Til hovedinnhold
Feature

Vinn eller forsvinn for HTC

HTC One M8 kan være telefonen som avgjør selskapets videre eksistens.

Fra å være ledende innen smarttelefoner, har taiwanske HTC sunket dypere og dypere ned i hengemyra de siste årene.

Når selskapet lanserer sin nye toppmodell HTC One M8 tirsdag, kan det være vinn eller forsvinn for selskapet.

Det er ikke mange år siden HTC var ledende innen smarttelefoner. Siden den gang har Apple og Samsung mer eller mindre overtatt markedet, mens HTC har blitt sittende på sidelinja.

Til tross for stående ovasjoner fra anmelderne, har ikke HTC klart å få fart på salget av siste modell av HTC One. Hittil har det heller ikke hjulpet å hyre inn superkjendis Robert Downey Jr. til en kjempekampanje for å markedsføre selskapet.

I 2011 kjøpte HTC majoriteten av Dr. Dres Hi-Fi-suksess Beats by Dre, uten å klare å få noe ut av investeringen. Nå er Beats solgt tilbake til gründerne, som ser etter andre investorer.

Elendige kvartalsresultat

Selv kontantinnsprøytninga fra salget av de siste Beats-aksjene kunne imidlertid ikke forhindre at HTC leverte et elendig resultat i januar.

Administrerende direktør Peter Chou skal ha gitt fra seg flere oppgaver til styreleder Cher Wang. Ingeniøren Chou, som ifølge ryktene skal ha en lederstil som er omstridt internt i selskapet, skal fokusere på innovasjon og produktutvikling, og ta seg av kontakten med pressen. Styreleder Wang tar seg av logistikk og markedsføring.

Styreleder Cher Wang i HTC har måttet drive mye brannslukking det siste året.Foto: By Robert Scoble from Half Moon Bay, USA (Flickr) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

HTC har allerede flere produksjonslinjer stående ledige, etter at selskapet måtte stenge ned deler av produksjonen i 2013 på grunn av sviktende etterspørsel. Styreleder Cher Wang har også måttet avkrefte offentlig at selskapet skal være til salgs, samtidig som Apple snapper opp selskapets ingeniører for å øke sitt eget produksjonstempo.

I tillegg har HTC tapt patentsøksmål mot Nokia, blant annet i Storbritannia. Dette legger enda kraftigere press på en allerede anstrengt likviditetssituasjon.

Endrer strategi

Nå endrer selskapet fokus. Peter Frølund, som er sjef for HTC i Norden og Storbritannia, sier at målet ikke lenger er å være nummer tre i markedet, bak Apple og Samsung.

– Det er litt trist å stå opp om morgenen og si at nå skal jeg være nummer tre. Det er ikke motiverende. Derfor endrer vi strategi, og vil heller være den som leder utviklingen i bransjen, sa Frølund til Mobilen.no på Mobile World Congress i Barcelona.

Nå vil HTC i stedet bli mobilbransjens svar på Tesla, en disruptiv bedrift som får hele bransjen til å tenke nytt.

– Vi har tro på at om vi tar en slik lederrolle, vil salget også komme. Det blir kanskje ikke like stort som for Samsung, men det er greit. Men det er artigere å stå opp om morgenen og si at nå skal vi liksom sette en agenda og være med på å drive en bransje til noe nytt, sier Frølund.

HTC har allerede lansert initiativet Power to Give, et prosjekt som skal utnytte ledig datakraft fra mobiler til forskning på kreft, diabetes, HIV og andre lidelser, eller til forskning innen astronomi eller fysikk.

Peter Frølund er sjef for HTC i Norden og Storbritannia. Han vil heller bli det nye Tesla enn å kjempe om tredjeplassen i mobilmarkedet.Foto: Espen Irwing Swang, Mobilen.no

Les mer: HTC skal bli mobilens svar på Tesla

Vil satse på billigere mobiler

Det er bare to år siden HTC hadde en markedsandel på 10 prosent. Nå har denne falt til to prosent. Et annet grep selskapet planlegger, er å lansere flere rimelige telefoner. HTC sikter seg ikke inn mot den aller billigste delen av markedet, men mot telefoner i prissjiktet 900-1800 kroner.

– Problemet vårt i 2013 var at vi kun konsentrerte oss om flaggskipet. Vi gikk glipp av en stor del av mellomklassemarkedet, sa styreleder Cher Wang i HTC i februar.

Mellomklassemobiler eller ikke. Dersom selskapet ikke klarer å skape begeistring for HTC One M8 som lanseres tirsdag, og i tillegg klarer å omsette den begeistringen i økt salg, kan selskapet være svært nær å bli det nye Nokia. Nokia gikk på kort tid fra å være verdensledende på mobil, til å være en parentes da selskapet ikke nådde å kaste seg på bølgen da smarttelefonene med berøringsskjermer kom.

Oppdatert: Telefonen er nå lansert, les om den her »

annonse