Til hovedinnhold

Dette trikset lar deg se all verdens TV og film på nett

Disse VPN-tilbyderne åpner pandoras video-eske.

ABC

Introduksjon

Selv om vi gjentatte ganger har sett på både sikkerheten og anonymiteten du kan få fra en VPN-tilbyder, er det likevel muligheten til å få gratis tilgang til mer innhold – enten det er filmer, TV-serier eller andre ting – som er hovedgrunnen til at mange skaffer seg en VPN.

En rekke strømmetjenester har nemlig forskjellig typer innhold tilgjengelig for brukere i forskjellige land. Mange VPN-tilbydere lar deg imidlertid selv velge hvilket land det skal se ut som at du sitter i, noe som kan åpne en verden av muligheter for nordmenn.

Dette går du glipp av

Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix, har tidligere fortalt oss at de ikke egentlig tillater bruk av VPN for å utvide biblioteket – på grunn av krav om restriksjoner fra de som eier filmrettighetene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mest kjent er nok at på grunn av rettighetskrøll er Netflix-biblioteket langt mer glissent i Norge enn for eksempel i USA, men også en lang rekke YouTube-videoer er sperret for tilgang fra denne siden av Atlanterhavet.

Samtidig finnes det flere tilbydere som er fullstendig lukket for ikke-amerikanske seere, som for eksempel Hulu og The WB. Disse lar seere få gratis tilgang til både nytt og gammelt TV-materiale, så sant de sitter et sted i Amerikas forente stater.

Dette kan du imidlertid enkelt gjøre noe med, og løsningen er altså å bruke VPN. For ordens skyld skal det påpekes at enkelte tjenester, som for eksempel Netflix, egentlig ikke tillater å bruke slike løsninger for å få et større bibliotek. Du må derfor selv sette deg ned med brukervilkårene for å finne ut om du faktisk får lov.

Du kan lese mer om hvordan VPN fungerer i vår store anonymiseringsguide »

Derfor får du ikke titte

Hulu på norsk jord er en ganske lite givende opplevelse.

Alle aktørene praktiserer litt forskjellige løsninger. Mens noen abonnementstjenester lar deg få tilgang til kontoen din uansett hvor du befinner deg i verden – så lenge betalingen er i orden – er det andre som ikke engang vil ta imot pengene dine om du sitter i feil land. De gratis alternativene er på den annen side reklamefinansiert. I enkelte tilfeller dreier det seg da ikke engang om reklamevideoer før eller innimellom programmene, men faktisk produktplassering i innholdet.

Norske Netflix har et rimelig fyldig bibliotek, men det er ikke helt det samme som hva amerikanerne har å boltre seg på.

At du da likevel får begrenset tilgang kommer av ren usikkerhet rundt regionale rettigheter, og at det er fryktelig mange ledd som må med i rettighetsforhandlinger. På Hulus forside vil faktisk ikke-amerikanske besøkende også få opp en beskjed om at dette er noe de stadig arbeider med å få i orden.

Slik kan du fikse det

Felles for alle disse tjenestene er at de primært sjekker hvor i verden du befinner deg ved hjelp av en enkel IP-adressesjekk. Dette er både udramatisk og enkelt, siden PC-en din er nødt til å oppgi sin IP-adresse for at du skal kunne motta noe innhold som helst.

Med en VPN-tjeneste aktivert får du imidlertid et mellomledd som all trafikken sendes gjennom. Du kan se på det som en postboks, som videresender absolutt alt til din ekte postkasse. Slik slipper du å gi ut hjemmeadressen din til hvem som helst, og får bare en kort forsinkelse sammenliknet med vanlig praksis.

Spørsmålet er da hvor denne VPN-postboksen faktisk er plassert. På neste side skal vi sjekke hvilke leverandører du kan velge blant, som både gir deg amerikanske servere – og dermed også amerikansk innhold – og i tillegg sier de ivaretar personvernet ditt.

Bla om til neste side for å se listen, og hva du får igjen for det »

Disse gir deg mer

I vår liste over aktører som sier de lover deg full anonymitet, er det enkelte som faktisk ikke egner seg så godt for å få tilgang til mer innhold. Privacy IO veksler tilfeldig mellom Sverige og Nederland, mens Anonine kun holder til i Sverige.

Dersom du ønsker deg tilgang til tjenester som er begrenset til USA, er det kun Mullvad, TorGuard, IVPN og Private Internet Access fra denne listen som lar deg velge amerikanske servere manuelt. Sistnevnte har vi også funnet ut at leverer svært gode hastigheter, som er kjekt når man har tenkt å strømme innhold over nett.

Vi lar det imidlertid ikke være med disse leverandørene, men inkluderer også alle som eksplisitt forteller at de har amerikanske servere, og som dessuten har sagt til TorrentFreak at de tar personvernet ditt alvorlig. Enkelte av disse leverandørene har imidlertid servere gående nettopp for å kunne bruke amerikanske tjenester, og innrømmer at de fører logger på disse.

Anonyme VPN-tjenester med servere i USA:

Det finnes jo selvsagt flere leverandører også, men dersom du først skal ha en VPN er det i våre øyne veldig greit å bruke en som ikke kan snoke i hva du driver med på nett. De absolutt aller fleste leverandørene har også hver sin detaljerte, temmelig grundige gjennomgang av hvordan du tar dem i bruk – en prosess som vanligvis ikke tar mer enn et par minutter.

Da vil du også være klar til å ta imot innhold fra USA, som er det landet hvor de aller fleste tjenester som både har mye innhold og regionsperrer, befinner seg. I tillegg kan det jo være du ønsker deg tilgang til andre land, og da vil fortsatt de fleste på listen ovenfor være til god hjelp – da de fleste også har både britiske, franske, tyske eller nederlandske sider.

Slik blir biblioteket ditt

Mens vi besøkte San Francisco fikk vi ikke tilgang til våre gamle vurderinger, men biblioteket var langt større enn før.

Etter å ha vært en stund i USA fikk undertegnede nok av muligheter til å prøve ut alle de forskjellige tjenestene amerikanerne kan velge blant. Netflix-biblioteket var langt større enn hva som er tilfelle i Norge, og The WB sender en god del klassiske serier til alle som tåler en reklamepause mellom episodene.

Vel tilbake i Norge, med VPN aktivert, var det akkurat som å sitte på en amerikansk nettlinje for de forskjellige nettsidenes del. Vi forsøkte oss på å besøke Hulu, som gladelig sendte splitter nye episoder av TV-serier som ennå ikke har kommet på vanlig TV i Norge engang. Igjen var den eneste prisen vi måtte betale reklamepausen mellom episodene vi ville se.

Sitter du med amerikansk IP-adresse, kan du helt gratis se splitter nye episoder av TV-serier – mot at du tåler litt reklame.

Det synes ikke vi er noen ublu kostnad for å få en tjeneste som leverer helt grei bildekvalitet, på direkten, svært kort tid etter at innhold er lansert. Så er det bare å vente og se om noen av disse tilbyderne også synes norske reklamevisninger er nok verdt til at regionsperrene blir opphevet, eller om det er VPN – eller temmelig kostbare flybilletter – som blir alternativet for å få med seg det aller siste først.

Finnes alternativer

Nå er det også mulig å oppnå samme effekt med proxy-servere og andre typer teknologi som ruter trafikken din via en annen IP-adresse. I dagens overvåkede nettvirkelighet skader det dog ikke å skaffe seg en VPN, som både er svært enkel å ta i bruk, og knapt koster mer enn en betalt proxytjeneste.

Alternativene har også noen ulemper, som gjør at det kan lønne seg å bruke VPN istedet. Særlig gratis proxytjenester har gjerne få IP-adresser, og blir derfor raskt svartelistet av strømmetjenester som legger merke til at denne adressen plutselig ber om mengder av trafikk.

En annen ulempe med proxyservere, også de betalte, er at de sjelden krypterer den dataen du sender over dem. Dermed er det lettere for andre å snappe opp ikke bare hva du driver med, men også sensitive opplysninger som brukernavn og passord. Siden de VPN-tjenester stort sett har temmelig god kryptering, trenger du ikke bekymre deg så mye for slikt med en av disse.

Er du ikke så bekymret for overvåking kan likevel nettlesertillegg som gir en rask, smidig, og gratis proxytjeneste for bare étt nettleservindu av gangen være et alternativ. Da slipper du å kjøre all din internettrafikk gjennom et litt tregere mellomledd, og et par alternativer i denne kategorien er Tunlr og Mediahint.

Har du lyst til å lære mer om anonymisering av din Internett-bruk?
Da har vi skrevet en annen guide til hvordan du blir inkognito på nett »

Har du noen innspill, tips eller erfaringer? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor:

Mer om
annonse