Til hovedinnhold

Sony Ericsson C905 - Si appelsiiiiiiiiiin!

Det er unektelig med stor spenning vi åpner esken og fisker frem Sony Ericsson C905. Etter at 5-megapikselmobilene har fått råde grunnen i snart to år, er den først 8-megapiksleren endelig her.
Pikselkonge
Er det noe vi har lært av historien, så er det at mange megapiksler ikke nødvendigvis borger for høy kvalitet på bildene som tas. Både Nokia, Samsung, LG og Sony Ericsson har hatt modeller med fem megapiksler, men kvaliteten har variert mye. Og selv om laboratorietester har vist at de beste modellene muligens kan måle seg med dedikerte digitalkameraer, så er det de aller enkleste digitalkameraene vi da sammenligner med.
Sony Ericsson C905 utgir seg for å være noe mer. Optikken skal være bedre enn på andre mobilkameraer, og oppløsningen er det foreløpig ingen som kan matche.


Optikken er beskyttet av et deksel
I vårt første møte med telefonen skal vi ikke gå dypt inn i telefonens evne til å gjengi detaljer, eller bildebrikkens signal-/støyforhold. Det får vi komme tilbake til når telefonen har vært gjennom den relativt omfattende laboratorietesten som må til for å kunne gi en kvalifisert uttalelse om slike egenskaper. Foreløpig nøyer vi oss med å formidle våre første inntrykk.
Småfet og solid
Når vi pakker opp telefonen slår det oss at den er tykk. Den er med sine 19,5 mm tykkere enn både Xperia X1 og Nokia N96. Vi snakker riktig nok bare om en millimeter eller to. Men sammenlikner vi med Sony Ericsson forrige kameraflaggskip, C902, så er nykommeren nesten dobbelt så tykk. Men den er noe smalere enn Nokia N96, og vi opplever det som om de stiller i samme klasse målt ut fra størrelse.
Sony Ericsson C905 ser unektelig solid ut. En metallramme bidrar til å forsterke inntrykket av kvalitet, og når vi skyver fronten opp merker vi oss at åpningsmekanismen er svært presis. Tastene som kommer til syne er store, med god bakgrunnsbelysning. Når vi skriver vår første tekstmelding trekker vi et lettelsens sukk – tastene er nemlig dårlig atskilt i sideretningen, men tastaturet er mye lettere å skrive på en vi fryktet.

Skjerm
Skjermen er på 2,4 tommer, mens den på C902 er på 2 tommer. Det finnes flere telefoner med større skjerm ennd ette, men i forhold til telefonens størrelse ser dette riktig ut. Vi opplever skjermen som stor nok til de fleste oppgaver. Oppløsningen er på 240x320 punkter. Det imponerer ikke i seg selv, men gir skarpe nok bilder på en skjerm i dette formatet.
Vi skyver opp linsedekselet, og telefonen er automatisk klar for fotografering.
Vårt umiddelbare inntrykk av kameraet er at det blir en del signalstøy på bildene vi tar innendørs. En blits lyser opp motivet, og vi merker oss at vi kan ta nærbilder med blits uten at bildet blir overeksponert. Umiddelbart virker det som om kameraet virkelig er bedre enn det vi er vant til fra mobiltelefoner. Men som sagt – her skal en laboratorietest få avsløre styrker og svakheter. Brukervennligheten er det i alle fall ikke noe å si på.


Egne kamerataster bedrer brukervennligheten
WLAN
Telefonen har WLAN og GPS. Det er sjelden kost på mobiltelefoner utenfor smartmobil-kategorien. Denne telefonen er ikke noen smartmobil som UIQ-modellene G700 og G900, eller mer kjente P1. Menyene er stort sett som vi kjenner dem fra tidligere Sony Ericsson-modeller. Men det er første gang Sony Ericsson leverer en mobil med dette brukergrensesnittet og Wlan.
Når vi knipser et bilde kan vi velge å overføre det til internett via Blogger. Har du ingen konto, så får du en når du laster opp det første bildet. Det kan rett og slett ikke bli enklere. Med tiden skal vi sette oss inn i hvordan vi kan laste opp bilder til eksisterende blogger, som My Space eller Facebook.

Telefonen kommer med navigasjon fra Wayfinder. Når vi starter programmet starter vi samtidig aktiveringsprosessen. Noen flere innstillinger trengs ikke (nettoppsett fikk vi automatisk når vi satt inn SIM-kortet) – nå kan vi starte bilnavigasjonen.
Telefonen er lett å sette opp for synkronisering av kalender, avtaler og kontaktliste. Vi har en Exchange-server, og telefonen støtter synkronisering også mot denne. Oppsettet gjorde vi på noen sekunder.
Lyd
Lydkvaliteten opplever vi som god, men det medfølgende hodesettet er ikke bra. Blant annet mangler det overgang til 3,5mm hodesett. Du kan kjøpe en overgang, eller et bedre hodesett med Sony Ericsson-plugg, men telefonen er så dyr at vi mener dette burde følge med i esken.
Ellers finner vi i esken en USB-kabel, en USB kortleser for raskere overføring av bilder eller andre data til og fra PC, en bærerem og en lader. Men noen TV-kabel finner vi ikke, til tross for at telefonen støtter TV ut.
Med så mange strømkrevende funksjoner er vi også spent på hvor lenge batteriet vil holde. Men ellers ser det svært lovende ut, og vi gleder oss til å teste produktet grundigere.
Her finner du bildet vi tok med mobilen under fotograferingen til artikkelbildet. Klikk på bildet om du vil se det i original størrelse:

Mer om
annonse