Til hovedinnhold

Nå har Windows XP fått dødsstøtet

Fra og med i dag er Microsoft «ferdige» med den 12 år gamle traveren.

Shutterstock / Microsoft

Windows XP var lenge verdens mest populære operativsystem, men fra og med i dag lever det videre på lånt tid. Microsoft har gitt operativsystemet nådestøtet, og vil ikke lenger få hverken nye funksjoner eller sikkerhetsoppdateringer.

Dagen i dag, 8.april, går altså inn i historiebøkene som dagen da Windows XP ble lagt død.

La oss aller først gå litt tilbake i tid.

24. august 2001 slapp Microsoft det som skulle bli en av sine største suksesser til dags dato. Windows XP tok en hel verden med storm, og grunnen var enkel. Dette var det første forbrukeroperativsystemet som bygget på den knallstabile Windows NT-kjernen.

Før denne tid hadde Microsoft to parallelle utviklingsløp, der de utviklet operativsystemer til privatbrukere og til bedrifter. Med Windows XP ble disse to løpene forent til et felles løp, og det fikk riktig så positive konsekvenser.

Klassiske Windows XP-esker.Foto: Microsoft / Wikipedia

Skulle du spille på datamaskinen din i tiden før Windows XP, og da tenker vi på andre spill enn kabal og minesveiper, så var det forbrukerversjonen du måtte ha. Ulempen med disse utgavene var at de ikke alltid fremstod som å være særlig godt sammenskrudd. Windows 98SE gjorde et ærlig forsøk, men for bedriftene var det Windows NT i forskjellige utgaver som var det eneste seriøse alternativet.

Vi må også få med Windows 2000, også omtalt som Windows NT 5.0. Dette var et langt skritt fremover mot en felles plattform, og med dette operativsystemet på maskinen din kunne du både kose deg med de nyeste spillene, samtidig som det var en knallstabil bedriftsløsning. Det var likevel litt som gjenstod, og dette kom på plass i Windows XP, som for ordens skyld også har blitt omtalt som Windows NT 5.1.

XP holdt ut lenge

Mot slutten av 2006 var etterfølgeren klar, Windows Vista. Vista så ved første øyekast ganske fjongt og velpolert ut, men det var få som kastet seg på bølgen. Windows XP fungerte mer enn godt nok, og Vista var relativt ressurskrevende.

I 2009 kom derimot en farlig utfordrer til Windows XP, nemlig Windows 7. Dette var en mer gjennomført utgave av Vista, og her hadde det virkelig skjedd ting. Windows 7 slo godt an i verden, og allerede i 2010 hadde operativsystemet en markedsandel på rundt ti prosent. Dermed begynte markedsandelene for XP virkelig å synke, men fremdeles er det noen som holdt stand.

Windows 7 var en farlig utfordrer, og mange lot seg friste.

Windows 7 ble etterfulgt av Windows 8, og det er et operativsystemet som ved første øyekast virkelig skiller seg fra sine forgjengere, selv om det er gjort solide endringer bak kulissene i tillegg. Det grafiske grensesnittet, som i sin første fase ble omtalt som Metro, var en het potet i en rekke diskusjoner. Noen elsket det, og andre mislikte det. Windows 8.1 har også rukket å komme, og for dem som ønsker det er det en smal sak å sette det opp så det visuelt ligner ganske mye på sine forgjengere.

Nå i 2014 er ikke XP så utbredt lengre, men fremdeles sitter det flere på det gamle operativsystemet. Ifølge nettstedet Netmarketshare, som overvåker bruken av blant annet operativsystemer, har XP nå en markedsandel på verdensbasis på drøye 27 prosent. Windows 7 har på sin side en markedsandel på gode 48 prosent. Her hos oss er tallene en smule forskjellige, rett over to prosent av våre besøkende bruker Windows XP, mens snaue 38 prosent sverger til Windows 7.

Lever videre

Selv om Microsoft nå ikke lenger vil oppdatere operativsystemet, og heller ikke vil drive med noe support, så er det på ingen måter over og ut for Windows XP. Det er ikke slik at Redmond-gjengen har en diger knapp der de kan skru av alt som lukter av Windows XP verden over. Maskiner som har XP vil fortsette å kjøre helt til et eller annet feiler. Du vil kunne installere Windows XP så mye du gidder, om lisensen ellers er i orden.

Det som kan skape trøbbel er sikkerhetshull som blir oppdaget i fremtiden, eller som kanskje allerede er funnet men som offentligheten ikke kjenner til. Uten en oppdatering vil du kunne bli utsatt for disse, dersom noen velger å utnytte hullene.

Ikke uventet anbefaler Microsoft at XP-kundene oppgraderer til et nyere operativsystem. De har til og med gått til det skritt å omtale Windows XP som farlig, med henvisning til alle hullene som stadig dukker opp. Selv om Microsoft absolutt har en økonomisk interesse i at du kjøper en ny versjon av Windows er det ikke til å komme unna at de har et godt poeng, det har nemlig skjedd mye på IT-fronten siden XP så dagens lys.

Antall maskiner og enheter som er koblet til Internett har nærmest eksplodert, nå er alt fra mobilen til kjøleskapet koblet til nett. Nye tjenester dukker stadig opp og det samme gjør nye trusler. Det gjør at operativsystemene hele tiden må endre seg, i takt med det brukerne trenger.

Det man trodde var sikkert da XP ble utviklet er ikke spesielt riktig i dag, hvert år kommer det nye trusler. Nye operativsystemer har en rekke forskjellige sikkerhetstiltakt som er bakt dypt inn i arkitekturen, og det kan man bare glemme å få på plass i eldre systemer som XP. Den nyeste Windows-versjonen har for eksempel en helt annen kommunikasjon med UEFI, som ikke engang fantes da XP ble født, som legger til en rekke sikkerhetstiltak for operativsystemet i det hele tatt blir startet.

Ikke helt død enda

Selv om Microsoft ikke lenger vil tilby support eller ulike former for feilretting er det fremdeles håp for operativsystemet. «Cash is king» sies det, og det gjelder så absolutt i IT-bransjen. Så langt har nemlig det offentlige i både Nederland og England bladd opp for å sikre seg support fra Microsoft i fremtiden, fordi en stor del av maskinparken deres fortsatt kjører XP. Eventuelle endringer Microsoft gjør for disse myndighetene vil imidlertid ikke komme folk flest til gode.

Gjennom programmet «Custom Support» kan de nemlig kjøpe seg det de vil av støtte, så lenge de betaler nok og Microsoft har kunnskapen som trengs. I begge tilfeller ble pengene lagt på bordet, og Microsoft er absolutt i sitt ess med tanke på Windows XP. Prisen skal i utgangspunktet ligge på rundt 200 amerikanske dollar per arbeidsstasjon, men det er rom for forhandlinger. Dog kan du neppe regne med at Microsoft vil ta den inn i varmen med mindre du har et visst antall datamaskiner kjørende med Windows XP.

Kuttet i Windows XP har vært meldt i god tid:
Norsk Microsoft-topp: – Derfor avslutter vi Windows XP-støtten »

(Kilder: Wikipedia, Ars Technica)

annonse