Guide

Dette trikset lar deg se all verdens TV og film på nett

Disse VPN-tilbyderne åpner pandoras video-eske.

Introduksjon

Selv om vi gjentatte ganger har sett på både sikkerheten og anonymiteten du kan få fra en VPN-tilbyder, er det likevel muligheten til å få gratis tilgang til mer innhold – enten det er filmer, TV-serier eller andre ting – som er hovedgrunnen til at mange skaffer seg en VPN.

En rekke strømmetjenester har nemlig forskjellig typer innhold tilgjengelig for brukere i forskjellige land. Mange VPN-tilbydere lar deg imidlertid selv velge hvilket land det skal se ut som at du sitter i, noe som kan åpne en verden av muligheter for nordmenn.

Dette går du glipp av

Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix, har tidligere fortalt oss at de ikke egentlig tillater bruk av VPN for å utvide biblioteket – på grunn av krav om restriksjoner fra de som eier filmrettighetene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mest kjent er nok at på grunn av rettighetskrøll er Netflix-biblioteket langt mer glissent i Norge enn for eksempel i USA, men også en lang rekke YouTube-videoer er sperret for tilgang fra denne siden av Atlanterhavet.

Samtidig finnes det flere tilbydere som er fullstendig lukket for ikke-amerikanske seere, som for eksempel Hulu og The WB. Disse lar seere få gratis tilgang til både nytt og gammelt TV-materiale, så sant de sitter et sted i Amerikas forente stater.

Dette kan du imidlertid enkelt gjøre noe med, og løsningen er altså å bruke VPN. For ordens skyld skal det påpekes at enkelte tjenester, som for eksempel Netflix, egentlig ikke tillater å bruke slike løsninger for å få et større bibliotek. Du må derfor selv sette deg ned med brukervilkårene for å finne ut om du faktisk får lov.

Du kan lese mer om hvordan VPN fungerer i vår store anonymiseringsguide »

Derfor får du ikke titte

Hulu på norsk jord er en ganske lite givende opplevelse.

Alle aktørene praktiserer litt forskjellige løsninger. Mens noen abonnementstjenester lar deg få tilgang til kontoen din uansett hvor du befinner deg i verden – så lenge betalingen er i orden – er det andre som ikke engang vil ta imot pengene dine om du sitter i feil land. De gratis alternativene er på den annen side reklamefinansiert. I enkelte tilfeller dreier det seg da ikke engang om reklamevideoer før eller innimellom programmene, men faktisk produktplassering i innholdet.

Norske Netflix har et rimelig fyldig bibliotek, men det er ikke helt det samme som hva amerikanerne har å boltre seg på.

At du da likevel får begrenset tilgang kommer av ren usikkerhet rundt regionale rettigheter, og at det er fryktelig mange ledd som må med i rettighetsforhandlinger. På Hulus forside vil faktisk ikke-amerikanske besøkende også få opp en beskjed om at dette er noe de stadig arbeider med å få i orden.

Slik kan du fikse det

Felles for alle disse tjenestene er at de primært sjekker hvor i verden du befinner deg ved hjelp av en enkel IP-adressesjekk. Dette er både udramatisk og enkelt, siden PC-en din er nødt til å oppgi sin IP-adresse for at du skal kunne motta noe innhold som helst.

Med en VPN-tjeneste aktivert får du imidlertid et mellomledd som all trafikken sendes gjennom. Du kan se på det som en postboks, som videresender absolutt alt til din ekte postkasse. Slik slipper du å gi ut hjemmeadressen din til hvem som helst, og får bare en kort forsinkelse sammenliknet med vanlig praksis.

Spørsmålet er da hvor denne VPN-postboksen faktisk er plassert. På neste side skal vi sjekke hvilke leverandører du kan velge blant, som både gir deg amerikanske servere – og dermed også amerikansk innhold – og i tillegg sier de ivaretar personvernet ditt.

Bla om til neste side for å se listen, og hva du får igjen for det »