Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Gear S3 Frontier

Samsungs nye smartklokke er selskapets beste hittil

Det er lite å klage på her.

Smartklokker begynner allerede å få noen år på baken i det norske markedet. Mens de første modellene var ganske enkle, har utviklingen på denne fronten tatt mange steg videre de siste årene.

En av de store produsentene av slike klokker, Samsung, lanserte under årets IFA-messe sin nyeste generasjon Gear-klokker.

Det var i august, og først nå har disse klokkene funnet veien til butikkhyllene og ikke minst vår testlabb. Årets versjon kommer i to utgaver; Gear S3 Classic og Gear S3 Frontier, og det er sistnevnte vi har lagt under lupen.

Stor og robust

De nye Gear 3-klokkene er store. Med andre ord er ikke dette klokker for de jakter nette armbånd å ha på armen. Klokken huser nemlig en 1,3 tommer rund skjerm, i tillegg til at selve urkassen også er kraftig. Begge de nye modellene er ruvende på armen din, hvor det kun er Garmin Fenix 3 som er større av alle smart-klokkene vi har testet.

Urkransen brukes til å navigere deg rundt i menyene.

Samsung har brukt materialer i Gear S3 som gir deg en god kvalitetsfølelse, samtidig som de er robuste nok til å tåle en skikkelig trøkk. Under vår testperiode var klokken med på både hockey- og fotball-treninger, og selv om den ikke ble utsatt for noe direkte slag, taklet den likevel fint å være en del av kampens hete.

Selve urkassen er i metall, og på Frontier-modellen følger det med en gummi-rem. Urkransen er røff i designen, hvor totalen gir en tiltalende klokke for de fleste anledninger. Vi har også kikket på Classic-modellen, som er mer raffinert med en blank urkasse og et renere utseende, samt at gummi-remmen er skiftet ut med en reim i lær. Begge klokkene har standard-størrelse på reimfestene (22 mm), slik at du uten problemer kan ta en tur i butikken og kjøpe deg andre reimer eller lenker.

De nye modellene er i tillegg IP-68-sertifisert. Det betyr at du med god samvittighet kan bruke klokken i dusjen, og samtidig ikke trenge å bekymre deg for få støv eller sand i klokken. Merk dog at det fortsatt ikke er noe form for dykker-klokke, selv om den skal tåle å befinne seg på halvannen meters dyp i 30 minutter.

Urkransen gjør bruken enda enklere

Å bruke Gear S3 er meget enkelt. Her spiller urkransen på klokken en sentral rolle, og sammen med den store berøringsskjermen må vi si at dette er en løsning vi har fått virkelig sansen for.

Denne urkransen kan nemlig roteres, og brukes flittig til å bla deg frem og tilbake i menyer, eller finne frem til den widgeten du er på jakt etter. Dette er ikke helt ulikt måten Apple har løst det med sitt lille snurrehjul på siden av sin Apple Watch, men vi syns fortsatt at urkrans-løsningen til Samsung er hakket bedre.

I tillegg til denne dreieskiven har du to knapper på siden av klokken. Den ene har en tilbake-funksjon, mens den andre åpner opp menyene eller lar deg slå av klokken dersom du holder den inne i noen sekunder.

Resten av navigeringen skjer direkte på skjermen, og her er berøringsfølsomheten akkurat slik den burde være.

Gear S3 kan fort bli vel stor for mange å ha på armen. En av grunnen til størrelsen er den store og gode skjermen på 1,3 tommer. .

Knallgod skjerm

Samsung fortsetter å bruke en rund skjerm på årets Gear-modell. Størrelsen har økt til 1,3 tommer (S2 var 1,2 tommer), mens oppløsningen er den samme med 360 x 360 piksler. Det betyr i teorien at årets modell har lavere pikseltetthet, men i praksis er dette vanskelig å skille.

Foran skjermen har selskapet puttet på et Corning Gorilla Glass SR+, et glass som viser seg å tåle en trøkk. Vi prøvde oss med en binders og skrapte litt på overflaten, men klarte ikke lage noen riper.

Tilbake til skjermen så er denne meget god. Her kan du justere lysstyrken, og på maks styrke er den mer enn kraftig nok til at du fint kan se hva som foregår på skjermen selv i sollys.

Her har du også mulighet til å velge om klokken skal vises hele tiden. Ønsker du å spare batteri kan klokken settes til å slå seg av og tennes når du hever armen opp. Denne funksjonen er dog ikke like god som på Apples smartklokke, hvor vi inn i mellom må prøve et par ganger før skjermen tenner seg.

Lades trådløst

Under panseret på denne klokken finner vi et 380 mAh-batteri. Og hvor lenge batteriet holder kommer an på hvordan du setter opp ulike funksjoner.

Klokken lades i en trådløs krybbe.

Under vår testperiode har vi kjørt forskjellige innstillinger, og med alt av kommunikasjon mot telefonen påslått og skjermen på hele tiden, vil du få rundt et par dager ut av klokken.

Velger du bruke klokken litt mer moderat, som at skjermen slår seg av når den ikke brukes aktivt, og samtidig roer ned kommunkasjonen mot smart-telefonen, vil batteritiden dobles. Ved flere anledninger fikk vi rundt fire dager mellom ladningene.

Selve ladingen skjer trådløst. Med i pakken føler det med en lader som lar deg sette klokken stående ned i en liten krybbe. Denne løsningen er enkel og grei, hvor klokken står stabilt mens den fylles opp med strøm.

Liker seg best sammen med telefonen

Samsung Gear S3 fungerer sammen med alle Anroid-telefoner som er av nyere dato (versjon 4.1 eller nyere). Under vår testperiode kjørte vi klokken sammen med en S7 Edge, og disse utfyller de hverandre godt.

Tizen-plattformen er enkel i bruk.

Klokken kan fint brukes uten å være koblet mot telefonen, og vil da fungere som en vanlig klokke med blant annet treningsfunksjoner. Klokken kjører Tizen som operativsystem, noe som gjør den både rask og stabil i bruk. I tillegg har du godt med apper å velge blant.

Skal du ha det meste ut av klokka må den samkjøres med en mobil. Og her får du en del funksjoner som er nyttige. Blant annet kan du lese meldinger som kommer uten å ta frem mobilen. I tillegg til at du også kan svare på disse via klokken. Riktignok er det litt klumsete å skrive på den lille skjermen, men det går greit så lenge du ikke har for store fingre.

Samtidig kan du ta i mot samtaler via klokken. Denne funksjonen fungerer overraskende godt, og lydkvaliteten under samtaler er mer en godkjent. For å svare samtalene kan du blant annet vri kransen mot den ene siden, mens du legger på ved vri motsatt vei.

Helse-appen gir deg mye informasjon om dine daglige bevegelser.

Kommunikasjonen foregår via blåtann, og det er litt merkelig at du må være koblet til telefonen for å få opp ting som værvarselet. Her er det litt rart at klokken ikke kan benytte seg direkte av et Wi-Fi-nettverk så lenge det er innenfor rekkevidde.

En annen hendig funksjon er dersom du for eksempel får en snap eller tilsendt et bilde via Messenger. Da får du opp et valg hvor du kan trykke på «se på telefonen». Da låses telefonen opp og du kan se bildet eller videoen der.

Klokken sier fra når du må bevege deg

En av mulighetene du har med en smartklokke er å følge mer med på hvor mye du beveger deg og trener i løpet av en dag. Gear S3 er intet unntak, og via Gear-appen kan du legge inn hva slags mål du har lyst å oppnå.

Med verdiene lagt inn vil klokken følge opp progresjonen din. Det vil si at den varsler deg dersom du blir sittende stille for lenge. For mange vil nok denne funksjonen være nyttig, hvor du får hjelp til å oppnå målene du har satt deg.

Dog kan også disse påminnelsene bli et irritasjonsmoment dersom du for eksempel er på jobb og det ikke passer seg å ta en spasertur akkurat der og da. Heldigvis går det an å slå av denne funksjon. Du må inn via menyene i klokken under S Health-appen og videre ned i innstillinger og Helsedulter.

Pulsmåleren fungerer greit

Gear S3 kan måle pulsen din via håndleddet. Tradisjonelt har vi ikke opplevd slike løsninger som helt nøyaktige, og det gjelder også for denne klokken. Likevel er dette en hendig funksjon for mosjonister.

Klokken har pulsmåler på baksiden.

Klokken måler pulsen din med jevne mellomrom, og via klokken eller telefonen får du opp en oversikt som viser hvilepuls, makspuls og gjennomsnittet for dagen.

Nøyaktigheten ser ut til å være god så lenge du ikke beveger deg opp mot høy/maks-puls. I testen kjørte vi ingen direkte sammenligninger med pulsmålinger via et belte, men av erfaring vet undertegnede ganske nøyaktig hvor mye makspulsen sin er, og klokken viser ikke fullt så mye.

Altså vil en person som trener aktivt ha mer nytte av en annen løsning, men for deg som vil ha en smart-klokke som i tillegg kan brukes med hell som mosjonskamerat, vil denne pulsmålingen holde mål i lange baner.

Samtidig har denne modellen fått GPS-støtte på plass, noe forrige S2-modellen ikke hadde. Det gjør det straks mer interessant å trene eller gå turer, hvor du altså enkelt kan se hvor ferden har gått.

Oppsummering

Samsung lager med Gear S3 sin beste smart-klokke så langt. Dersom du liker store klokker vil dette være noe av det aller beste du får kjøpt til å bruke mot Android-telefonen din – spesielt om du har en Samsung-telefon.

Klokken fungerer nemlig som en fullverdig forlengelse av smarttelefonen din, hvor du kan motta varsler, samtidig som du kan ringe eller motta samtaler og svare på meldinger.

Utseendemessig er denne klokken storvokst av seg, og vil ikke passe alle håndledd. Urkassen er robust utformet i metall, med en komfortabel gummi-reim som er av standard størrelse – slik at du eventuelt kan skifte den ut ved behov.

Noe av det som skiller denne klokken fra mange andre alternativer på markedet er skjermen. Den 1,3 tommer store overflaten huser bra med piksler som gir deg en god skarphet, og samtidig er skjermen lyssterk nok til å takle de fleste situasjoner.

Samsung Gear S3 er en smart-klokke vi trygt kan anbefale deg.

Brukermessig er Gear 3 en fryd å bruke. Dette mye takket være urkransen som du bruker til å bla deg frem og tilbake med. Denne fungerer på mye av den samme måten som vri-hjulet på Apple Watch, men denne kransen er etter vår mening enda enklere å bruke. Et annet pluss er at menyene er ryddige og enkle å navigere seg rundt i.

Sammenlignet med forrige smart-klokke fra Samsung, Gear S2, har S3 fått en innebygget høyttaler slik at du ha samtaler rett fra håndleddet så lenge klokken er koblet til telefonen via blåtann. I tillegg har også klokken fått GPS, slik at du kan følge med på hvor du har gått.

Batteritiden er også forbedret, og kan nå holde ut inntil fire dager avhengig av hvor aktivt du bruker de ulike funksjonene. Med tungt bruk er vår erfaring at klokken holder et par dager.

Alt i alt er Samsung Gear S3 et meget gjennomført produkt. Den kan fort bli klumpene for noen, og den koster en god slump penger, men til prisen får du en smartklokke av ypperste klasse.

Apple Watch Series 2 42mm
Til deg som bruker iPhone

Apple Watch Series 2 42mm

Gear S3 kan brukes til Android-telefoner. Er du en av mange som har en iPhone er det beste alternativet Apple Watch 2. Her kan du velge mellom to ulike størrelser, og en rekke konfigurasjoner. På samme måte som Gear S3 vil denne klokken være en flott forlengelse av telefonen, hvor du kan bruke en rekke apper på selve klokken også. Les hele testen av Apple Watch 2 her »

Garmin Fenix 3
Alternativet for deg som liker store klokker

Garmin Fenix 3

Liker du store klokker så er denne modellen fra Garmin noe for deg. Dette er en klokke som virkelig tåler en støyt, hvor du har masse funksjoner til å måle alt fra aktivitet til arealet på tomta. Dette er klokka MacGyver hadde valgt dersom han hadde trengt en smart-klokke. Les hele testen av Garmin Fenix 3 her »

Les også
Dette er Samsungs nye smartklokke
Les også
Garmin lanserer nye smartklokker for eventyrere
Les også
Blue Lola: Hodesettet for deg som vil ha noe utenom det vanlige
Les også
Sennheiser PXC550: Nå begynner det virkelig å bli krig blant støydempende hodetelefoner
Les også
LucidSound LS30: Et av de beste hodesettene vi har testet
annonse