Microsoft spådde fremtiden i år 2000 – gjorde ingenting

Konseptvideo viser at selskapet traff blink, men realiserte aldri idéene.

Selv om Microsoft fremdeles er en sentral aktør i IT-verdenen er det noen ganger blitt sagt om selskapet at det ikke har klart å henge med i den teknologiske utviklingen i senere år, og har på viktige områder havnet langt bak selskaper som Apple og Google.

Microsoft har imidertid sittet på mange gode idéer som senere har vist seg å slå godt an blant forbrukerne, men som selskapet av ulike årsaker aldri satset på fullt ut, og dermed trolig tapte mange markedsandeler.

Viste fremtidsrettede konsepter

Nettavisen Bloomberg har nå redigert sammen et videoklipp (se under) bestående av Microsofts konseptvideoer fra år 2000, for å demonstrere nettopp hvor fremtidsrettet Microsoft tross alt var en gang i tiden.

I videoen viser Microsoft blant annet frem videokommunikasjon ala Skype og mobiltelefoner som vet hvor brukeren befinner seg og som for eksempel kan varsle når venner er i nærheten.

Ikke minst demonstreres også en visjon for hvordan kommunikasjon og deling av innhold enkelt kan foregå på tvers av mange ulike plattformer, som både TV-er, nettbrett, PC-er og mobiltelefoner, slik for eksempel sosiale medier og skytjenester legger til rette for i dag.

I tillegg til dette viser Microsoft dessuten en stemmegjenkjenningsfunksjon som minner om Siri-tjenesten vi kjenner fra Apples produkter.

Kan ha forårsaket Ballmers avgang

Når det gjelder bakgrunnen for at Microsoft aldri realiserte konseptene sine, spekulerer Bloomberg-journalisten i om én av grunnene kan ha vært at idéene simpelthen var forut for sin tid.

Uenigheter innad i Microsoft om blant annet hvorvidt de nye idéene skulle bygges rundt Windows eller en helt ny plattform, kan også ha lagt en demper på videreutviklingen. Ikke minst nådde dot-com-boblen sitt høydepunkt samme året som den nye visjonen ble presentert, altså i 2000, noe som kan ha hatt en ødeleggende effekt.

Det var avtroppende Microsoft-sjef Steve Ballmer som langt på vei la frem visjonen den gangen, og noen mener hans avgang har en viss sammenheng med den manglende gjennomføringsevnen.

– Dersom selskapet hadde gjennomført bare en brøkdel av visjonen, ville ikke Microsoft nå ha vært på leting etter en ny toppsjef, sa en tidligere avdelingsleder i Microsoft ved navn Charles Fitzgerald til Bloomberg.

Ballmer har allerede innrømmet noen tabber:
Toppsjefen angrer sterkt på Windows Vista »

(Kilde: Bloomberg)

Les også
Her tar Steve Ballmer farvel med Microsoft
Les også
Ballmer: – Vista var min største tabbe
Les også
Savner du den gamle Startmenyen?
Les også
Steve Ballmer går av
Les også
Microsoft stuper på børsen
Les også
Microsoft velter om hele selskapet
Les også
Microsoft planlegger store omstillinger
Les også
Toppsjefen: – Microsoft skal skifte retning
Mer om
annonse