SniktittSamsung Galaxy Note 9

Slik er Samsung Galaxy Note 9

Gigantmobilen er perfekt for tegning, underholdning og ... møterommet?

Tek.no / New York: I kveld lanserte Samsung sin nye Galaxy Note 9 her i New York. Modellen ble i stor grad slik ryktene antydet. Vi snakker altså om en telefon som likner veldig på fjorårets Galaxy Note 8, men med en del uvanlige egenskaper. Først og fremst handler det om pennen som følger med.

Her er det bygget inn Bluetooth, slik at du kan fjernstyre funksjoner på telefonen inntil ti meter unna.

Tidligere S-pen-varianter har bare fungert i umiddelbar nærhet av mobilskjermen. Den begrensningen er altså borte. I hvert fall om du klarer deg med halvtimen eller de rundt 200 klikkene som pennens innebygde kondensator har nok strøm til. Her er det ikke noe vanlig batteri.

Praktisk fjernstyringsfunksjon

Kondensatoren gjør at oppladig av pennen går på et blunk, så fort den plasseres i den lille «garasjen» sin nederst i teleofnen. Bare 40 sekunder skal det ta.

I likhet med selve telefonen er forøvrig også pennen vanntett.

Løsningen fungerer ganske bra, og virket stabil da jeg prøvde den. Den kan brukes til å fjernstyre en rekke funksjoner på telefonen med ulike kombinasjoner av enkeltklikk og dobbeltklikk.

Pennen har dessuten fått nye funksjoner på telefonen. For eksempel kan du bruke den til å tegne på dine egne AR Emojier, eller du kan ta fotografier som du gjør uklare etter å ha tegnet over - omtrent som å tegne på bakepapir over et motiv.

Fingerleseren er endelig på fornuftig sted

Den blå utgaven leveres med gul penn, og her ser du også at fingerleseren er flyttet til riktig sted. Dette burde Samsung fått til fra start, men de har i hvert fall fulgt opp kritikken etter S8 og Note 8.

For eksempel kan du styre presentasjoner fra mobilen, eller du kan fjernstyre musikken. Hvis du har satt mobilen fra deg for å ta bilde av noe som trenger lang lukkertid - eller deg og vennene dine - kan du styre fotoappen også.

Rent visuelt har det ikke skjedd mye her. Du skal være svært opptatt av mobiltelefoner for å klare å skille en Galaxy Note 9 fra fjorårets modell. Det enkleste å se etter er fingerleseren på baksiden.

Akkurat som på søstermodellen, Galaxy S9, har denne blitt flyttet ned under kameradelen på telefonen. Dermed blir den også vesentlig enklere å få has på når du ikke ser hvor du har fingrene.

Koble Note 9 rett til skjermen

Rett før helgen lanserte Samsung også et nytt nettbrett under navnet Galaxy Tab S4. Her endret selskapet på hvordan DeX-løsningen deres fungerer. Dette er funksjonaliteten som gir deg Windows-aktig utgave av Samsungs menyer på storskjerm rett fra telefonen eller nettbrettet.

DeX-krybber og kabler i ulike varianter. En ren kabel med HDMI-utgang er den enkleste, mens en variant av samme kabel gir deg USB og nettilkobling i same slengen. DeX-krybbene er som før, og gir deg litt høyere oppløsning enn kablene kan gi.

Tidligere trengte du en liten ladekrybbe som også ga deg ekstra tilkoblinger for å få brukt funksjonen. Med Tab S4 er det slutt på behovet for dyre ladekrybber – i stedet klarer du deg med en kabel. Ikke overraskende har den nye løsningen også dukket opp i Galaxy Note 9.

Men de eldre krybbene støtter høyere oppløsning fra telefonen - inntil 1440p. Med bare kabel får du 1080p, eller full-HD. Årsaken oppgis å være at krybbene har kjølevifter bygget inn.

Lyntoget Huawei som truer rett bak Samsung har hatt en svært lik løsning i to generasjoner av poduktene sine. Både Mate 10 Pro og P20 Pro har muligheten til å dele skjerm rett fra USB-porten i bunnen av telefonen. Det kan altså se ut til at Samsung gjør en liten «catch up» akkurat her.

Kjør presentasjon med bare telefon

Koble telefonen til en skjerm og styr det som foregår med pennen. Som regel står selve skjermen eller projektoren på møterommet, så i mange tilfeller trenger du bare telefonen for å være forberedt.

Samtidig; pennen som fjernstyringsløsning gjør antakeligvis Galaxy Note 9 til et fabelaktig verktøy på møterommet også. Du trenger ikke PC, og du trenger ikke en eller annen eksotisk museliknende ting fra Logitech. Det holder med en telefon og en kabel. Det i seg selv kan være argumentet mange trenger for å kjøpe Note fremfor en annen telefon.

Stereolyd i telefonen er også nytt av året, og en funksjon som naturlig dukker opp her etter at Galaxy S9 fikk det i våres. Lyden er sterk og god, og klarte faktisk greit å konkurrere med et litt bråkete lokale.

På én måte er Galaxy Note 9 enda en litt kjedelig oppgradering fra Samsung. Men ser du litt tettere etter har selskapet gjort flere kloke ting her. Galaxy Note 8 og Galaxy S9 har absolutt ikke vært dårlige telefoner. De har bare vært litt kostbare, for små oppgraderinger mot forgjengerne. Det skulle med andre ord ikke så mye til; noen viktigere oppgraderinger og fornuftige priser var det vi ventet på.

Få men viktige oppgraderinger

Tegning er fortsatt en viktig del av Note-konseptet, og Pen Up-appen har fått oppgraderinger siden sist.

Og med et batteri som endelig er vesentlig større enn du får i Galaxy S-serien, en skjerm som er 0,2 tommer større - ikke bare 0,1 og med DeX og S-Pen som til sammen gjør dette til det letteste presentasjonsverktøyet du kan tenke deg, begynner vi å snakke fugl.

At hele moroa starter, om enn såvidt, under 10 000 kroner gjør at vi foreløpig også ser slutten på gallopperende prisstigning for serien. Dyreste modell koster riktig nok 12 500 kroner, men med hele 512 gigabyte lagringsplass ombord virker heller ikke det overpriset - skal du ha 512 gigabyte lagringsplass i en telefon i dag er det stort sett Huawei Mate RS Porsche Design du har å velge i, og den koster 19 000 kroner (!) med den lagringsmengden.

Det er to varianter av Galaxy Note 9 som kommer til Norge. En blå variant med en gul S-Pen til og en svart utgave. Det blir også innbytteprogram der du vil få mer tilbake for en eldre Galaxy S eller Galaxy Note enn for andre telefoner, selv om du vil få avslag også for å levere inn en hvilken som helst mobil.

På jakt etter en mobil med stor skjerm? Her er noen av de beste alternativene du kan kjøpe nå »

annonse