Fra i dag skal Netflix-anbefalingene treffe blink

Vi har fått teste ut den nye profilløsningen.

Tidligere i år tok vi en prat med Joris Evers, Netflix' informasjonsdirektør, som blant annet kunne fortelle oss at de i løpet av sommeren ville lansere flere spennende funksjoner. En av disse var egne, tilpassede profiler til alle i husstanden, og denne funksjonen rulles ut globalt i dag.

Målsettingen er ifølge Netflix' produktdirektør Neil Hunt å gi alle brukerne en opplevelse som er mer spesialtilpasset den enkelte. Han peker på at de fleste av Netflix' medlemmer har mer enn ett familiemedlem, og at det derfor kanskje ikke har vært så lett å få riktige anbefalinger til hver enkelt så lenge alle deler den samme kontoen.

– Hvis vi kan finne frem til ting du liker, og legge en liste med de 20 – 30 filmene vi tror du vil like best på akkurat din startskjerm, kan vi gjøre en stor forskjell i hvor bra tjenesten er å benytte, forteller Hunt til Hardware.no.

Lett å komme i gang

Vi har fått teste ut funksjonen før lansering, og selv om det åpenbart gjenstår litt polering er det et intuitivt og lettbrukt system vi tar i bruk. Er man bare én person som skal bruke abonnementet blir forskjellen fra tidligere minimal, og det er uproblematisk å sette opp egne profiler for flere personer.

Å opprette, slette, eller endre profiler er svært enkelt, og hver enkelt profil kan kobles til forskjellige Facebook-konti.

Når vi logger inn på Netflix-kontoen vår med den nye funksjonen aktivert får vi med en gang spørsmål om hvem det er som ser på. Enn så lenge har vi kun én profil, som er den vi har benyttet siden vi fikk oss et abonnement.

Denne har vi allerede koblet sammen med Facebook, så Netflix henter profilbildet vårt derfra. Hvis vi ikke har lyst til å koble til en Facebook-konto, er det bare å bruke et av de mange medfølgende ikonene istedet.

Svak foreldrekontroll

Neppe noe for 9-åringen i huset.

Å administrere de forskjellige profilene er altså en smal sak, men det er noen få ting vi savner mer enn andre.

Når vi oppretter en ny profil kan vi huke av for at denne tilhører et barn under 12 år. Dette gjør at når man åpner Netflix og klikker på denne profilen, kommer man til fanen «Kun for barn» som standard – som er veldig praktisk.

Med foreldrekontrollen aktiv dukker denne skjermen opp hvis poden vil se en voksenfilm.

Likevel er det ingen sperrer for å starte opp de blodigste splatterfilmene i biblioteket fra denne kontoen. For å legge inn en slik sperre må du være innlogget på barneprofilen, så klikke seg inn på «Din konto», og derfra angi foreldrekontroll-innstillinger.

Med foreldrekontroll aktivert på profilen lukes filmer for voksne ut fra listene du kan klikke deg inn på for de forskjellige sjangrene, bortsett – pussig nok – fra grøssere, som blir liggende komplett med omslagsbilder. Dersom barnet så klikker seg inn på en film, kommer det opp en beskjed om at aldersgrensen er for høy for denne profilen.

Det gjenstår altså noe finpuss, men siden alle andre sjangere enn grøssere er ferdig sortert, regner vi med at dette er noe som vil være på plass rimelig kvikt.

For hele familien – eller kollektivet

Med muligheten til å kjøre inntil fem forskjellige profiler på hver Netflix-konto skal de fleste ha gode muligheter for å få spesialtilpassede filmforslag til sin egen smak. På spørsmål om det er planer for å kunne koble profiler sammen, i form av å si at «nå skal Ola og Kari se film sammen», svarer imidlertid Netflix-sjef Neil Hunt avkreftende.

– Når det gjelder slike gruppefunksjoner har vi eksperimentert med mange muligheter. Vi mener dog at det viktigste er å holde det brukervennlig, og tvilte på at dette ville blitt mye brukt, sier han til Hardware.no.

– Det lureste er nok derfor å la den gamle profilen, som dere har benyttet sammen, forbli en «fellesprofil» for når dere skal se innhold sammen – og heller starte hver deres helt ferske profil som blir helt skreddersydd til deres individuelle smak, råder han.

Les også: Derfor får du ikke nye filmer på Netflix »

Lanseres senere for noen

Bortsett fra at ikonene ser en smule annerledes ut, skal grensesnittet være omtrent helt likt denne demoen, som vi fikk titte på i april.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Da vi prøvde ut den nye profilfunksjonen var den umiddelbart aktiv i nettleserversjonen av Netflix, men på Apple iOS-enhetene var det ikke spor av den å se. Eddy Wu, direktør for produktutvikling hos Netflix, forteller at lanseringen av profiler gradvis vil omfatte flere og flere typer enheter.

– Det er ikke slik at vi bare vrir om på en bryter, og så er det fullstendig lansert. Det viktigste er å sørge for at alle har en god opplevelse, så vi ruller det heller ut litt gradvis. Aller først kommer profiler til PC-er, Playstation og Xbox, smart-TV-er og Apple TV, så vel som mobile enheter fra Apple, forteller Wu til Hardware.no.

– Android-baserte enheter og Wii-konsoller vil ta litt mer tid, men vil også få full støtte senere i høst; sannsynligvis rundt september eller oktober. Men vi starter lanseringen torsdag 1. august, og profilfunksjonen bør være implementert for alle Netflix-brukere verden rundt, unntatt på Android og Wii, innen slutten av neste uke, sier han.

Flere nyheter rundt hjørnet

Mens vi har direktørene i tale benytter vi også anledningen til å etterlyse en annen funksjon vi fikk høre om litt tidligere i år, nemlig muligheten til å lagre filmer og serier i en liste for å se på dem senere.

Joris Evers viser frem en demo av hvordan den nye listefunksjonen vil se ut.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Dette er et separat prosjekt, men å lagre ting til senere er en funksjon vi tilbyr i USA allerede. Nå har vi eksperimentert en del med forskjellige varianter av dette som vi tror er mye lettere å bruke, og vi planlegger å rulle ut en slik funksjon i Norden senere i sommer, forteller Hunt.

Han legger også til at hver Netflix-profil vil få sin egen liste, før han overlater ordet til informasjonsdirektør Joris Evers, siden vi også lurer på hva selskapet planlegger når det gjelder bildekvalitet.

Les også: Dette er 4K UHD »

Høyere oppløsning på vei

4K-TV-er begynner nemlig å komme ned på et prisnivå som ikke er forbeholdt de søkkrike å takle. Siden Netflix allerede har laget prisbelønt innhold i denne enormt høye oppløsningen, spør vi om de vil servere 4K-innhold til brukerne snart, samt hvor det blir av mer innhold som strømmes i HD-oppløsning.

– Først og fremst forventer vi å se en betydelig vekst i HD-innhold, og vi er meget opptatt av å se hva som skjer med 4K. Selv om det er et stykke til folk flest har 4K-kapabelt utstyr på plass er vi veldig begeistret for å jobbe med 4K, og vi forventer definitivt å kunne levere innhold i denne oppløsningen innen et år eller to i hele verden, svarer Joris Evers.

– Vår egenproduserte serie House of Cards ble filmet i 4K, og det finnes mye materiale som utvikles med tanke på nettopp denne oppløsningen. Vi er også ganske ivrige over at vi kommer til å få legge hendene på noe av dette relativt snart, avslutter han.

Uavhengig av hva som skjer med oppløsning rulles altså personlige brukerprofiler ut til norske brukere fra og med i dag, og så lenge du ikke bruker Netflix utelukkende fra en WiiU eller Android-enhet skal du ha det i løpet av neste uke.

Dette er våre seks favoritter for strømming på nett »

Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
Les også
Slik blir Netflix i 4K – allerede i februar
Les også
Nå blir Netflix helt ny på TV-en din
Les også
Dette trikset lar deg se all verdens TV og film på nett
Les også
Netflix får video med skyhøy oppløsning
Les også
Endelig får Netflix denne funksjonen
Les også
Netflix går etter HBO med nytt egenprodusert innhold
Les også
Visste du hvor mye av Netflix-filmene som kan være fjernet?
Les også
I sommer får du velge Netflix-profiler
Les også
Netflix vil endre på opphavsrettbransjen
Les også
Netflix skal sende filmer i 4K-oppløsning
Les også
Derfor får du ikke nye filmer på Netflix
annonse