Til hovedinnhold

Visste du hvor mye av Netflix-filmene som kan være fjernet?

Beskjærer vekk opp mot en fjerdedel av bilderuten.

Du har kanskje aldri lagt merke til det, men Netflix har beskjært flere av filmene de tilbyr. Det er i mange tilfeller snakk om en ganske heftig saksing av bildet tvers igjennom hele filmen, noe bloggen What Netflix Does har satt fokus på.

Bloggeren lister opp en serie med eksempler på hvordan Netflix har fjernet betydelige deler av bildet i filmer. Vi har tatt en sjekk på noe av det norske innholdet, og resultatet er tydelig: I enkelte tilfeller er så mye som en fjerdedel av bildet rett og slett borte, og problemet er størst for eldre produksjoner.

Advarer ikke

Ved overgangen fra VHS- til DVD-formatet, parallelt med bredskjermenes inntog, kunne du i starten av filmer ofte se en liten advarsel som informerte deg om at filmen var bearbeidet for å passe skjermstørrelsen din. Filmene fikk store striper både over og under bildet, men hele utsnittet var med.

I enkelte tilfeller viser Netflix filmer tilpasset 16:9-formatet i fullskjerm, filmer som gjerne har holdt 2,39:1-formatet originalt. Beskjæringen vil gi deg mer bilde på en liten skjerm, som en mobil eller nettbrett, men i følge Netflix er ikke dette et bevisst valg:

– Vi vil tilby det beste bildet og det originale sideforholdet på alle titlene i Netflix. Men dessverre bommer kvalitetskontrollen vår i blant, og resultatet er at vi viser feil versjon av en tittel, skriver informasjonsdirektør i Netflix, Joris Evers, i en e-post til Hardware.no.

– Vi beskjærer ikke. Når vi oppdager dette erstatter vi tittelen så snart som mulig, legger han til.

Eldre filmer

En sjekk av det norske Netflix-innholdet viser at det i dag er flere aktive filmer med et bildeutsnitt som ikke møter det originale formatet.

Problemet er størst for eldre filmer som ble lansert før tusenårsskiftet. Moderne filmer blir mindre skadelidende, men det er klart at regissørens nøye planlagte utsnitt blir tydelig påvirket. I enkelte dialoger vil for eksempel personene som snakker sammen, plutselig havne utenfor bildet.

Under kan du se fire sammenligninger av originalt innhold og skjermdumper vi har tatt fra norske Netflix. Flere bilder finner du i bloggen What Netflix Does.

Du kan se gratis filmer og TV-serier i hele sommer:
Norske Comoyo vil konkurrere med Netflix »

(Kilder: What Netflix Does, via Gizmodo)

Dune fra 1984.
Planet of The Apes fra 1986.
The Transporter fra 2002.
There Will Be Blood fra 2007.

Du kan se gratis filmer og TV-serier i hele sommer:
Norske Comoyo vil konkurrere med Netflix »

annonse