Dette tror vi lanseres på IFA 2018

Denne uken åpner elektronikkmessen IFA dørene i Berlin. Her samles smått og stort av elektronikkprodusenter for å vise frem hvilke nye produkter du kan vente å se i butikkhyllene utover høsten.

Allerede finnes det mange rykter rundt hva du kan forvente å se, og vi har samlet det vi håper og tror vil bli trekt opp av hatten når sceneteppet faller om noen få dager.

Lanseringene kommer til å begynne allerede på onsdag da pressen får tilgang til messeområdet, mens dørene åpner for andre teknologientusiaster på fredag.

TV-er: 8K og Micro-LED kan stjele showet

I Las Vegas vist Samsung frem denne prototypen. Ryktene skal ha det til at den nå er klar for butikkhyllene.

4K-oppløsningen kombinert med HDR-støtte fikk mye oppmerksomhet under fjorårets utgave av messen. Men skal vi tro sider som Engadget, vil en ny 8K-TV fra Samsung bli noe av det som stjeler showet.

Dette er trolig noe i den samme gaten som konsept-skjermen vi fikk se i Las Vegas i starten av året, og kanskje er det nettopp denne som dukker opp under den koreanske gigantens pressekonferanse. Den gang ble den referert til som Q9S, en TV som kan vise deg nettopp 8K-oppløsning.

En av tingene vi bet oss merke i da vi fikk se denne tidligere i år var hvor god kontroll den hadde over baklyset til å være en LCD. Det ble snakket om opptil 10 000 ulike soner av lyset, noe som er mange ganger så mye som de beste TV-ene har i dag. Hvor mange som er på plass i en eventuell salgsutgave gjenstår dog å se.

The Wall, Samsungs første micro-LED, får trolig en direkte konkurrent fra rivalen LG, skal vi tro ryktene.

Skjermen som stjal mesteparten av oppmerksomheten i Las Vegas var også fra Samsung, som viste frem sin første micro-LED-TV, kalt The Wall. Rykter skal ha det til at erkerival LG vil dukke opp med en skjerm med samme teknologi, og den skal etter alt å dømme være på smått utrolige 175 tommer.

Det kan bety nok en kamp mellom de to produsentene. Med hver sin eventuelle prototype på teknologien, vil det nødvendigvis bli et rotterace om å få ferdig en salgbar modell til folk flest som huser teknologien.

Samtidig så vil Samsung trolig vise frem en ny versjon av sin kunst-TV The Frame. Philips har bekreftet at de vil vise frem en ny OLED-TV, OLED903, hvor de blant annet har fått hjelp med lyden i skjermen av anerkjente B&W.

Sony lanserte for kort tid siden to nye TV-modeller som blant annet har en egen Netflix-modus. Altså at den justerer seg inn slik produsentene av filmene og seriene du ser på plattformen ønsker seg. Utover dette har vi ikke sett noen snakk om ytterligere nye TV-modeller.

Sony har forresten pleid å bruke IFA som lanseringssted for sine støykansellerende hodetelefoner. Vi blir ikke overrasket om årets utgave av toppmodellen dukker opp her, i så fall under navnet WH-1000XM3.

Panasonic feirer i år 100 års jubileum. Men det har vært stille på ryktebørsen den siste tiden, og lite tyder på at de har noe nytt å friste med om vi skal legge all vekt på rykter. Likevel må vi holde døren på gløtt, for vi har blitt overrasket før.

Smartklokker og annet kroppsnært:

Fitbit Charge 3.
Galaxy Watch (til høyre) vil nok få en del oppmerksomhet når messedørene åpnes opp.

Fitbit er en av produsentene som er på plass når messen åpner. Her har selskapet allerede lansert en ny utgave av sin Charge-serie, og trolig vil nok denne utgjøre en solid del av standen deres.

Her får du blant annet et aktivitetsbånd i denne serien som for første gang tåler vann, og som i tillegg har fått en nokså betydelig større skjerm. I tillegg skal den angivelig holde ut opp mot syv dager mellom hver gang den trenger lading.

Også Samsung vil nok fronte sin nye smartklokke Samsung Galaxy Watch. Denne ble første gang vist frem sammen med lanseringen av flaggskipet Note 9, men vil nok likevel bli tildelt et solid område på standen til den koreanske giganten.

Noe av det mest spennende med denne klokken er at den blant annet har innebygget eSIM, som vil si at du ikke trenger et eget simkort for å koble denne til mobilnettet. Merk også at klokken nå skifter navn fra Gear til Galaxy.

Mobilnytt:

Det er flere mobilprodusenter som pleier å bruke IFA som sin lanseringsarena. I år forventer vi oss nylanseringer fra Motorola, Sony og LG. I tillegg pleier det å dukke opp strømodeller fra andre produsenter her.

Motorola er kanskje den mest spennende av disse. Produsenten har en tendens til å kaste alt mulig rart mot veggen for å se om det funker. Og selv om ikke alt gjør det like godt i test har vi stor sansen for Moto, og eier Lenovos, måte å prøve og feile seg frem til noe fornuftig på. Selskapet er også spennende fordi det ikke har fått lekket alle nyhetene sine før årets lansering. Men det spekuleres i at modellen Moto P30 Note kan dukke opp, en telefon som skal ha et digert batteri, men ellers middels innmat. Enkelte venter også på en oppfølger til Moto X4, som ble sluppet i fjor.

Sony er fast inventar i Berlin på høstparten, og man trenger nesten ingen ryktemølle for å telle modellnavn og forventede oppgraderinger. Men det har likevel ikke hindret Sony og deres partnere fra å tilsynelatende lekke Xperia XZ3 i sin helhet. I bildene som har dukket opp ser vi en telefon som muligens er litt smalere enn XZ2, og den har tilsynelatende ikke det doble kameraet fra XZ2 Premium-modellen. Sony har tradisjon for å la Premium-varianten få hvile seg litt forbi neste årsgenerasjon.

En joker som det snakkes litt om er HTC, som skal lansere «Somethng new for U». Vi aner ikke hva det kan være, men det kan nok like gjerne være et tilbehør til U-serien som en ny mobil. Det er ikke fryktelig lenge siden de lanserte U12-modellene, og i motsetning til Samsung, LG og Huawei har ikke HTC tradisjon for å slippe flere toppmodeller samme år.

Tidligere år har Samsung ofte lansert Galaxy Note-modeller her, men som i år har de like ofte valgt å legge lanseringen utenfor. Galaxy Note 9 kom i salg bare dager før IFA-lanseringen. Også Huawei har lansert her tidligere, og for dem er det neste utgave i Mate-serien vi venter på. I fjor kom den en måneds tid etter IFA. De har pressekonferanse i år, så det er verdt å være på utkikk etter Mate 20 Pro-nyheter.

Ryktene så langt sier omtrent det vi forventer; kanskje får vi en forsmak på den nye modellen, men Huawei kommer neppe til å vise frem alt akkurat nå.

LG ventes å slippe sin V40-modell her. Fjorårets V30 som ble oppgradert med litt ny programvare og ThinQ-navnet i våres, liknet veldig på den vanlige G7 ThinQ-modellen. LG eksperimenterer nesten like mye som Lenovo gjør, og det kan bli spennende å se hva V40-modellen ender opp med å bli. Lekkasjer antyder at dette blir den andre telefonen i salg som har tre kamera på baksiden, slik Huaweis P20 Pro har.

LG pleier å være litt sære på kamerafronten; de har som regel et vidvinkelkamera fremfor et ordinært zoomkamera som linse nummer to. Så er spørsmålet om de klarer å bruke de tre objektivene like effektivt som Huawei gjør med deres nattmodus og zoom-funksjon. Kanskje får vi se noe helt annerledes enn det som har vært på markedet til nå.

En gamingmobil fra Asus skal også være på vei. Slik vi kjenner Asus på mobilfronten er de prisgunstige for ålreit maskinvare, men det tar ofte ganske lang tid før produktene dukker opp i markedet. Forhåpentligvis er Epic ferdige med å krangle med Google innen den kommer på markedet, slik at Android-spillere kan velge mellom PUBG og Fortnite, uten å måtte ha en Samsung-mobil eller laste ned spillet gjennom en utrygg app fra en alternativ appbutikk.

PC-er og diverse:

IFA er ikke den typiske tumleplassen for de helt store PC-nyhetene – det er noe som gjerne heller dukker opp tidligere på sommeren når Computex-sirkuset i Taiwan åpner dørene.

Likevel skal vi ikke se helt bort fra en eller annen overraskelse her, tross alt stiller blant annet Acer, Asus og Lenovo mannsterke.

At vi får se Nvidias nye RTX-plattform i noen bærbare har vi dog liten tro på, med tanke på at det vanligvis tar litt tid før en ny generasjon blir skikkelig portabel. Men det vil nok være gode muligheter for å se den nye maskinvaren i aksjon på blant annet heftige VR-rigger.

Mer og bedre VR? Ja takk sier vi.

VR-systemer som HTC Vive Pro har allerede vært på markedet en stund, men i høst forventer vi jo å se trådløs VR komme for fullt. Vi kan også håpe på noe nytt rundt Windows Mixed Reality. Vi har jo testet Samsung HMD Odyssey, og ble tross alt ganske imponert over hvor godt en slik løsning kan fungere.

Så i det stadig ferske men innovative VR-markedet er det fremdeles godt med plass til nye aktører, for ikke å snakke om nytt utstyr.

Men et av de større emnene på årets IFA blir nok smarte, oppkoblede dingser og duppeditter. Javisst er dette noe vi har hatt noen år allerede, men nå er det snarere slik at dingsene blir med i et økosystem – som gjerne styres av en eller annen digital assistent.

I dag har jo de fleste hørt om slikt som Amazon Alexa, Google Home og Apple HomeKit. Vi må bare innse at stadig mer elektronikk vil komme med mikrofoner, høyttalere og stadig smartere tilleggsfunksjonalitet innebygd.

Dette gjelder for øvrig ikke bare vanlig «smart» elektronikk, men vil nok også i økende grad inkludere hvitevarer og tradisjonelle brunevarer.

Med vårens frislipp av små elektriske kjøretøy håper vi også å få se noe spennende på den fronten. Segways selvbalanserende «skøyter» kan være artige og skumle nok, men vi holder da øynene åpne for også noe litt mer praktisk på elkjøretøyfronten.

Les også
Toppmodellen vi ikke får kjøpt i Norge
Les også
Acers nye alt-i-ett skal fungere med både Alexa og Cortana
Les også
Disse får oppfølgere nå, derfor kommer prisene til å stupe
Les også
Fitbit lanserer nytt aktivitetsarmbånd – Dette er Charge 3
Les også
Samsung HMD Odyssey: Slik er Samsungs forsøk på høyoppløst VR
Les også
Møt Samsung The Wall - verdens første MicroLED-TV som er modulær
annonse