Til hovedinnhold

Steve Ballmer går av

Gir seg etter 13 år som toppsjef for Microsoft.

Steve Ballmer var en av Microsofts aller første ansatte, og overtok rollen som øverste sjef i selskapet da grunnlegger Bill Gates gikk av i januar 2000.

I dag kom det en pressemelding fra selskapet, hvor Ballmer selv skriver at han vil tre av som administrerende direktør en gang i løpet av de neste 12 månedene – så snart en ny arvtager har blitt funnet.

– Det perfekte tidspunktet for denne typen overgang finnes ikke, men dette er det riktige tidspunktet. Mine opprinnelige tanker om når jeg skulle pensjonere meg ville plassert det midt i vår overgang til et enhets- og tjenesteselskap. Vi trenger en direktør som vil bli her lenge nok til å følge det i denne nye retningen, skriver Ballmer.

Opplevd enorm vekst

Den avtroppende toppsjefen forteller at Microsoft for øyeblikket gjennomgår viktige endringer, og at deres nye øverste ledergruppe har lagt en førsteklasses strategi for veien videre. Han later dermed ikke til å være særlig bekymret for hvordan selskapet vil klare seg uten hans egne stødige hender på roret, men tar gjerne noe av æren for at det har endt opp der det befinner seg i dag.

– Microsoft er et fantastisk sted. Jeg elsker dette selskapet, og måten vi hjalp til med å finne opp og popularisere datamaskinen. Jeg er stolt over hva vi har oppnådd. Vi har vokst fra 7,5 millioner dollar til nesten 78 milliarder siden jeg ble med i Microsoft, og vi har vokst fra å ha rett over 30 ansatte, til nesten 100 000 i dag, forteller han.

Det hører med til historien at Ballmer var selskapets ansatt nummer 30, og da de gikk på børs kontrollerte han 8 prosent av aksjene. Dette har bidratt til en personlig formue på drøyt 15 milliarder dollar, som ifølge Forbes gjør ham til verdens 51. rikeste mann.

Fortsetter som storeier

Ballmer sier han er personlig fornøyd med å ha spilt en rolle i selskapets suksess, og med at han har vært «hundre prosent følelsesmessig forpliktet hele veien». Selv om han altså går av som toppsjef, har han dog ingen planer om å selge unna sine aksjeandeler.

– Vi har mer enn en milliard brukere, og leverer stor fortjeneste for våre aksjonærer. Vi har levert mer fortjeneste og avkastning til aksjeholderne enn omtrent noe som helst annet selskap i historien, sier Ballmer videre, og legger til:

– Dette er en emosjonell og vanskelig ting for meg å gjøre. Jeg går til dette skrittet fordi det er til det beste for selskapet jeg elsker; det er den éne tingen ved siden av min familie og mine nærmeste venner som betyr mest for meg.

Aksjemarkedet feirer

Microsoft-aksjen spratt til værs da nyheten kom.Foto: Google

Alle tar imidlertid ikke avgangen hans like tungt, og umiddelbart etter at nyheten slapp, gjorde verdien på Microsoft-aksjen et solid byks opp – med hele 7,5 prosent. Dette er, mildt sagt, et uvanlig kraftig hopp.

Selskapets styre har satt sammen en spesiell komité for å styre arbeidet med å finne Ballmers etterfølger. Komitéformannen er John Thompson, og Bill Gates vil selv også delta i arbeidet. Det samme vil Chuck Noski og Steve Luczo.

Komitéen vil ifølge pressemeldingen samarbeide med rekrutteringsselskapet Heidrick & Struggles International Inc., og vil vurdere både interne og eksterne kandidater til stillingen.

(Kilde: Pressemelding, intern e-post, Forbes)

Les også
Nå er det en annen som eier mest av Microsoft
Les også
Microsoft soper inn penger
Les også
Her tar Steve Ballmer farvel med Microsoft
Les også
Bill Gates: – Ctrl-alt-delete var en feil
Les også
Microsoft spådde fremtiden i år 2000 – gjorde ingenting
Les også
Slik solgte de PC-er på 70-tallet
Les også
Microsoft planlegger store omstillinger
Les også
Toppsjefen: – Microsoft skal skifte retning
annonse