– e-SIM er fremtiden

Vi har prøvd Samsungs Gear S2 med virtuelt SIM-kort.

SIM-kortene er våre adgangskort til mobilnettet i en tid der veldig få digitale tjenester faktisk krever fysiske adgangskort. Og SIM-kortene er ikke uten ulemper. Blant annet gjør de det unødvendig komplisert å bytte operatør, og de tåler ikke mye når de skal flyttes fra telefon til telefon. Så hva er mer naturlig enn å tenke at også operatørene våre kan klare seg med brukernavn og passord?

e-SIM forsiktig lansert i Norge

Det er akkurat det vi er på vei mot, skal vi tro Samsung og OneCall som i det relativt stille har lansert såkalte e-SIM på det norske markedet.

For et par uker siden fikk vi Samsung Gear S2 3G med innebygget e-SIM-kort tilsendt. Klokka ser ut som vanlige Gear S2, helt til du faktisk plukker frem den vanlige utgaven. Det er betydelig forskjell både i størrelse og vekt på de to enhetene, selv om de ser kliss like ut.

Helt unaturlig er det vel ikke, ettersom det er bygget inn både 3G-radio og litt større batteri i den nyeste utgaven. Er du herre med store hender burde ikke størrelsesøkningen by på noen problemer, mens du som har litt mer kompakte lanker kanskje vil synes den nye er i største laget.

Gear S2 med 3G: Batteriet er fortsatt altfor lite

Øverst er Samsung Gear S2 3G Classic (puh!). Den er litt større og tyngre enn originalen.

Dette er uansett ikke først og fremst en test av Gear S2. Klokken fungerer på de aller fleste vis slik den gamle gjorde, bortsett fra at den nå har nettilgang også om du glemmer mobilen hjemme. Den skrur seg nemlig automatisk over i frittstående modus, med 3G-tilgangen koblet opp.

Det er mulig å ringe med klokken også, men gitt batteriforbruket vil en kvarters samtale muligens være noe av det siste du gjør før Gear S2 dør. I hvert fall frem til den ser neste lader. På en biltur i retning vestlandet brukte Gear S2 rundt fire timer og en kort telefonsamtale på å lade ut de 70 prosentene den hadde i strømreserver.

Lyden er imidlertid helt grei i den knøttlille høyttaleren som er bygget inn.

Som slave til en mobiltelefon er batteriet tilstrekkelig, med to til fire dagers levetid, avhengig av hvor ofte den varsler deg om ulike greier. På egen hånd, med separat mobilnettoppkobling, er Gear S2 fortsatt en nødløsning, med altfor lite batteri, akkurat slik Gear S med 3G var for et par år siden.

Så enkelt er det å koble opp e-SIM

Slik ser kortet vi fikk tilsendt av OneCall ut. Nummer på SIM-kort og koder er tatt bort - det viktigste står igjen. Nemlig en QR-kode som kan scannes med mobiltelefonen.

Undertegnede hadde sine motforestillinger mot e-SIM. For det første er er rene programvarebaserte sikkerhetsløsninger utsatt for innbrudd. Vi leser om datainnbrudd og behov for passordbytter hver bidige dag. Skulle vi holdt tritt hadde vi nok alle byttet et passord eller to om dagen. Da sitter det et lite stykke inne å skulle omfavne en løsning som på sett og vis gjør slutt på fysisk sikkerhet i telefonene våre. Samtidig har vi sett også SIM-løsninger bli brutt, og perfekt sikkerhet finnes jo som kjent ikke.

Men ville det bli vanskeligere å sette opp mobilen? Eller, i dette tilfellet klokken?

Absolutt ikke! Det ble langt, langt enklere.

Skylden for at det har blitt enkelt vet vi ikke helt hvor vi skal plassere. Kan hende er det Samsung som har løst dette særs elegant – elektronikkprodusenten har i hvert fall vært delaktig, ettersom de har bygget Gear S2-appen som vi brukte til å koble opp klokken mot mobilnettet.

Slik foregår det når vi kobler opp Gear S2 3G til OneCalls mobilnett med e-SIM.

Appen bor på mobilen. I dette tilfellet fikk vi tilsendt en Galaxy S7 Edge, som også har et feiende flott kamera. Det bruker vi ganske enkelt til å lese av en QR-kode på materiellet vi har fått fra OneCall, før – ta-da! – klokka er på nett.

Formodentlig er det like enkelt å flytte kortet med seg videre. Men her kommer vi til problemet med all ny teknologi. Det tar som regel tid før teknologien har utbredelse, og inntil den har utbredelse er den ikke så nyttig. Hørte vi noen si Catch 22?

Dyr løsning, og du gifter deg med OneCall

Det er fullt mulig å ringe med Gear S2 uten at mobilen er på slep, men du bør ha en lader i nærheten.

OneCall er én av mange operatører som skaper et slags skinn av konkurranse i det norske markedet. De er eid av Telia, men lar som regel ikke sjansen gå fra seg til å angripe det man ser på som «de store operatørene».

Når OneCall nå lanserer støtte for e-SIM i markedet er det med andre ord snakk om millimetre opp til en av landets to store operatører. Og det er en fin ting, for klokka koster hele 5 500 kroner, mens samme modell uten 3G og e-SIM koster rundt 2900 kroner.

Den nye løsningen skal gjøre det enklere for oss å bytte operatør, men inntil videre ser den mest ut som et fengsel. Vi blir bundet til OneCall, og selv om Telia måtte finne på å ordne støtte for e-SIM er du fortsatt bundet til ett nettverk. Med mindre også Telenor eller noen av deres underbruk åpner for e-SIM.

En kan si at det heldigvis er nettverket med best dekning fordelt på alle teknologiene, men samtidig – når klokken kun støtter 3G, og ikke LTE-varianter, vil den for eksempel ikke få grep på noen av operatørenes 4G-frekvenser. Et spesielt stort tap her er 4G/LTE over 800 MHz-båndet, og dermed er det høyst uforutsigbart hvor klokken vil ha best dekning.

Les hvorfor 800 MHz er så viktig i denne artikkelen »

Burde du kjøpe Gear S2 med e-SIM i Norge? Bare hvis du er OneCall-kunde og så fornøyd at du ikke skal bytte operatør med det første. Har du mer penger enn du trenger kan du også vurdere å gjøre resten av oss en tjeneste, ved å handle inn denne tidlig. Dermed får vi forhåpentligvis nyte gevinsten av din tidlige investering, i form av et langt smidigere forhold til operatørene våre.

Bør du bytte til OneCall for å kjøpe Gear S2 med e-SIM? Nei, det bør du nok ikke.

Men e-SIM er likevel fremtiden. Håper vi.

Les også
Alt du ikke visste du ville vite om eSIM
annonse