Til hovedinnhold
SniktittHTC One (M8)

Er dette den nye kongen av smartmobiler?

Vi har prøvd HTCs nye flaggskip – og dette virker lovende!

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi har tilbrakt noen timer sammen med HTCs nye toppmodell HTC One (M8), og er klare for å dele noen førsteinntrykk.

En virkelig lekker mobiltelefon

Vi starter med det HTC selv mener er det viktigste – designen.

Vi er ikke i tvil om at HTC kommer til å høste designpriser for M8, slik de gjorde med forgjengeren HTC One (M7). Selv om de to modellene likner hverandre, er forskjellene store nok til at det ganske sikkert vil være delte meninger om hvilken av dem som er penest. Det blir litt som når en bilprodusent gjør designendringer på en populær modell.

Det er ikke sikkert du synes forandringen er til det bedre ved første øyekast. HTC One (M8), heretter bare kalt M8, har kurver der HTC One (M7) har linjer. Kanten er smalere, baksiden er buet, og hjørnene er mer avrundet.

HTC One M8 har en suveren finish. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi bruker ikke lang tid på å komme frem til at vi liker endringene som er gjort, og at vi liker dem stadig bedre jo mer vi studerer telefonen. De smale sidene og overflaten som først er børstet og deretter polert, gir et godt grep og et svært eksklusivt inntrykk. Her er ingen skarpe kanter som kan gjøre telefonen ubehagelig å holde i. I chassiset er det lagt inn smale antenner, på samme måte som på HTC One (M7).

Usymmetrisk – eller?

Om du ser telefonens front i landskapsmodus med volumtastene opp, vil du se at fronten tilsynelatende er symmetrisk, med et stort sort glass som dekker nesten hele fronten. På hver side av skjermen er det relativt store høyttalere.

Det er ingen taster på fronten. Når skjermen tennes brytes symmetrien ved at skjermbildet ligger nærmere toppen av mobilen enn bunnen. I tillegg kommer at de virtuelle tastene ligger på et sort felt i kanten av selve skjermbildet (skjules i noen apper), og bidrar til å forrykke symmetrien ytterligere.

Føler du at mobilen din overvåker deg? Vårt testeksemplar spionerer åpenlyst, og det er ikke mulig å skru det av. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På det sorte feltet som nå ligger til høyre for skjermbildet, finner du HTC-logoen.

Om du tilhører de som er ekstremt opptatt av symmetri (kommentarfeltene viser at det er det flere som er), kan du prøve følgende triks; snu telefonen 180 grader så volumkontrollene peker ned. Da kommer logofeltet og de virtuelle tastene på hver sin side av skjermbildet, og symmetrien er gjenopprettet. Nesten i alle fall. Frontkameraet vil nå være på den høyre siden.

Vi skal bruke telefonen over tid før vi trekker endelige konklusjoner om designen, men enn så lenge fastholder vi at M8 er en vakker mobiltelefon med et eksklusivt preg. Om den ser like eksklusiv etter noe tids bruk gjenstår å se. Vi har foreløpig ikke noen grunn til å tro noe annet.

Mange forbedringer i Sense 6

Så var det brukergrensesnittet Sense 6, eller «the 6th Sense», som HTC kaller det. . Telefonen har nye sensorer som er aktive selv om telefonen ikke er «våken». Blant annet vekker vi den med å tromme to ganger på skjermen med en finger. Det virker nesten hver gang, men ikke alltid. Men foreløpig har det fungert greit nok til at vi ikke har latt oss irritere.

Nye Blinkfeed ligger nå også som nedlasting på Google Play, men foreløpig kun for HTC One M8. Foto: Google Play

Menyene ser ikke så annerledes ut, selv om det er gjort over 100 endringer i brukergrensesnittet. Blinkfeed skal være enklere å sette opp så du får en rask oversikt over nyheter og hendelser som interesserer deg. Vi har ikke brukt tid på å sette opp dette ennå, men det vil bli noe av det vi ser nærmere på når telefonen skal testes.

Blinkfeed kan du åpne direkte fra hvilemodus ved å stryke fingeren fra venstre mot høyre på skjermen. Stryker vi motsatt vei dukker startskjermen opp. Stryker vi nedenfra og opp, åpnes telefonen med samme app som den viste da den slukket. Dette virker helt utmerket – i alle fall så lenge du ikke har aktivert noen låskode. Det er også lagt inn noen bevegelsesfunksjoner, som at du kan besvare anrop uten å gjøre noe annet enn å løfte mobilen til øret.

Det bør helst virke, for går du glipp av samtaler på grunn av at mobilen tolker bevegelsene dine feil, så vil denne funksjonen være mer til frustrasjon enn til nytte. Men også her trenger vi å gjøre oss noen flere erfaringer før vi konkluderer.

Samme kameraoppløsning, bedre prosessering og nye funksjoner

Vi har også kikket litt på kameraet, som for mange er rosinen i pølsa. HTC One (M7) tok gode bilder i svært dårlig lys. I godt lys var kameraet mer eller mindre middelmådig. M8 fungerer enda bedre i svakt lys. Vi tok noen bilder av samme motiv med iPhone 5S og HTC M8, og resultatet ble imponerende i HTCs favør.

Kameraet er klart på sekunder, og tar gode bilder. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

iPhone har fått ravfarget lys, som gjør at fargene på bildene du tar skal få mer naturlige toner. Den samme funksjonen har M8, og vi synes nok HTC lykkes bedre enn Apple. Problemer med få lastet opp høyoppløste bilder fra vårt hotellrom i London, gjør at vi får komme tilbake til dette i en egen sak senere.

Enkelte av bildene vi tok kan du se i karusellen under artikkelen.

Det lille kameraet tar ikke bilder, men samler informasjon om avstander.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ekstrakameraet tar ikke bilder

HTC har fått et ekstra kamera som brukes for å måle avstanden til to millioner punkter i bildet du tar. Dette er den eneste funksjonen til det lille kameraet. Du kan ikke ta bilder med det og sette det sammen med hovedkameraet til 3D-bilder.

Du kan heller ikke hente ut bildene det minste kameraet tar. Kameraet våkner når du tar bilder med det hovedkameraet, og informasjonen fra det lille kameraet legges til som metadata på dette bildet.

Dette gjør at du veldig enkelt kan endre fokusområde etter at bildet er tatt. Egentlig isolerer du hare motivet innenfor en begrenset avstand, og manipulerer resten av bildet for å få frem ulike effekter. Det er svært virkningsfullt, og ikke minst – det tok oss bare noen sekunder å komme i gang med å bruke funksjonene. Men – fokuseffektene virker ikke på bilder tatt med blits, og de virker heller ikke på nærbilder.

Ellers merker vi oss at du kan legge til mange andre tulleeffekter, som snøvær, hatter, barter og annet fjas.

Effekter som denne legger du enkelt til ved hjelp av avstandsinformasjonen fra ekstrakameraet. Originalbildet er til høyre. Bildet er tatt uten blits, i svært dårlig belysning. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Klart på et øyeblikk

Er det en ting du kan være sikker på, så er det at kamerafunksjonen vil bli nøye saumfart når vi tester M8. Her noterer vi bare at avstandskameraet er en kul greie, at bildene vi tok i en mørk restaurant ble overraskende gode, og at kameraet er klart til bruk på rekordtid. Løft det opp, trykk på volumtasten, og kameraet er klart til å ta bilder.

Du kan også filme med M8, både i sakte film, og i full HD. Vi har foreløpig bare forsøkt dette et par ganger. Det ser lovende ut, men vi får komme tilbake til hvordan det fungerer under ulike forhold.

Musikkspilleren er oppdatert med karaokefunksjon og noen andre nyheter. Men det er forbedringene på forsterkeren som imponerer mest.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Bedre lyd i musikkspilleren

Den siste funksjonen vi har kikket på er musikkspilleren. Her har HTC gjort noe med de innvendige høyttalerne, så de spiller høyere enn før. Det er mulig å se en film uten hodetelefoner, men da bør du helst være alene på et stille sted. Selv om høyttalerne er forbedret, og bedre enn på de aller fleste mobiltelefoner, er det fremdeles snakk om svært komprimert lyd.

Da er lydopplevelsen med et godt hodesett ganske annerledes. Den nye forsterkerteknologien skal hindre at kraftig bass suger effekten ut av mellomtone og diskant. Dette fungerer utmerket. Det betyr at du kan høre gitarspill og cymbaler, også når bassen trykker til.

Ørepluggene som følger med er også helt greie, om enn ikke fantastiske. Kjøper du en såpass dyr mobil for å høre på musikk, kan det være greit å koste på seg et skikkelig hodesett også.

Få også med deg lanseringssaken:
HTCs helt nye toppmodell er lansert »

Vi fortsetter å teste HTC One (M8) de neste dagene, og kommer med den ferdige testen før du finner M8 i butikkene hjemme, en gang i neste uke.

Vil du få beskjed når telefonen kommer i butikken, og hvem som selger den billigst?
Her setter du enkelt opp pris- og lagervarsling i Prisguide.no »

Vi gjør oppmerksom på at HTC betalte reise og opphold i forbindelse med HTCs pressekonferanse i London.

annonse