Supervåpnene som vil endre verdens krigføring
For 10 år siden hadde USA 50 stykker. Nå har de 7500 av dem, og 70 land har kastet seg på i våpenkappløpet.
[Nettavisen.no]: Det handler om droner: Ubemannede fartøyer til bruk i krigføring. Da George W. Bush erklærte krig mot terror i 2001 hadde USA 50 droner. I november 2001 ble verdens første droneangrep gjennomført. Angrepet drepte al-Qaidas militære leder Mohammed Atef i Afghanistan. Den gang ble det rapportert som et vanlig bombeangrep (TV 2 i 2001).
I dag har USA 7500 droner, og denne studien laget for den amerikanske kongressen viser at droneteknologi er et sterkt voksende marked. USA brukte 284 millioner på det i 2000 var summen økt til 3,3 milliarder dollar i 2010. Konsulentfirmaet Teal Group har estimert at det globale dronemarkedet vil øke fra 6,6 milliarder til 11,4 milliarder dollar de neste ti årene.
Eksplosiv utvikling
Ifølge data samlet inn av New America Foundation, har over 70 land en eller annen form for droner. Foreløpig har de fleste landene mindre droner og ikke store bevæpnede droner til bruk i krig, skriver CNNs sikkerhetsanalytiker og leder for New America Foundation i en kommentar.
USA har også eksportert sine Predator-droner til Saudi-Arabia, Egypt, Marokko og De forente emirater. Israel har blitt verdens største eksportør av droneteknologi og selger blant annet til Nigeria, Russland og Mexico.
Sverige, Hellas, Sveits, Spania, Italia og Frankrike samarbeider om utviklingen av prototypen Dassault nEURon.
Skjøt ned drone
Denne uken sa Iran at de har utviklet en drone - «Shahed-129» - som har en rekkevidde på 2000 kilometer. Dermed er Tel-Aviv innen rekkevidde.
Lørdag skjøt Israel ned ubemannet fly som entret israelsk territorium. Ifølge israelske miff.no skal det ubemannede fartøyet kunne spores tilbake til Iran.
- Dronen var tilsynelatende laget i Iran, skriver Ron Ben-Yishai, militærkorrespondent for Yedioth Aharonoth. Å kontrollere en drone fra Libanon til Negev-området krever avansert kapasitet som Israel hittil har trodd at Hizbollah ikke har vært i besittelse av, opplyser han.
Kappløpet er i gang
Sist måned varslet Kina at de vil bruke droner til å overvåke øyer i Øst-Kina havet som både Japan og Kina gjør krav på. Hvor mange droner Kina har, og hvor godt utviklet de er, vet ikke vesten.
USA ble overrasket da Kina under et flyshow i november 2010 presenterte 25 ulike typer droner. Noen av dem med muligheten til å avfyre missiler. Da ble det klart at Kina har satt full trykk på droner og har som målsetting å ta igjen USA i antall droner.
Farlig utvikling
CNNs sikkerhetsanalytiker Peter Bergen skriver at utviklingen er skremmende også fordi bruken av droner i krigføring har eksplodert. Siden drapet på Mohammed Atef i 2001 har USA brukt droner hundrevis av ganger.
Dronene gjør dødsrisikoen for angriperen lik null fordi angrepene gjennomføres av ubemannede fjernstyrte droner. En studie fra Stanford Law School og New York University som ble offentliggjort sist måned slo fast at bare to prosent av de drepte i droneangrep var såkalte «high-level targets». 98 prosent av de drepte er med andre ord sivile.
Rapporten slår fast at USAs presentasjon av droneangrep som kirurgiske angrep med høy presisjon er feil og at «det er betydelige bevis for at amerikanske droneangrep har skadet og drept sivile. I Pakistan har det denne helgen vært store opptøyer blant befolkningen som protesterer mot USAs bruk av dødelige droner.
Mangler internasjonale avtaler
- Uten et internasjonalt rammeverk som regulerer bruken av droner i krig, setter USA en farlig presedens for andre nasjoner med sin aggressive og hemmelighetsfulle droneprogram mot Al-Qaida og dens allierte i Pakistan og Jemen.
- På samme måte som USA rettferdiggjør sine droneangrep kan vi tenke oss at India i nær fremtid kan angripe angivelige terrorister i Kashmir, Kina kan angripe separatister i Vest-Kina og Iran kan angripe Baluchi-nasjonalister mot grensen til Pakistan.