Til hovedinnhold

Megaupload-nedleggelse økte filmsalget

Det er konklusjonen til en ny studie.

Sam Churchill / Flickr

I januar i fjor ble lagringstjenesten Megaupload stengt av amerikanske myndigheter, på grunn av mistanke om omfattende overtramp av opphavsretten. Siden den gang har det vært en eneste stor såpeopera rundt grunnlegger Kim Dotcom og rettsvesenet, og den nye skylagringstjenesten Mega så dagens lys på årsdagen for aksjonen mot forgjengeren.

Tidligere har et forskningsprosjekt ved Copenhagen Business School vist at stengingen av Megaupload ikke økte inntektene til filmindustrien, men nå melder The Wall Street Journal at en ny amerikansk studie taler dette funnet midt imot.

Uventet økning

Ifølge den nye studien kan nedleggelsen av store nettsider med piratvirksomhet ha en positiv innvirkning på lovlig salg av digitale filmer over nett. I ukene etter Megaupload-aksjonen fant de to forskerne Brett Danaher og Michael D. Smith ut at digitalt salg og leie hos to store ikke-navngitte filmstudioer økte i 12 land.

Fortjenesten på nett var nemlig 6 til 11 prosent høyere enn ellers. Forskerne fulgte utviklingen over 18 uker, og fant ut at det ble solgt mellom 10 500 og 15 300 flere digitale enheter i uken enn forventet, mens tallet for leie havnet på mellom 13 700 og 24 000 ukentlig.

Tallene inkluderer altså ikke DVD og Blu-ray, ei heller kino. Når det gjelder den videre utviklingen etter de 18 ukene studien tok for seg, er ikke forskerne sikre på om brukerne fortsatte hos de lovlydige tjenestene, eller om de fant nye, ulovlige alternativer.

Tall fra MPAA

Undersøkelsen er som nevnt foretatt av økonomiprofessor Brett Danaher ved Wellesley College og IT- og markedsføringsprofessor Michael D. Smith fra Carnegie Mellon University.

Forskerne mottok informasjon fra filmstudioene gjennom ordningen Initiative for Digital Entertainment Analytics ved Carnegie Mellon. Dette prosjektet er ledet av blant andre professor Smith, og mottar finansiering fra filmbransjeorganisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA).

Denne aktuelle studien skal derimot ikke ha mottatt støtte fra MPAA. Forskerne er likevel sikre i sin sak:

– Vi konkluderer med at nedleggelsen av Megaupload og Megavideo fikk noen kunder til å gå fra digitalt skap-basert piratvirksomhet til å kjøpe eller leie via lovlige, digitale kanaler, sier forskerne ifølge The Wall Street Journal.

Visste du at Kim Dotcom har startet en ny tjeneste?
Nye Megaupload er lansert »

(Kilder: The Wall Street Journal via BGR og Übergizmo)

annonse