Kommentar

Hva skjer på fotofronten i 2014?

Akam kikker i spåkula for året som kommer.

Introduksjon og kompaktkameraer

Artikkelforfatteren har sett inn i krystallkula.Foto: Dmitry Valberg

2013 er snart ferdig, og foran oss står 2014. Året som snart fyrer av sine siste raketter har vært særdeles spennende fotoutstyrsmessig. Nyhetene har i perioder måtte stå i kø fordi det var så mye som ble lansert og offentliggjort samtidig.

Jeg skal prøve å la 2013 ligge. Nå er det over - i alle fall nesten. Det jeg derimot ikke skal la ligge er det nye året som banker på. Hva kan vi vente oss av nytt utstyr og hvor tar utviklingen veien?

Kompaktkameraer

Selv om jeg skulle la 2013 ligge så må det trekkes fram litt. Mantraet gjennom året har vært at ”kompaktkameraer er på vei til å dø”. Det er mange grunner til at folk mener det. Blant annet har speilløse systemkameraer blitt mindre og mobilkameraene er blitt bedre. På tross av dette så viser nye tall fra elektronikkbransjen internasjonalt (CIPA) at nedgangen ikke er så stor som du skulle tro. Ja; det synker, men nei; det synker ikke mye.

CIPA-tallene gir meg tro på at det fortsatt vil satses på kompaktkameraer. Trenden med å satse på toppmodeller innenfor kompaktsegmentet vil også fortsette, og denne vridningen vil nok i større og større grad dominere. Det betyr at Canon vil fortsette å produsere G-serien sin, at Fujifilm vil fortsette med X-serien sin og at Nikon vil fortsette med Coolpix-serien sin. De som vil falle fra, sett med europeiske øyne, er småprodusentene, som for eksempel Casio.

Mer satsing på toppmodeller

Det vi nok derimot kan se enda mer av er det man kan kalle ”high-end”-kameraer. Dette er kameraer som Fujifilm X100s, Sony RX1 og Olympus Stylus 1. Fellesnevneren er at de for det første koster det lille ekstra, ser litt mer spesielle ut og har bedre bildebrikke enn sine kanskje ikke like avanserte bransjebrødre.

Sony RX100 Mark II er en godsak. Kommer Sony med en ny en i 2014?Foto: Eivind Hauger / Akam.no

Spesielt Sony har nok satt i gang noe de ikke helt ser rekkevidden av med RX1 og RX1r. Disse kameraene er kompaktkameraer med fullformat-bildebrikke. Sony har dermed enkelt bevist at større bildebrikke ikke er noe hinder for å lage et kompaktkamera.

Les også: Test av Sony RX1

Jeg tror at denne erfaringen slo ned som en bombe hos fotoprodusentene, og at vi kommer til å se oppryddingsarbeidet fra og med neste år.

Nå tenker nok den oppvakte leser at dette strengt talt ikke er noe nytt, det finnes jo kompaktkameraer med APS-C-bildebrikke. Joda, det finnes det. Men det er ikke mange som har gjort noe med ideen om et fullformatkamera i lommestørrelse.

Det er dette jeg mener vi kommer til å se ringvirkningene av fra 2014 og utover. Kommer Sony med en RX2? Ikke godt å si, men jeg ville ikke blitt overrasket. Her gjelder det å smi mens det fortsatt er varme i glørne.

Men blir det noe skikkelig nytt?

Sony viste seg som drivende dyktige på annet enn fullformat også. I sommer lanserte de QX10 og QX100, to kameraer som de selv mener er strippet for alt annet enn det mest essensielle. Dette er nok ikke en trend vi ser mange vil hoppe på, men vi kan nok se en ny modell fra Sony. Jeg tror det er for sært for mange produsenter. Selv om forbrukerne syns dette er spennende, så er det fort litt for underlig til at Canon, Nikon eller noen av de andre – kanskje ikke for Samsung – hopper på det.

Les også: Test av Sony QX10 og QX100

Det er ikke bare Sony vi venter spent på. Fujifilm har allerede vist seg som dyktige innenfor kompaktsegmentet, der både FinePix X20 og FinePix X100s har utmerket seg. Verden venter stadig på X200, og jeg har en følelse av at vi kan få den i 2014. Om den ikke kommer i fysisk versjon, tror jeg vi fort kan få en lansering av den.

Hva med ultrazoomene?

Turister er glade i ultrazoomer. Dette er kompaktkameraer som ikke lenger er særlig kompakte, men til gjengjeld har objektiver med stort brennviddeomfang. Vi har stadig sett at disse kameraene blir bedre, og dette endrer seg ikke i 2014.

Det kommer noen flere, men markedet tynnes ut. Sony lanserte sitt RX10 i sommer så det kommer nok ikke noe nytt fra den kanten. Det er dog andre som kan finne på å lansere noe, men det blir ikke noe ras som man har sett før.

Les også: Sniktitt av Sony RX10