Til hovedinnhold

Plastlys skal gruse konkurrentene

Kan vi snart vinke farvel til lysstoffrør og LED?

Ken Bennett, Wake Forest University

Lysstoffrør er ikke de vakreste lyskildene vi har, og mange klager også over hvor sterile og kalde lysdioder virker. Nå kommer en helt ny konkurrent på banen, og den kan potensielt sveipe all motstand av banen.

Forskere ved Wake Forest University i den amerikanske delstaten North Carolina har oppfunnet en ny «pære» av plast. Den består av såkalt «felt-indusert polymer-elektrofluoriserende teknologi» (Fipel), og på norsk betyr dette at den blant annet etterligner sollys, framfor å skinne med en ubehagelig blå glød som vanlige lysrør.

Andre fordeler med Fipel er at den er mer energieffektiv, er flimmefri, ikke blir varm, ikke kan knuse som glass og ikke inneholder kvikksølv.

Unngår hodepine

På den mer tekniske siden består Fipel av tre lag med polymer. Disse inneholder bittesmå materialer som gløder hvitt når litt elektrisitet strømmer gjennom dem.

Oppfinneren av Fipel er dr. David Carroll, som er professor i fysikk ved Wake Forest. Ifølge ham kan plasten formes til enhver tenkelig fasong, og den produserer dessuten bedre lys enn dagens lysstoffrør.

Siden Fipel etterligner naturlig sollys, skal dette forhindre hodepine, som det mer unaturlige lyset fra lysrør er kjent for å forårsake.

– Holder i ti år

Når det gjelder lysdiodeteknologier som LED og OLED, er Carroll heller ikke imponert. Om OLED sier han følgende til BBC:

– De varer ikke veldig lenge og er ikke spesielt lyssterke. Det er begrenset hvor mye lys du kan få ut av dem, og hvis du kjører for mye strøm gjennom dem, vil de smelte.

Fipel skal unngå alle disse problemene ved at den produserer hovedsakelig lys framfor varme. I tillegg skal den ha veldig lang holdbarhet. Carroll påstår nemlig at han har en lyspære i laboratoriet som har vart i rundt et tiår.

Allerede neste år?

Carroll hevder at den nye typen lyspæren er billig å produsere, og han håper at de første enhetene av Fipel vil dukke opp på markedet i løpet av 2013. Minst ett firma skal allerede være interessert i å produsere plastlyset.

Du kan lese detaljene om denne teknologien i en rapport hos ScienceDirect.com.

(Kilde: BBC)

annonse