– Verdens mest energieffektive lyspære
Slike lyspærer har du ikke sett før.
På nettstedet Kickstarter kan oppfinnere og entreprenører presentere ideer og produkter, og spørre etter x antall kroner for å finansiere og realisere drømmen. Er det mange nok givere, blir prosjektet virkeliggjort. Er det for få, kan man prøve igjen senere.
Det nærmest flommer over av gode tiltak på nettsiden, noe vi har skrevet en del om tidligere.
Sist ute blant gode ideer er ei lyspære du neppe har sett maken til. NanoLight blir kalt «verdens mest energieffektive lyspære» av skaperne, og frister med lavt energiforbruk og en lysstyrke på nivå med tradisjonelle glødepærer.
Lyssterk LED
Mens ordinære LED-baserte lyspærer har hatt problemer med å komme seg opp på glødepærenes 75 til 100 watt, har de tre Toronto-studentene Gimmy Chu, Tom Rodinger og Christian Yan kommet opp med sin egen løsning.
NanoLight er følgelig en LED-lyspære som matcher den klassiske 100-wattpæra, men uten å bruke mer elektrisitet. Deres 12-wattpære skal holde koken, og sørge for en lysstyrke på opptil 1600 lumen. Dette er temmelig lyssterkt.
Vanlige lysdioder produserer mindre varme enn tradisjonelle pærer, men ved høyere effekt enn 60 watt begynner den økte varmen å gå ut over LED-ens levetid. Dette har altså NanoLight løst. I tillegg sprer sistnevnte lyset i alle retninger, noe vanlige LED-pærer ikke klarer.
Kretskort med uvanlig form
Lysdiodene på NanoLight er festet direkte på et kretskort med en form som etterligner en stereotypisk lyspære. Selv om den tradisjonelle pæreformen byr på utfordringer når det gjelder å sette sammen kretskortet, skal det likevel ikke være noe problem med tanke på varmeutvikling og effekt.
Lyspæra produserer altså lite varme, slik at du slipper å brenne deg når du tar på den. Ytelsen er 133 lumen per watt, og holdbarheten er satt til 30 000 timer.
Tre utgaver
Totalt tre ulike NanoLight-produkter skal ut på markedet. Den nevnte 12-wattutgaven, en 10-wattpære (tilsvarende 75 watt) og en alternativ 12-wattpære (tilsvarende over 1800 lumen). Dimmeutgaver skal også være underveis.
Prisen for én 12-wattpære vil komme på rundt 300 kroner. Med en levetid på 30 000 timer anslår NanoLight-skaperne at du likevel kan spare rundt sju ganger så mye i forhold til tilsvarende bruk av glødepærer.
Suksess på Kickstarter
Sjekk ut NanoLight på Kickstarter. I skrivende stund har prosjektet samlet inn nesten 50 000 dollar, med en opprinnelig forespørsel på bare 20 000. Det gjenstår over 50 dager av finansieringsperioden.
- Les også: Denne lyspæra svever og får trådløs strøm
- Les også: Dette lyset drives av tyngdekraften
Se Kickstarter-videoen til prosjektet:
Se også en testvideo av NanoLight i praksis:
(Kilder: TheNanoLight.com, Kickstarter)