk. Det nest mest spektakulære er at vi endelig ser ut til å ha fått et hint om når e-SIM endelig blir innført i Norge.

Er du ikke så veldig aktiv bruker av smartklokken du har på armen, skal Galaxy Watch kunne klare seg opp til én uke på hver lading. Det er imponerende for en liten dings som dette. Apple oppgir fortsatt kun ett døgns batteritid for sin smartklokke, selv om brukere av de siste par utgavene nok kan skrive under på at også den kan strekkes litt om den ikke brukes aktivt. Avstanden er uansett enorm til det Samsung sier deres kan.

Galaxy Watch blir tilgjengelig med 42 og 46 millimeter store hus.

Legg mobilen hjemme

Når du glemmer, eller legger, igjen telefonen din hjemme, kan klokken bytte over til mobilnettet for å håndtere samtaler og nettilknytning selv. Da varer ikke batteriet spesielt lenge lenger, men så er også dette mer en funksjon som er kjekk å ha i visse og ofte kortvarige situasjoner.

Om du glemmer mobilen, eller legger den igjen med vilje, kan klokken selv hoppe over på 4G, og Spotify-avspilling kan også fortsette enkelt og sømløst på klokka.

For eksempel er det greit å aktivere mobilnettet for en par timers joggetur i marka, hvis du uansett vet at laderen er nær når du kommer hjem.

Noe av det mest spennende her er at klokka har innebygget e-SIM. Det betyr at når du skal koble den til mobilnettet trenger du ikke noe SIM-kort. Det sitter et bygget inn, så alt du trenger å gjøre er å koble det til operatøren du velger. Da vi testet en slik løsning første gang var det så enkelt som å lese av en QR-kode med kameraet på mobilen.

Les også: Vi testet Gear S2 med e-SIM og mobilnett »

Dette er slett ikke nytt for Samsung, men på dette punktet tar vi oss friheten til å kalle norske operatører litt sidrumpa. Minus Telias underbruk OneCall som faktisk testet løsningen allerede for et par år siden - også den gang med en Samsung-klokke. Kudos til dem for det, men det er neppe en relativ småtass som OneCall som skal utgjøre hele salgsgrunnlaget for denne klokken.

Vi må anta at koreanerne vet noe vi foreløpig ikke vet om norske operatørers planer. For det er kun e-SIM-versjonen av klokka som kommer til Norge.

Fra Gear til Galaxy

En litt kryptisk ting her er navnebyttet. Foruten den første smartklokken de lanserte, Galaxy Gear, har senere klokker gått under navnet Gear med ulike etternavn, som inneværende og svært gode Gear S3.

Apple Watch i minste utgave ved siden av sitt motstykke i Galaxy-leiren. Sistnevnte har mye lenger batteritid.

Byttet vekk fra Galaxy var logisk, siden det plutselig ikke var Android som lå under menyene. Samsungs eget operativsystem Tizen kjører på Gear-klokkene, og på TV-ene fra selskapet for den saks skyld. Men det er fortsatt med selv om den nye klokken heter Galaxy Watch. Det er altså mer snakk om en standardisering mot mobilseriene enn noe større skifte i det rent tekniske ved klokkene.

Det sagt skal etter sigende Gear-modellene leve videre ved siden av Galaxy Watch.

Selve klokka kommer i en rekke design med alt fra en forholdsvis kompakt utgave i rosa gull - fargen, ikke materialet - til en stor variant i sølv og svart, med flere varianter mellom. Hvis ikke startstørrelsen på 42 mm er for stor burde det være noe her for de fleste.

Designmessig likner den ellers veldig på allerede nevnte Gear S3.

Som å bruke en påkostet Gear S3

I bruk er den også ganske lik. Menyene fungerer på samme måte. Her vrir du på ringen rundt urskiven for å bla i menyene, mens du trykker på skjermen for å aktivere valgene. En knapp på siden av klokken tar deg tilbake igjen.

Som på Gear S3 kan du kjøre Spotify rett på klokka også her. Men selskapet har tatt løsningen ett steg videre i et samarbeid med den svenske musikktjenesten. Enten du trenger å flytte lyden over på TV-en, den nylanserte smarthøyttaleren Galaxy Home eller til klokken, gjøres dette fort og til dels automatisk. Koble fra mobilen og klokken fortsetter å spille.

Det har kommet til en del nye helsefunksjoner i klokken. Den måler nå stressnivå, og kan be deg om å puste ut hvis den merker at du sliter. Det gjør den ved å måle pulsen din til daglig, slik at den får et utgangspunkt for deg. Så fort den ser at du avviker fra det utgangspunktet vet den at du har litt ekstra å gjøre på, og kan hjelpe deg med å finne roen igjen.

Dukker opp i slutten av september

Prisen på Galaxy Watch vil bli enten 3790 for den minste utgaven eller 3990 for den største. Både klokka og sannsynligvis e-SIM-støtten kommer i slutten av september.

PS! Klokken er tett og trykktestet ned til fem atmosfærer, eller 40 meters dyp. Den bør likevel ikke dykkes med, selv om den altså burde tåle også større dyp i korte perioder. Overflateaktiviteter som svømming og lek skulle iallfall ikke være noe problem med Galaxy Watch.

Kveldens aller største nyhet var Galaxy Note 9 - her finner du sniktitten på den nye pennemobilen fra Samsung »

annonse