Til hovedinnhold

Bannlyser Windows 8 fra statens egne PC-er

Kina slår tilbake mot Microsofts avslutning av XP-støtten.

Canadapanda/Shutterstock.com

Som kjent har Microsoft nå avsluttet støtten til sitt aldrende operativsystem Windows XP etter 13 år, noe som har gjort at operativsystemet nå regnes som direkte farlig av mange, men som samtidig har hatt den effekten at nedgangen i PC-salget nå har bremset litt opp.

Det landet som bidrar desidert mest til den store markedsandelen Windows XP fremdeles har er Kina, hvor operativsystemet har en andel på rundt 54 prosent, mye på grunn av omfattende piratkopiering.

Forbyr Windows 8

Derfor kommer det nok heller ikke som noe overraskelse at kinesiske myndigheter ikke er videre begeistret for Microsofts avslutning av støtten, og nå kan det virke som om landet rett og slett har iverksatt en aldri så liten «hevn» mot den amerikanske giganten.

Kineserne vil nå satse på egne systemer, som StartOS.Foto: Wikipedia Commons

Som blant andre Reuters og amerikanske ComputerWorld melder, har kinesiske myndigheter nemlig nå gjort det forbudt å installere det nye operativsystemet Windows 8 på alle statlige PC-er. Både stasjonære og bærbare PC-er er omfattet av forbudet, i tillegg til alle nettbrett.

Opplysningene kommer frem i en artikkel hos det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. I artikkelen står det at begrunnelsen for avgjørelsen er å «ivareta datasikkerheten etter avslutningen av Windows XP-støtten». Nærmere bestemt ønsker kineserne i fremtiden å unngå å havne i samme situasjon som nå, nemlig å ende opp med et operativsystem som ikke lenger er trygt.

Vil satse på egne operativsystemer

I stedet for å gjøre seg avhengige av Microsofts nye operativsystem vil kineserne nå heller benytte anledningen til å øke satsingen på egenutviklede operativsystemer.

Det finnes i dag flere kinesiske selskaper som jobber med Linux-baserte operativsystemer, hvorav StartOS og Kylin er blant de mest kjente. Førstnevnte er for øvrig mistenkelig likt Windows XP, som Ars Technica rapporterte i 2010.

Til The Verge forteller Microsoft at de ble overrasket over avgjørelsen, og at de fortsatt vil levere Windows 7 til myndighetene samtidig som de evalurer Windows 8 sammen med myndighetene.

Ikke alt Microsoft tar i blir til gull: Her er floppene vi ikke savner (Ekstra) »

annonse