Til hovedinnhold

Norske minibanker må oppgraderes

At Windows XP-støtten droppes får betydning for minibankene.

Capricorn Studio

Det er kanskje ikke like vanlig å fly i minibanken nå som tidligere, men du vet helt sikkert hvordan de både ser ut og føles. De har et svært minimalistisk system, gjerne med hvit eller grønn skrift på sort skjerm, og knapper langs siden som bare kan utføre én funksjon hver. I tillegg kan tålmodigheten ofte settes på prøve når du navigerer deg gjennom alle valgene.

Bak hele denne opplevelsen står faktisk ingen ringere enn Microsofts Windows XP. Bankens uttakssystem kjører nemlig som et eksklusivt fullskjermprogram over XP, på det som i de fleste tilfeller er ganske gammel og utdatert maskinvare.

Til tross for visse tregheter og ikke verdens mest intuitive system, har dette fungert helt greit til i dag. Likevel ringer nå varselbjellene med økt intensitet for hver dag som går, for systemet må byttes ut.

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, Norges største bank, bekrefter overfor Hardware.no at Windows XP også i Norge er svært utbredt i bruk i deres minibanker:

– Det stemmer at de fleste minibanker kjører på Windows XP, og våre leverandører jobber for tiden med tidspunkt for oppgradering av programvaren, forteller han.

XP-feil blir ikke rettet

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.Foto: DNB

Fra og med den 8. april oppheves den nå over 12 år lange XP-støtten, hvor Microsoft helt gratis har oppdatert og lappet operativsystemet sitt hver gang en trussel eller en svakhet er funnet.

Om et sikkerhetshull eller en feil blir oppdaget etter den 8. april, vil ikke Microsoft løfte en finger for å utbedre det, noe som i teorien åpner opp for misbruk og datainnbrudd.

Ifølge NCR, en stor produsent av minibanker, ligger Windows XP i bunn av 95 prosent av verdens minibanker.

– Overgang fra XP vil sannsynligvis ikke være foretatt før Microsoft avslutter støtten, men vi ser ikke noen umiddelbare utfordringer ved dette. Automatene kjører i et sikret og lukket nettverk slik at de er skjermet fra ekstern tilgang, som for eksempel Internett. Vi følger opp våre leverandører for å sikre en rask overgang til operativsystem som har support, forteller han.

Uklar overgangsdato i Norge

– Det er våre leverandører av kontanthåndtering og programvare, Loomis og Nets, som i dag eier våre minibanker og har ansvaret for programvare og oppdateringer, sier Westerveld.

Han forteller ikke hvilket operativsystem de ulike minibankene vil bli utstyrt med, og viser til at dette ser ut til å være er en global utfordring for automatområdet – uavhengig av leverandør. Førstevalget i USA virker dog å være Windows 7.

Mens enkelte amerikanske medier spekulerer i om overgangen til et nytt operativsystem kan føre med seg maskinvareoppgraderinger med medfølgende raskere navigasjon, støtte for berøringsskjermer og mer grafiske og intuitive brukergrensesnitt, har ikke informasjonsdirektøren noen slik melding til norske brukere:

– Overgangen vil ikke få noen merkbare konsekvenser for kundene våre. De vil ikke merke denne overgangen, poengterer Westervold.

Minibanker kommer i mange former:
Her er verdens første Bitcoin-minibank »

(Kilder: Businessweek, The Verge)

annonse