Tek.no

Guide Videoutstyr

Dette ekstrautstyret bør du ha når du filmer

Med et systemkamera kan du gjøre solide innspillinger.

Montasje: iStock/Akam
4 Juni 2014 06:00
annonse

Generelt ekstrautstyr

Det å bruke kompakte systemkameraer til videoopptak er blitt mer og mer vanlig etterhvert som kameraene har fått enklere og bedre opptaksmuligheter. Men for å få akkurat de videoklippene du ønsker deg trenger du fort litt mer utstyr enn bare kamera og objektiv.

Det finnes store mengder utstyr der ute, og det er lett å gå seg vill. Forhåpentligvis blir det litt lettere å finne frem i jungelen av utstyr etter du har lest dette. Noen ganger kan det være vanskelig å finne butikker som selger videoutstyret du er jakt etter, og noen av produktene i denne guiden vil derfor være linket til utenlandske aktører.

Les også: Guide: Slik filmer du med speilrefleks

Lys

Å kunne lyssette skikkelig betyr svært mye for opplevelsen av et bilde. En mye brukt teknikk er trepunkts lyssetting. Dette baserer seg på at man har én hovedlampe, én lampe som utfyller skyggesiden fra hovedlampen og én lampe bak motivet, som gir motlys og konturer. Et lyskit med tre lamper er derfor er bra utgangspunkt for en god lyssetting.

Arris 650 watts lamper er blant de vanligste filmlampene.Foto: Arri

Tradisjonelle lyskit med vanlige lyspærer, såkalt tungsten, gir en fargetemperatur på 3200 kelvin og passer derfor godt sammen med normalt innelys. Disse er relativt dyre - et kit med tre 650 watts ARRI Fresnel koster fra den amerikanske fotogiganten B&H Photo Video 1 880 dollar, eller omtrent 11 300 kroner, før frakt- og tollavgift. I denne pakken får du også med stativer, en koffert å bære det i, samt klaffer til lampene og enkle gråfiltre.

annonse

Ettersom LED-teknologien har vokst frem og blitt langt mer anvendelig i senere tid har det blitt vanligere å bruke det i filmlamper også. LED-lampene har en temperatur på rundt 5600 kelvin, noe som gjør dem utmerket sammen med naturlig lys. Og siden mange modeller er batteridrevne er det lett å bruke dem på steder uten strømtilgang. Disse fås også i kit, og er ofte billigere enn tungstenlampene. De kommer også i enklere og ikke fullt så kraftige varianter, men kan være et godt utgangspunkt om du ikke har jobbet så mye med lys før.

Ledlamper kan være en god erstatning til tradisjonelle tungstenlamper.Foto: Neewer

Mer

For å få et mykere lys, med mindre synlige skygger, er det vanlig å bruke en softbox. Denne gjør lampen til en større lyskilde, som er hva som skal til for å myke opp lyset. Du vil få samme effekt av å peke lampen på en hvit flate og bruke refleksjonen til å lyse opp, men det forutsetter at du har en hvit vegg eller lignende i nærheten. Du kan også improvisere en softbox ved å feste et diffuserfilter utenpå klaffene på lampen.

Det finnes massevis av annet ekstrautstyr når det gjelder lys. Du kan blant annet få god bruk for en reflektor for å enkelt forsterke lyskilden. Andre ting som kan være nyttig er blå og oransje fargefiltre, som brukes til å endre fargetemperaturen til lyset, gjerne for å unngå blandingslys, altså at lyskildene har ulike fargetemperaturer.

Ekstern monitor

En ekstern monitor kan være et nyttig hjelpemiddel på opptak. Med en adapter til blitsskoen kan du feste den oppå kameraet og vri den slik du vil. Det er praktisk hvis kameraet du bruker ikke har vridbar skjerm, men det forutsetter at du har Mini-HDMI-utgang på kameraet ditt. Den trenger ikke nødvendigvis å være så stor - 7 tommer vil som oftest være tilstrekkelig.

Elvid RigVision CM-7L 7" Field MonitorFoto: Elvid

Med en større skjerm enn den som sitter på kameraet blir det også lettere å stille fokus, og det er fint om det er flere som skal studere bildet samtidig. I det siste har mange kameraer fått Wi-Fi-kompatibilitet og kan kobles til mobiler og nettbrett, som kan brukes som en ekstern monitor. Det blir ikke like bra som en dedikert ekstern skjerm, men det vil holde i massevis for de fleste.

Matte box

Matte box er også et ganske vanlig produkt til videoproduksjon. Dette skal hindre lyskildene å treffe direkte inn i objektivet, noe som kan skape stygge "lens flares". Ofte vil objektivets medfølgende solblender gjøre jobben, men i mange situasjoner vil du trenge noe mer for å stenge for lyset.

Matte box monteres foran på objektivet og hindrer "lens flare".Foto: Dot Line

Mer

Minnekort og batterier

SanDisks Extreme Pro-serie egner seg godt til videoopptak.Foto: Sandisk

Mer

Uten tilstrekkelig lagringsplass og strømkapasitet får du ikke filmet alt du ønsker, så sørg alltid for å ha kontroll over minnekortene og batteriene. Filming krever mer plass og høyere skrivehastighet enn når du tar stillbilder, men raske kort er ikke like dyrt som tidligere. Bruker kameraet ditt SD-kort bør det være av klasse 10 for å være sikker på at det er raskt nok. Hvis du bruker et kort som er for tregt kan du oppleve at videofilene får "drop frames", altså at ikke alle bildene i videoen blir lagret. Om du trenger CF-kort vil en skrivehastighet på 60 MB/s, ofte beskrevet som 400x, være raskt nok.

annonse

Les også: Guide: Hva slags minnekort trenger du?

Hva batterier angår kan du spare en del på å kjøpe uoriginale modeller. Disse er ofte greie nok, men langt mindre stabile enn kameraprodusentens originale. Noen uoriginale batterier klarer heller ikke å kommunisere med kameraet, så du på den måten ikke vet hvor mye strøm du har igjen.

På neste side kan du lese mer om utstyr som stativer, skulderrigger og dollyer >>>.

Denne guiden ble første gang publisert juli 2013.

Les også