Til hovedinnhold

Dette flyet kan kjøre på motorveien

Parkér i garasjen etter landing.

Irriterer du deg over å måtte ta buss til flyplassen for så å stå i kø til innsjekking og sikkerhetskontroll, bare for å finne ut at flyet ditt er forsinket? Vel, snart slipper du kanskje alt krongleriet rundt flyreiser, i alle fall dersom du har pilot-lappen. Det Massachusetts-baserte selskapet Terrafugia har laget et fly som også er en bil.

Transformer-flyet

Doningen er døpt Transition, og ser i lufta ut som et vanlig lite privatfly.

Men etter landing skjer forvandlingen. På pilotens kommando, kan farkosten folde sammen vingene. Da transformeres Transition fra et propelldrevet fly til en bakhjulsdrevet to personers bil som kan kjøre fullt lovlig på veien.

– Transition skal ikke erstatte vanlige biler, men oppfinnelsen kan gjøre reising mye mer behagelig, hevdet Anna Dietrich, hovedsjef for det operative arbeidet i Terrafugia, på organisasjonen TEDs globale konferanse i Edinburgh i juli.

– En enkel og billig reisemåte

Flyvebilen kan parkeres i garasjen, eller som misunnelsesobjekt foran huset.

Med en høyde på 2 meter, vil Transition få plass i de fleste garasjer. Dermed sparer eieren utgifter til leie av hangar. Motoren går ikke på dyr flybensin, men på vanlig blyfri, og kan dermed tankes på en hvilken som helst bensinstasjon.

Bare i USA finnes over 5000 flyplasser som er åpne for private. Her vil flyvebil-eierne spare tid, fordi de slipper innsjekking, sikkerhetskontroll og annet flyplass-mas.

– Ved å fly i direkte til målet i 170 kilometer i timen, på valgfritt tidspunkt, kan Transition forkorte reisetiden med mange timer, lover Dietrich.

– Ikke farlig

Transition har vært gjennom over 1000 prøveflyvninger.

Sikkerheten har konstruktørene også tenkt på. I tilfelle motorstopp, kan en fallskjerm løses ut og bremse flyets ferd mot bakken. Er uhellet ute på motorveien, kan Transitions airbager og sikkerhetsbur redde deg.

Flyet er er svært enkelt å fly, ifølge produsenten. Føreren trenger selvsagt pilot-sertifikat, men det kan de fleste ta på noen uker. Dersom et uvær nærmer seg på flyturen, kan man lande og fortsette turen på bakken.

– Jeg tror Transition er det neste store steget på veien mot å forbedre reising i verden. Tenk på alle stedene du får lyst til å dra, dersom du har et fly i garasjen, oppfordrer Dietrich.

Ennå ikke tillatt i Norge

Flyvebilen er godkjent for bruk i USA, men foreløpig ikke i Norge og Europa. Flyet må oppfylle en rekke kriterier for å kunne fly i europeisk luftrom og kjøre på våre veier. Produsenten må få godkjennelse for å designe og lage fly i Europa. Dessuten må Toll- og avgiftsdirektoratet finne ut om dette er et fly eller en bil, og sette avgiftene deretter.

– Det er rimelig å anta at det tar tid før disse kravene er oppfylt, sier Torkell Sætervadet, redaktør i Flynytt, til Teknofil.

Dersom prototypen fungerer bra i testperioden, håper Terrafugia å kunne levere de første flyene til private eiere mot slutten av året. Prisen er litt over 1,1 million kroner.

Denne animasjonen viser hvordan Transition lander og legger sammen vingene:

Her kan du se en reportasje fra en testflyvning:

Kilder: CNN, Terrafugia

annonse