Til hovedinnhold

Endelig får Netflix denne funksjonen

Listefunksjon lanseres i hele verden.

Hvis du sitter og surfer på Netflix, og du finner en film du vil se litt senere, har du inntil i dag vært nødt til å huske hva den het – og lete etter den senere. I USA har det eksistert en listefunksjon for å lagre filmer til senere, men de av oss som sitter utenfor Amerika har vært pent nødt til å stole på hukommelsen for slikt.

Nå endres imidlertid dette, med lanseringen av «My List», eller «Min Liste». Det er navnet på en ny funksjon inne i strømmetjenesten, som skal være langt mer avansert enn den versjonen som har vært eksklusiv for USA frem til i dag.

Sømløs integrering

Ved å holde musepekeren over en hvilken som helst film får du nå også en egen knapp for å legge til eller fjerne fra listen.

Michael Spiegelman er direktør for produktutvikling i Netflix, og han forteller til Hardware.no at han har tilbrakt de siste månedene dypt begravet i den nye funksjonen.

– Det sentrale med Min Liste er at det lar folk finne filmer og serier de vil se, og legge disse i en liste. Så lages det en egen rad for dette innholdet på tvers av alle enhetene dine. Dette gjør det enkelt å finne ting umiddelbart, sier han til Hardware.no.

Vi har fått prøve ut funksjonen i praksis, og overgangen er nesten umerkelig. Det er ingen nye knapper eller menypunkter, med mindre man holder musen over en film. Da dukker det nemlig opp en liten knapp i detaljvisningen for filmen, hvor du kan legge den til i listen.

Når du har opprettet en liste – kun ved å legge til filmer i den – legger den seg øverst av alle kategoriene. Ellers er det lite som er annerledes, i alle fall på overflaten.

Skal tilpasse seg smaken din

Listen din legger seg som øverste rad på nettsiden, men ellers er det meste som før.

Spiegelman forteller imidlertid at under huden er listen lang mer avansert enn den først fremstår.

– Enkelte nøkkelelementer har vi lagt til basert på kundeundersøkelser. For eksempel, når folk legger en film i en liste, og listen blir helt statisk, så er det flott for den samme kvelden, sier han, og fortsetter:

– Men hvis de kommer tilbake en måned senere er kanskje ikke akkurat den filmen så relevant lengre. Så vi tar med oss forskning på hva folk mest sannsynlig har lyst til å se akkurat der og da inn i Min Liste, forteller Spiegelman.

Varsler når serier kommer og går

Den nye funksjonen blir også tilgjengelig på tvers av enheter, inkludert mobiltelefoner, nettbrett, spillkonsoller og smart-TV-er. Noen typer enheter vil imidlertid ha flere funksjoner enn andre, og det meste skjer på nettsidene.

– Blant annet vil du kunne få beskjed hvis en film eller serie i listen din er på vei til å bli fjernet fra tjenesten. Det vil du nå få vite i god tid før den faktisk forsvinner, slik at du rekker å få sett den, sier han.

Utviklingsdirektøren forteller også om en annen nyvinning, som dreier seg spesifikt om TV-serier. Hvis du legger til en sesong av en serie i listen, vil du nemlig nå få beskjed når den neste sesongen har kommet ut.

– Derfor er det lurt å la ting ligge i listen, selv etter at du har sett det ferdig. Det vi har funnet ut er at de fleste vil vite akkurat når en ny sesong er klar, og ikke om den snart blir tilgjengelig, forklarer han.

Gleder seg over ny «lekeplass»

Mens du er inne i detaljvisningen kan du velge om en film skal være i listen eller ikke.

Spiegelman sier at Netflix gleder seg over å ha fått et nytt område å eksperimentere med, og legge til nye funksjoner i.

– Vi håper dette blir veldig nyttig, og at det gjør ting mer tilgjengelig. Målet er å legge til en følelse av kontroll, og la brukerne finne ting de er sikre på at de vil se, som de nå kan komme tilbake til senere, sier han.

– Dette følger på et vis naturlig etter lanseringen av Profiler. Min Liste er nemlig også bygd på profilnivå, slik at alle som har en profil på familiens Netflix-konto nå også har sin egen liste. Vi er skikkelig spente på å få dette ut til norske kunder og andre kunder verden rundt, sier Spiegelman.

– Testet med en million brukere

Spiegelman sier det vil ta et par måneder før absolutt alle typer enheter får tilgang, men bare et par uker på å nå ut til alle brukere. De første får tilgang allerede i dag, men det er fullt mulig at du har hatt denne funksjonen i lang tid allerede – for Netflix tester nemlig i stor skala når de først vurderer å lansere noe nytt.

– Funksjoner som Min Liste prøver vi ut i alle regioner hvor Netflix finnes. Dette inkluderer både kvalitativ og kvantitativ testing, og skalaen er stor. En funksjon som dette kan vi teste med en million brukere rundt kloden, og typisk gir vi bare folk direkte tilgang til den nye funksjonen, for å se hvordan de bruker den på en naturlig måte, forklarer han.

– Vi vil ikke at folk skal ta ting i bruk bare fordi vi sier «vær så snill å prøv dette», vi vil at det skal føles helt naturlig. Det vi vil se er hvordan det påvirker måten de bruker tjenesten på, om det gjør opplevelsen bedre, om det lar dem finne nye ting å se på – selvfølgelig i tillegg til deres tilbakemeldinger til oss, avslutter Spiegelman.

Netflix' informasjonsdirektør, Joris Evers, skyter også inn at akkurat som med Profiler skal heller ikke Min Liste koste noe ekstra.

– Vi tenker at vi vil gjøre ting bedre for brukerne hele tiden, ved å stadig komme på nye idéer. Når vi har kommet opp med en funksjon som fungerer, så lanseres den også. Målet er å gjøre det enklere å ta ting i bruk, finne tingene som fungerer, sier Evers.

Det er ikke lenge siden Netflix lanserte en annen funksjon:
Her har du grunnen til at anbefalingene nå skal treffe blink »

Mer om
annonse