Til hovedinnhold

– Søkemotorer bidrar lite til piratvirksomhet

Ny rapport mener at Google ikke kan klandres.

Årsaker til piratkopiering er et hett emne, og bransjen har ofte utpekt søkemotorene som én av de største grunnene til at pirater finner fram til materiale som bryter med opphavsretten.

Nå har interesseorganisasjonen Computer and Communications Industry Association (CCIA), som har Google, Yahoo, Microsoft og Facebook blant medlemmene, kokt sammen en fersk rapport. Denne viser angivelig at søkemotorer ikke bidrar så mye til piratvirksomhet som mange kanskje hadde trodd.

Lite trafikk

Ifølge rapporten hjelper det nesten ikke å fjerne såkalte «uønskede» søkeresultater, og at løsningene for å kvitte seg med krenkelser av opphavsretten på Internett har lite å gjøre med søk. I juni alene måtte Google fjerne 15 millioner lenker fra resultatet i søket, etter forespørsler fra bransjen.

Undersøkelsene CCIA har foretatt viser nemlig at nettsider med piratmateriale får lite trafikk fra søkemotorene – rundt 15 prosent i gjennomsnitt er tallet organisasjonen har funnet fram til.

Pirater søker også i liten grad etter «mp3» og «torrent» i samband med artistnavn. I stedet er søkene mer brede, som for eksempel bare navnet på en artist – noe som gjør det vanskelig å filtrere ut illegale resultater.

Lovlige alternativer

CCIAs rapport tar for seg kun noen få populære sanger, deriblant «Diamonds» av Rihanna og «Gangnam Style» av Psy. Akkurat denne typen låter ble nylig nevnt av bransjeorganisasjonen RIAA i en annen rapport, der det ble hevdet at Google gjør altfor lite for å bekjempe piratvirksomhet.

Selv om søkestatistikken kan være annerledes for mindre populære artister, mener CCIA uansett at bransjen burde legge mer vekt på å jobbe med å få lovlige alternativer, som blant andre Spotify, til å havne høyere blant resultatene.

Les rapporten «The Search Fixation: Infringement, Search Results, and Online Content» på nett hos ccianet.org.

Slik skal de bekjempe piratkopiering på norsk jord:
Nå skal en ny piratjeger-allianse ta norske nettpirater »

(Kilde: The Verge)

Les også
Google nekter å fjerne lenker til lekket Tarantino-manus
Les også
– BitTorrent misbrukes til piratkopiering
Les også
Megaupload-nedleggelse økte filmsalget
Les også
Frankrike kan få innebygd sensurverktøy i Windows
Les også
Svensk TV-pirat dømt til å betale 37 millioner
annonse