Til hovedinnhold
SniktittHTC RE

Dette lille kameraet kan endre mye

HTC RE åpner for noe som kan ha innvirkning på måten du kommuniserer på.

Espen Irwing Swang, Tek.no

(New York/Tek.no): HTC sier RE er et helt nytt produkt. Vi sier det er et action-kamera, og slike finnes allerede i bøtter og spann. HTC sier det er unikt, med innebygget Wi-Fi, og mulighet for å bruke en smartmobil som kontroll med skjermbilde og det hele. Og vi gjentar oss selv; hva er nytt med det?

Enklere blir det ikke

Bildet du tar med RE kan sendes direkte til internett, eller du kan hente det opp på mobilen din.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan bade med det, hoppe og sprette og filme i HD, timelaps eller slow motion. Det er ikke nytt det heller. Andre kameraer kan sågar filme i 4K. Så hva er det da som får oss til å tenke at dette lille kameraet kan endre noe som helst?

Kort fortalt; enkelheten.

Kameraet HTC RE er lite og lett, og formet så det ligger som en sylinder i hånden. Du trenger ikke å slå det av eller på. Når du griper om sylinderen våkner kameraet automatisk.

Et trykk på den store knappen på toppen, og du tar et bilde med 16 megapiksler oppløsning. Ingen zoom, ingen søker (viewfinder) eller noen annen form for siktemiddel. Bare hold det mot det du vil ta bilde av. Med 160 grader vidvinkel skal det godt gjøres å bomme. Det skal godt gjøres å ta det perfekte bildet også, men det er en annen sak.

Trykker du litt lenger på knappen starter du et videoopptak i HD. Vil du filme i sakte film er det en egen knapp for dette på fronten av kameraet. En optisk bildestabilisator sørger for at bildene kan bli severdige selv om du er litt ustø på hånden.

Delingstjenestene gjør den største forskjellen

RE har standard stativfeste.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Men dette er alene ikke nok til å endre noe som helst. Endringen kommer først om du velger å ta i bruk de nye tjenestene som er knyttet til kameraet, i første omgang funksjonen Zoe. Dette er en tjeneste som automatisk lager heftige videofilmer av bilder og klipp du har tatt opp, og som så gjøre det mulig å dele klippene med andre. Her kan også andre bidra med sine klipp, slik at du kan få dekket en hendelse fra mange ulike betraktningsvinkler.

Stopp en hal

Hvor mange videoklipp har du delt? For de fleste er dette en terskel det er vanskelig å komme over. Videoredigering tar gjerne tid, og skal du klippe inn bilder og lage overganger krever det at du har en spesiell interesse for dette. Det kan du selvfølgelig gjøre med filmer fra RE også, men det er delingstjenesten og automatiseringen som gjør dette til noe nytt. Snart vil du også kunne kjøre bildene fra kameraet direkte til Youtube, og starte din egen «TV-kanal», slik du også kan med Sonys nyeste Xperia-modeller.

Kan bli et fenomen, men kan også floppe

Dette tilbehøret er antakelig for de spesielt interesserte. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om videoklipp som meldingsfenomen vil ta av gjenstår å se. Video i MMS har hatt en treg start, for å si det litt forsiktig. Samtidig har bildedeling via Snapchat, Facebook og Instagram gått sin seiersgang. Når det blir like enkelt å dele interessante videoklipp kan trendene ta en ny retning.

Så hvorfor kan du ikke bare bruke kameraet på mobilen din? Selvsagt kan du det. Men RE er enklere, raskere og bedre egnet til formålet. Dessuten er den litt mer diskret. Sett den fra deg på en tripod eller la den balansere på sin egen sokkel. Putt den i en av de ulike holderne som kommer som tilbehør, eller heng den om halsen.

En forutsetning for at RE skal kunne skape en ny trend er at tilstrekkelig mange tar tjenestene i bruk. Derfor har HTC gjort programvaren til RE tilgjengelig ikke bare for alle som har mobiltelefon med Android 4.3 eller nyere, men også for de som heller vil bruke iPhone.

Fungerer i praksis

Denne holderen gjør at du kan filme mens du kjører. Det kan for eksempel gi stilige timelaps-videoer, eller brukes til ulike typer dokumentasjon. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi synes dingsen var enkel å filme med, og kan se for oss en hel del situasjoner der den kan komme til nytte. Du kan filme i to timer uten å lade, og opptaket lagres på et minnekort. Her kan du bruke kort på opptil 128 GB. Du kan plassere den fremme i en møtesal og filme presentasjoner eller forelesninger selv om du selv sitter langt bak.

Du kan filme vannsport (vanntett ned til en meter uten ekstrautstyr), lek, putte den på en drone eller montere den som ryggekamera. Egentlig er det bare fantasien som setter grenser. Beklageligvis er det enkelte hvis fantasier går inn på områder vi ikke skal drøfte her, og i hendene på disse kan produktet gi visse personvernutfordinger.

Vi fikk lov til å filme med kameraet, men da vi ville lagre klippene for å legge dem ut så dere kunne se dem, sa HTCs markedsavdeling stopp. Produktet er ikke helt ferdig, og HTC ønsker ikke å legge ut bilder som kanskje ikke yter produktet full rettferdighet.

Bildene tatt med kameraet får vi heller komme tilbake til når vi får produktet til test, forhåpentlig i løpet av en måneds tid. I november skal det nemlig være klart for salg i butikkene.

HTC RE vil koste 1890 kroner i Norge. Det er en grei pris for et produkt som dette, selv om det nok hadde vært ønskelig med en litt lavere inngangsbillett til denne delvis nye produktkategorien. REs primære målgruppe er neppe velbeslåtte godt voksne.

Vi har snikttet på det som kanskje er verdens råeste selfie-kamera:
Her er HTC Desire Eye »

Mer om
annonse