Til hovedinnhold

Nye Megaupload er lansert

Med 50 GB gratis lagring flokker brukerne til tjenesten.

Søndag ble skylagringstjenesten Mega lansert, arvtakeren til den populære tjenesten Megaupload. Lanseringen skjedde på årsdagen for arrestasjonen av bakmann Kim Dotcom, og stengingen av Megaupload. I løpet av det første døgnet skal én million brukere ha registrert seg på tjenesten.

Alle gratisbrukere skal få hele 50 gigabyte gratis plass, mens betalende brukere får inntil 4 terabyte.

Skylagring bare begynnelsen

På nettsidene omtaler Mega seg selv som «personvernselskapet». Dette forklarer de med at alle filer du lagrer på tjenesten vil bli kryptert av brukeren med en 2048-bits RSA-nøkkel – som i teorien vil holde filene trygge fra tjuvtittende myndigheter. Brukerne vil dermed være den eneste som vet hva de lagrer, og slik selv være ansvarlige for hvem de deler innholdet sitt med.

Rent grensesnitt: Det er lite kludder inne i Mega.

For fremtiden vil imidlertid selskapet bruke den samme teknologien som skal sikre dataene dine på andre områder også. Skylagringstjenesten skal bare være begynnelsen, og både e-post, chat, videostrømming og telefonsamtaler nevnes som kanaler krypteringsløsningen vil omfatte i fremtiden.

Det vil likevel ikke bli fritt frem for piratvirksomhet på Mega, og den USA-baserte advokaten Ira Rothken fortalte pressen at tjenesten vil ha en robust fjerningstjeneste for beskyttet materiale. Denne vil fungere gjennom automatiserte skjema, så vel som gjennom en e-post-prosess.

Bruker tastaturet ditt

Hvordan rettighetshavere skal finne ut om deres materiale ligger på Mega, ble ikke nevnt. Med 2048-bits kryptering på plass vil de i teorien være avhengige av å finne en delt lenke til materialet først, siden selv konfiskering av serverne skal gi lite matnyttig for etterforskerne.

For å skape et virkelig tilfeldig utgangspunkt for krypteringsnøkkelen brukes i tillegg tastaturet og musebevegelsene dine. Nærmere bestemt loggfører tjenesten hvordan du taster inn brukernavnet ditt, og måten du rører på musen. Dette er ikke veldig utbredt på nettjenester, men har vært i bruk i over et tiår for seriøse kodegeneratorer.

I praksis er imidlertid ikke krypteringen så imponerende som den kan virke på forhånd. Ifølge Gizmodo har Nadim Kobeissi, en erfaren krypteringsutvikler, tittet nærmere på kildekoden bak Mega. Kobeissi har konkludert med at den benytter seg av utdatert teknologi.

Hva verre er viser det seg, ifølge Kobeissi, at Mega kan velge å slå av krypteringen på filene til utvalgte brukere uten at disse legger merke til det. Det er nok imidlertid i Megas beste interesse å ikke ane hva brukerne lagrer. Da kan de nemlig vanskelig holdes ansvarlige for eventuelle lovbrudd. Krypteringen beskytter nemlig ikke bare deg som bruker, med også bakmennene til nettstedet.

Ellevill fest

Grunnen at Megaupload i sin tid ble stengt, var fordi Megaupload og bakmennene drev «organisert kriminell virksomhet», «tjente mer enn 175 millioner dollar på kriminelle handlinger» samtidig som de forårsaket mer enn «en halv milliard dollar i skade for rettighetsinnehavere», som det heter i kjennelsen fra retten. For ett år siden ble alt av servere beslaglagt, Dotcoms økonomiske midler ble fryst og hjemmet hans ble raidet av spesialstyrker fra politiet.

Dotcom har selv nektet for beskyldningene. På søndagens lanseringsfest i herskapshuset hans på New Zealand gjenskapte han fjorårets raid på huset – komplett med helikopter og skuespillere kledd som væpnet politi.

I tillegg til politiraid, dansepiker og teknomusikk var det også tid til en noe spesiell alvorsprat på festen. Ifølge Ars Technica fortalte Dotcom gjestene at Internett ikke tilhører noen enkeltperson, regjering eller bransje, og at dette ikke ville endre seg – samme hvor mange SOPA-lover som måtte vedtas.

Kim Dotcom lanserte Mega omgitt av dansere i militær-aktige uniformer.Foto: youtube.com/wwwiRMEes

– Retten til privatliv er en grunnleggende menneskerett, men det blir stadig vanskeligere å kommunisere privat, sa Dotcom.

– Flere og flere selskaper samler inn opplysninger om deg og din adferd. Nettilbydere undersøker dataene du overfører, på vegne av innholdsindustrien, fortsatte han.

– Vertselskaper selger sine utrangerte tjenester og harddisker med opplysningene dine fortsatt ombord. Den amerikanske regjeringen investerer milliarder i enorme spionskyer, avsluttet Megaupload-skaperen, før et sort helikopter merket «FBI» kom inn over forsamlingen, og gjenskapingen av raidet var i gang.

Så ble det hele ble transformert til et dansenummer.

Ingen «Dropbox-killer»

Det ble etter hvert tid til spørsmål også, og det første som journalistene spurte om var om Mega ville bli en «Dropbox-killer». Siden Mega gir sine gratisbrukere betydelig mer plass enn Dropbox, og i tillegg har et sterkere fokus på kryptering kan dette virke betimelig, men Dotcom var ikke så bastant.

– Jeg tror det kan finnes hundrevis av konkurrenter, som alle kan gjøre det bra. Noen vil ikke ha kryptering, og bryr seg ikke om det. Jeg vil ikke se meg selv som en som tar livet av noen, og vi håper å etter hvert notere selskapet vårt på den Newzealandske børsen, svarte han.

På spørsmål om hva de ville gjøre med kunder som brøt opphavsretten, svarte den tyskfødte ingeniøren at de kom til å fjerne ulovlig materiale på forespørsler.

– Vi tar ting ned. Vi gjorde det i Megaupload, og gikk enda lengre, fortalte Dotcom, og refererte til at de ga rettighetshavere direkte tilgang til siden, ifølge Ars Technica.

Se video fra lanseringsfesten:

(Kilder: BBC, Ars Technica, Gizmodo)

annonse