Til hovedinnhold

«Den kinesiske brannmur» er visst like hel

Ingen Facebook eller Twitter til Shanghai likevel.

Wikimedia Commons/Wikimedia Commons

Onsdag kunne vi og en rekke andre medier melde at Folkerepublikken Kina hadde åpnet opp for en rekke vestlige nettsteder, herunder Facebook, Twitter og aviser som The New York Times. Dette gjaldt riktignok kun i Shanghais frihandelssone, men et hull i den berømte Internettmuren var det like fullt. Først ute med nyheten var Hong Kong-baserte South China Morning Post.

Denne nyheten viser seg å være sludder og pølsevev, om vi denne gangen skal velge å tro den kinesiske og litt mer kontrollerte Global Times.

– Kontrollen over Interenett i Shanghais frihandelssone vil være på linje med resten av landet, skal offentlige kilder ha uttalt til nyhetsportalen people.com.cn.

For verdens mest folkerike land gir denne nettmuren absurd nok gode muligheter for andre aktører. Kinas mest reelle (for ikke å glemme overvåkede) alternativ til Facebook og Twitter er Sina Weibo, som med sine over 500 millioner brukere er en av verdens mest populære nettjenester.

Versting

Kina er kjent som en av verdens «Internettverstinger», en lite hyggelig merkelapp de blant annet har sammen med Bahrain, Burma, Cuba, Kina, Hviterussland, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Syria, Turkmenistan, Usbekistan og Vietnam.

I disse landene er kontroll, overvåking og sensur av Internett tatt i bruk i forskjellig grad – vel så mye for å hindre spredningen av radikale idéer, som det å holde dissidenter og folkeopprør i sjakk.

Sperrer fungerer ikke alltid:
– Sensur av The Pirate Bay er nytteløst >>>

Kilde: Engadget

annonse