Til hovedinnhold

Betaler Microsoft millioner for å fortsette Windows XP-støtten

Noen har vært trege med å oppgradere operativsystemet sitt.

Shutterstock / Microsoft

Til tross for at det aldrende operativsystemet Windows XP fremdeles har en betydelig markedsandel, avsluttet Microsoft ubønnhørlig støtten til den gamle traveren sin den 8. april i år etter lang og tro tjeneste.

Avslutningen har vært kjent helt siden 2008, og allerede for ett år siden advarte Microsoft folk mot fortsatt bruk av operativsystemet på grunn av mange sårbarheter. I tillegg har selskapet også tilbudt hjelp til å oppgradere til nyere Windows-versjoner.

Amerikanske IRS henger etter

Med tanke på hvor utbredt Windows XP ennå er, kommer det kanskje ikke som en stor overraskelse at det likevel finnes mange etternølere, men nå kan nettstedet Computerworld melde at en svært viktig, statlig institusjon også er blant disse.

Det er det amerikanske skatteinnkrevingsbyrået IRS (Internal Revenue Service) som har gått glipp av oppgraderingsfristen. Byrået disponerer til sammen 110 000 Windows-baserte PC-er, og av disse er det visstnok hele 58 000 som fremdeles kjører Windows XP.

IRS skal ha skrapt sammen 30 millioner dollar til å komme i havn med oppgraderingen, men inntil denne er ferdig ser IRS seg nødt til å punge ut til Microsoft for å holde liv i byråets Windows XP-maskiner enda en stund.

Betaler 69 millioner kroner

Microsoft tar visstnok i gjennomsnitt 200 dollar i året per maksin for en såkalt «custom support»-avtale, som i så fall betyr at IRS må bla opp 11,6 millioner dollar, cirka 69 millioner norske kroner, for fortsatt støtte av de 58 000 maskinene som ennå kjører Windows XP.

Under en høring i Representantenes hus i den amerikanske kongressen nylig måtte IRS svare for hvorfor byrået ikke har klart å fullføre migrasjonen til Windows 7 til tross for at avslutningen av støtten har vært kjent i seks år. IRS' begrunnelse var budsjettrelaterte problemer.

IRS er imidlertid ikke alene blant statlige myndigheter om å være trege med oppgraderingen. Som nettstedet ComputerWeekly rapporterte tidligere denne måneden bladde også den britiske regjeringen opp cirka 55 millioner kroner til Microsoft for å forlenge støtten i ett år.

Windows XP er fortsatt på topp i folkerike Kina: Det henger nært sammen med omfattende piratkopiering »

annonse