Til hovedinnhold

Virus rammer militære dronefly

USAs flyvåpen klarer ikke å fjerne et mystisk datavirus som har infisert deres kampdroner.

Det amerikanske militære bruker ubemannede droner til å fly oppdrag i Irak, Afghanistan og andre konfliktsoner rundt om i verden. Fra cockpiter på bakken kan pilotene sitte og likvidere soldater og ta ut mål som er over tusen mil unna.

Nå har det skjedd noe som ikke skulle kunne skje – Et ukjent datavirus har infisert kontrollsystemene ved Creech Air Force Base i Nevada.

Logger pilotenes tastetrykk

MQ-9 Reaper klar til å fyre (Foto: U.S. Air Force)

Det uønskede programmet ble oppdaget for over to uker siden av Forsvarsdepartementets sikkerhetssystemer. Eksperter har funnet ut at viruset logger alle tastetrykkene til pilotene som styrer dronene. Nå frykter de at denne informasjonen blir sendt videre til ukjente mottakere utenfor det militære.

– Vi tror viruset er godartet, men vi kan ikke si det sikkert, sier en av de som oppdaget problemet til nettstedet Wired.

De militære nettverks-spesialistene er usikre på om viruset ble plantet bevisst, siden det har rammet både lukkede og åpne datamaskiner ved Creech-basen. Bakke-kontrollstasjonene er ikke forbundet med nettet direkte, men infeksjonen kan ha skjedd gjennom USB-nøkler.

Klarer ikke å fjerne viruset

Tross flere forsøk, har militærbasen ikke klart å fjerne det seiglivede programmet.

– Vi fjerner viruset, men det kommer stadig tilbake, sier kilden Wired har snakket med.

Likevel fortsetter pilotene ved Creech å fly dronene på sine tokt. Det er ikke meldt om at noen av flyene har styrtet eller fyrt av missiler mot feil mål, grunnet infeksjonen.

Et dødelig våpen

Droner er blitt et av USAs viktigste våpen i både vanlig krigføring og hemmelige oppdrag. De gjør dem i stand til å angripe mål og spionere på fiender uten å sette amerikanske liv i fare.

Siden fredsprisvinner Obama ble president, har rundt 30 CIA-styrte droner angrepet mål i Pakistan mer enn 230 ganger. I tillegg kontrollerer USAs flyvåpen mer enn 150 droner, som overvåker kampene i Afghanistan og Irak. De fjernstyrte farkostene har i år slått til flere ganger i Libya.

Siden 2001 har droner drept mer enn 2000 mennesker, i følge Washington Post.

Kilder: Wired, Los Angeles Times

annonse