Til hovedinnhold

Finske Nokia er tilbake uten Microsoft, nå lanserer de Android-nettbrett

Nokia N1 er et åttetommers nettbrett med Intel-innmat.

Nokia

Nokias avtaler med Microsoft forhindrer dem fra å lage smarttelefoner før utgangen av 2016. Avtalen gjelder tilsynelatende ikke for nettbrett, og de finske restene av mobilgiganten startet i dag på ny frisk med et kliss nytt nettbrett, kjent under navnet Nokia N1. Brettet er 7,9 tommer stort, og har designmessig en del til felles med Apples iPad Mini.

Nokia varslet lanseringen på sin egen Twitter-konto i går.

Men, design og størrelse ser ut til å være det eneste Nokias nettbrett har til felles med Apples nettbrett. På innsiden av det nye nettbrettet kjører en firekjernet systembrikke i fra Intel. Kronen på verket for de mange som har ønsket seg Android-produkter fra den finske produsenten, må være at brettet er utstyrt med Googles nyeste utgave av operativsystemet.

Nytt menysystem

Oppå operativsystemet kjører et menysystem Nokia omtaler som Z Launcher. Nokia har laget Android-varianter tidligere, med sin X-serie. Men, i de rimelige X-modellene var Android så godt som helt dekket over av Nokias egne menyer og appbutikk, at det knapt var gjenkjennelig. Google Play var ikke tilgjengelig. Z Launcher er et helt annet dyr, med full tilgang på Googles appbutikk og ikoner enhver Android-bruker vil dra kjensel på.

Det er likevel fortsatt snakk om en ganske massiv endring fra Googles vanlige operativsystem. Z Launcher inkluderer et vell av funksjoner du kanskje ikke har sett før. Du kan for eksempel tegne bokstaver rett på skjermen for å hente frem appene du vil ha tak i.

I tillegg henter menysystemet selv frem apper, kontakter og innhold avhengig av tiden på dagen. Dermed har du alltid jobbkontakter og jobbrelaterte apper for hånden på dagtid, mens underholdningsapper og personlige nytteapper dominerer menysystemet på kveldstid.

Et egendesignet menysystem skal gi smart tilgang på appene du trenger, når du trenger dem.Foto: Nokia

USB-kontakt som kan snus begge veier

En interessant ting med dette nettbrettet er at det såvidt vi vet er aller først ut med den nye Type-C-kontakten for Micro USB. Hvis det høres kryptisk ut handler det om en USB-kontakt som passer begge veier.

Nokia N1 kjører siste generasjon Atom-brikke fra Intel, og Googles Android 5.0.Foto: Nokia

Selve nettbrettet er laget i ett stykke aluminium, og på produktsidene sine unngår Nokia hendig å bruke Apple-navnet «Unibody». I stedet kaller de det en «One-piece design». Resultatet er uansett det samme, og designen er som nevnt svært lik, med høyttaler- og mikrofongriller på hver sin side av USB-kontakten. En USB-kontakt som i seg selv likner ganske mye på Lightning-kontakten i et Apple-produkt.

Brettet er såvidt over 20 cm høyt, og nesten 14 centimeter bredt. Ikke spesielt oppsiktsvekkende mål, men tykkelsen på 6,9 millimeter er forholdsvis imponerende. En vekt på 318 gram er heller ikke avskrekkende.

For lydinteresserte kan det være interessant at nettbrettet er utstyrt med lydkretser fra Wolfson, noe som burde gi svært god lyd i hodetelefoner eller høyttalere du måtte koble til.

Til Kina i første omgang, før resten av verden

Nokia N1 er ikke et nettbrett produsert av Nokia selv. Nokia-sjef Ramzi Haidamus forklarte nemlig at Nokia ville satse på lisensiering av merkevaren til andre produsenter. Med det sagt ser dette ut til å være mer Nokia enn en kanskje kunne mistenke. I stedet for at tilfeldige produsenter får lov til å sette Nokia-logoen på egne produkter, er dette et Nokia-designet nettbrett der noen andre har fått lov til å produsere selve maskinvaren. Med andre ord er det ikke så langt unna det for eksempel Apple og Foxconn gjør.

Ifølge Nokias pressemelding skal nettbrettet ha en utsalgspris på 249 dollar, eller såvidt under 1700 kroner i Kina, før skatter og avgifter. Foreløpig skal det kun selges der, men Nokia varsler at salget vil bli utvidet, uten å oppgi noen tidshorisont eller konkrete markeder.

Også Google har sluppet et nettbrett med Android 5.0 Lollipop. Les mer om Google og HTCs Nexus 9 her.

Ønsker du å få vite når Nokia N1 dukker opp i nærheten av deg? Meld deg på Nokias egen e-postliste, og aktiver et prisvarsel i Prisguide.

(Kilde: pressemelding)

annonse