Nyhet

Afghanistans internett lages av søppel

FabFi er et lavteknologisk nettverk som kan bli bygget av skrot.

Byen Jalalabad i Afghanistan har et raskt internett med hovedkomponenter bestående av søppel og annet lokalt materiale. Hjelpearbeidere fra hovedsaklig USA står bak prosjektet som kalles FabFi, og bruker den afghanske byen som testområde.

Hjelp til infrastruktur

FabFi kan bli opprettet og fungere utenfor myndighetenes kontroll, og kan bli utplassert av nesten hvem som helst, hvor som helst der lokal infrastruktur ikke muliggjør et konvensjonelt nettverk.

Poenget med prosjektet er å tilby trådløse nettverk til avsidesliggende steder for å fremme arbeid med infrastruktur og tjenester som veier, sykehus, lokale forretninger og liknende. Det høres kanskje ut som science fiction, men FabFi er et virkelig og fungerende nettverk.

Innbyggere kan selv bygge et FabFi-knutepunkt som vil tjene hele lokalsamfunnet med utstyr til en verdi av i overkant 300 kroner – som planker, ledninger, plastikktuber og kanner. Det vil med andre ord være forholdsvis billig å opprette og drifte, noe som vil komme godt med i krigsherjede og fattige land som Afghanistan.

Open source

FabFi er et open source-prosjekt med nære bånd til MIT i USA. I dag finnes FabFi-produkter på tre steder i Kenya, i tillegg til Jalalabad i Afghanistan. FabFi blir finansiert med personlige midler fra medlemmer av prosjektet og et stipend fra National Science Foundation.

Teknologien bak prosjektet består av en trådløs router som blir festet på hjemmelagde RF-reflektorer med en overflate av metall.

Et annet slikt oppsett blir satt opp et stykke unna og de to routerne skaper dermed et særskilt nettverk som tilbyr Internett-tilgang for en hel gruppe med reflektorer. Antallet reflektorer som kan bli integrert i et slikt nettverk er i teorien uendelig.

Viktig skritt

FabFi løser ikke alle problemer i Afghanistan på egenhånd, men kan være et viktig skritt mot koordinering og bygging av infrastruktur i landet.

Prosjektet viser at det er mulig med et billig Internett i en av de mest krigsherjede områdene i verden, og hvis det fungerer i Afghanistan, fungerer det også andre steder.

Les mer om prosjektet på den offisielle nettsiden.

(Kilde: Fast Company)

Les også
Her er Afghanistans eneste Apple-butikk
Les også
Denne steinen kan spionere på deg i 20 år
Les også
Nå skal internett endres
Les også
Blokkerer Internett før valget
Les også
Skal kaste nettbrett ned fra himmelen
Les også
Rotter gnagde bort nettet
Les også
FN: – Nettilgang er en menneskerett
Les også
Iran lager "halal-nett"
Les også
– Internett er vilt og anarkistisk
annonse