Til hovedinnhold

Piratboom gir fortsatt imponerende XP-andel

XP er på toppen i Kina.

Shutterstock/115681978, Microsoft

Etter å ha snekret og lappet på det populære operativsystemet i tolv lange år, var det for tre dager siden over og ut, takk og farvel for ærverdige Windows XP. Men det betyr selvsagt ikke at vi får en XP-fri verden over natten – det er fremdeles en god del som ikke har planer om å bytte ut den gamle traveren med det første.

Dette gjelder ikke minst i Kina. I verdens mest folkerike land viser tall fra nettanalyseselskapet CNZZ, via kinesiske CNTV, at Microsofts lengstlevende operativsystem fremdeles står som en bauta.

I mars måned hadde nemlig Windows XP imponerende 53,7 prosent markedsandel, fulgt av Windows 7 med sterke 28,5 prosent. Nykommeren Windows 8 hadde kun 2,27 prosent av markedet.

15,53 prosent av datamaskinene kjørte andre operativsystemer enn disse tre Windows-versjonene.

Populær å piratkopiere

Windows XPs utbredelse i Kina kommer i stor grad av at piratkopiering er ganske utbredt der. Veldig utbredt, faktisk – i 2011 regnet Microsoft med at imponerende 90 prosent av programvaren deres i Kina var piratkopiert.

En annen grunn kan godt være at Windows XP er forholdsvis lettbeint å kjøre, noe som vil si at det vil fungere fint selv på ganske gammel maskinvare.

Over halvparten vil «vente og se»

CNTV kunne også vise til en undersøkelse gjort på Sina Weibo, Kinas alternativ til Facebook og Twitter – som også er verdens 17. største nettjeneste med sine over 500 millioner brukere. I denne undersøkelsen kom det fram at mer enn 57 prosent ville «vente og se» i stedet for å straks bytte til et annet operativsystem.

På den annen side svarte omtrent en fjerdedel at de faktisk ville gå over til et annet operativsystem med en gang. Dette er i hovedsak motivert av at Windows XP ikke lenger vi få oppdateringer og fikser, noe som vil gjøre det langt mer utsatt for virus og angrep.

Men at mange kinesere fremdeles vil sitte på et usikkert OS, gir gode muligheter for sikkerhetsselskapene. Disse ser i en overgangsperiode for seg å kunne tilby assistanse og egne patcher til et utgått Windows XP.

Lei av Windows?
Se, nord-koreanske Linux «Red Star» har OS X-grensesnitt >>>

Kilder: SoftPedia, CNTV

annonse