Til hovedinnhold

Se opp for el-flyet

EADS VoltAir kan gjøre luftfarten mer miljøvennlig.

På årets flyshow i Paris var en av de mest interessante presentasjonene EADS' konsept som går under navnet ZEHST. Dette flyet har null utslipp av såkalte klimagasser og kan transportere passasjerer fra London til Tokyo på under 2,5 timer – innen 2050, vel å merke.

EADS viste i tillegg frem et flykonsept som ligger litt nærmere i tid – 25 år for å være nøyaktig – og dette tilbyr også minimalt med utslipp. El-flyet VoltAir skal nemlig bli drevet av to lithium-batterier som skal gi nok strøm til to elektriske supraledermotorer på baksiden av flyet.

Lett, raskt og smertefritt

Foto: Gizmag
Foto: Gizmag

Flyet vil i seg selv bestå av en avansert sammensetning av karbonfiber, med fokus på aerodynamisk utforming. Dette vil gi et superlett og stillegående fly som vil være enkelt å dytte gjennom lufta med elektriske motorer.

Batteriene vil være plassert i fronten av flyet, og kan bli fjernet og satt inn på samme måte som bagasje på flyplassen. Man lader opp batteriene utenfor flyet, og dette vil gjøre utskifting ved landing til en rask og smertefri prosess.

Man lander, tømmer flyet for passasjerer og bagasje, lar nye passasjerer og bagasje stige på og tar deretter av igjen – uten å måtte vente på langtekkelig påfylling av drivstoff.

Mye som gjenstår

En av årsakene til at el-fly ennå ikke har dukket opp på markedet er fordi elektriske motorer fremdeles ikke klarer å tilby nok energi for større flymaskiner. Nyvinninger finner stadig sted, og EADS ser derfor en mulig løsning i horisonten.

Designet og konseptet til el-flyet er spennende, og det er forhåpentligvis ikke altfor lenge til vi faktisk kan se slike maskiner i kommersiell drift.

(Kilde: Gizmag)

annonse