Til hovedinnhold

USA bygger enormt avlyttingssenter

Koster 11 milliarder kroner.

Den hemmelighetsfulle amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) bygger nå et enormt avlyttingssenter i USA. Når det 11 milliarder kroner dyre datasenteret på 92 000 m2 står ferdig, vil det være det største av sitt slag på amerikansk jord.

Senteret befinner seg i den lille byen Bluffdale i delstaten Utah, og en stor andel av verdens elektroniske kommunikasjon skal gjennomgås her. Dette innebærer private e-poster, telefonsamtaler, Google-søk og satelittkommunikasjon, samt andre dagligdagse ting som parkeringsbilletter og hotellreservasjoner.

Knekker sikre forbindelser

NSAs nye senter vil fange opp, samle inn og analysere elektroniske data. En av de viktigste oppgavene vil være å knekke kryptert kommunikasjon på nettet – ettersom stadig flere nettsider benytter seg av sikre HTTPS-forbindelser.

Kodeknekkerne får hjelp av en ny superdatamaskin med en regnekraft på mer enn én petaflop til å gjennomføre denne oppgaven. Vanlige datamaskiner ville ha brukt mer enn 100 år på å knekke en tyngre kryptering, mens den nye supermaskinen bare bruker en liten brøkdel av tiden.

6,4 millioner liter vann om dagen

2300 m2 av det nye bygget er reservert til servere, og det skal i tillegg installeres et system som pumper ut 6,4 millioner liter vann til kjøling av datamaskinene hver dag.

Datasenteret vil også få eget anlegg for nødstrøm, og dette kan holde senteret gående i tre dager uten strømforsyning utenfra. 50 millioner kroner går videre med på sikring av området – deriblant videoovervåkning og kontroll av alle besøkende.

Det nye anlegget står ferdig i september 2013.

(Kilde: Wired)

annonse