Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson C905

Test: Sony Ericsson C905

Testresultater

8,1 megapiksler, WLAN, DLNA, Super-3G, EDGE, FM-radio, GPS, God lyd, gode taster.
Litt stor og tung. Høy pris. Svakt hodesett.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Det er ikke bare antall bildepunkter som gjør C905 til den beste kameramobilen på markedet. I vår laboratorietest skårer telefonen høyt også på viktige områder som fargegjengivelse, hvitbalanse, bildestøy og oppløsningsevne.
Telefonen er relativt stor, og skal vi trekke for noe, så må det være nettopp dette. For så mye annet er det ikke å trekke for. C905 er rett og slett en gjennomført god mobiltelefon, med enkelte egenskaper vi ellers bare ser på såkalte smartmobiler.
C905 er en slidemobil med stor skjerm (2,4 tommer) og store taster. I tillegg har den innbygget GPS og WLAN.
GPS
I likhet med de øvrige GPS-mobilene til Sony Ericsson, kommer også denne med navigasjonsløsning fra Wayfinder ferdig installert. Første gang du bruker mobiltelefonens navigasjonsfunksjon blir lisensen registrert, og du er klar for dør til dør-navigasjon etter veikart. Telefonen har ikke topografiske kart, men den har Google Maps, og kan vise hvor du befinner deg på et satellitt-bilde.
Informasjon fra GPS-en kan også knyttes til bildene du tar. På den måten kan du åpne bildene i ulike programmer på Internett eller på en PC, og se nøyaktig hvor og når bildet ble knipset. Tjenesten må aktiviseres i kameramenyen.
Youtube-kamera
Videofunksjonen på C905 er ikke like hvass som på Nokias toppmodeller, men med 320x240 punkter og 30 bilder per sekund tar den klipp som er gode nok for tjenester som Youtube.
Med C905 er det ikke bare enklere å dele innhold – det går også raskere enn med det har gjort med Sony Ericssons tidligere kameramobiler. C905 har både Edge, Turbo-3G og WLAN.
Trådløst til PS3
Dessuten er den kompatibel med den nye standarden DLNA (Digital Living Network Alliance), som gjør det mulig å dele innhold med for eksempel en Playstation3, eller andre mediespillere som støtter standarden.


Telefonen dukker opp på TV-skjermen som et mediesenter
For at tjenesten skal virke må du gå inn på innstillingene for det trådløse nettet du bruker og aktivisere deling av innhold. Da dukker C905 opp i menyen på spilleren du bruker, og du kan søke rundt i innholdet. Det kan riktig nok ta litt tid å laste opp bildemapper eller filmer, men opplevelsen av å kunne gjøre dette uten kabler er likevel positiv.


Bilder og annet inhold kan vises på TV via DLNA - i dette tilfellet brukte vi en PS3.

Kamerakonge
Kameraet på C905 er bedre enn på noen annen mobiltelefon på markedet (i skrivende stund er C905 den eneste med 8 megapiksler). Knappene for snarveier og kontroller er meget gode, og det følger med et minnekort på 2GB. I tilegg har telefonen 160 MB internt minne. Det gjør at du kan bruke telefonen effektivt, uten at du risikerer at den fryser om du bruker mye minne (for eksempel om du planlegger en lang kjørerute i Wayfinder).
Kameraet er ikke ment for profesjonelle fotografer som vil sette alle innstillinger manuelt. I stedet har C905 en grei løsning der du velger innstillinger ut fra omgivelsene du skal ta bilde i. Her kan du velge mellom skumringslandskap, skumringsportrett, landskap, portrett, strand/snø, sport og dokument. Sistnevnte bruker du for å knipse kopier av dokumenter.


Innstillingene vises med eksempelbilder
Telefonen har ellers de tradisjonelle kamerafunksjonene fra Sony Ericsson som BestPic, bildeforbedring, anti-røde-øyne-funksjon og ansiktsgjenkjenning som sørger for at ansikter blir skarpe, også om de befinner seg utenfor midten av bildet.
Blitsen på telefonen er også meget god, og fungerer i samspill med avstandsmåleren (autofokus). Det gjør at du kan ta nærbilder med blits uten at motivet brenner ut. Telefonen støtter også PictBridge, som gjør det enkelt å skrive ut bildene fra en fotoskriver uten å måtte gå via en PC. USB-kabelen du trenger følger med.
Vi har skrevet ut bilder i A3-format med overraskende godt resultat.


Originalbilde tatt med C905. For å se det i virkelig størrelse må du klikke på bildet og følge lenken til originalformat.

Musikk
Som musikkspiller er C905 meget god. Men hodesettet som følger med viser at Sony Ericsson ikke ser på dette som en musikkmobil. Det er synd, for med TrackID og WLAN er dette den ideelle mobiltelefonen for deg som vil kjøpe musikk på impuls når du hører noe du liker. For å bruke egne hodetelefoner trenger du en overgang til 3,5 mm.
Telefonen har heller ingen snarveiknapper til musikkspilleren, men en egen knapp som sender deg til en liste der du kan legge til musikkspilleren som favoritt. Det gjør det noe raskere å komme til musikkspilleren, men er ikke like optimalt som en egen Walkman-tast.
FM-radioen er meget god, med rask stasjonssøk og RDS.
taster
Tastene på Sony Ericsson C905 er svært gode, selv om vi normalt foretrekker løsninger der hver tast er en egen tast. Hwer er tre og tre taster sammenhengende, men siden telefonen er relativt bred fungerer det likevel godt.
Menytasten er det heller ikke noe å utsette på. Vippetasten er riktig nok litt stiv, særlig når telefonen er helt ny. Store fingre er ikke noe problem, men for svaksynte er teksten på tastene muligens i minste laget. Her er det plass til større bokstaver.
Alt i alt er dette en suveren mobiltelefon, med gode taster og god lyd. Men prislappen på rundt 5000 kroner legger unektelig en liten demper på vår entusiasme. Men ikke mer enn at det holder til terningkast fem.

Bildeeksempler

Testresultater

8,1 megapiksler, WLAN, DLNA, Super-3G, EDGE, FM-radio, GPS, God lyd, gode taster.
Litt stor og tung. Høy pris. Svakt hodesett.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

8,1 megapiksler, WLAN, DLNA, Super-3G, EDGE, FM-radio, GPS, God lyd, gode taster.
Litt stor og tung. Høy pris. Svakt hodesett.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse104 x 49 x 18-19.5 mm
Vekt136 g
Standby-tid380 timer
Taletid9 timer
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingGod
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneMeget bra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning8,1
VideoopptakJa Ja, qvga 30 fps
Skjermstørrelse240x320, 2,4 tommer
Fargedybde262 000
Minne-
Minnekapasitet160 MB
Støtte for minnekortJa Ja, 2 GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, med UMTS 3,6mbps
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, med DLNA
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn solid kameramobil med mange funksjoner
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignGod
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse