Til hovedinnhold

Interaktivt gulv lar deg spille ball med deg selv

GravitySpace er et trykkfølsomt gulv fra framtiden.

Hasso Plattner Institut

Nå som alt fra TV-er og mobiltelefoner til kjøleskap, biler og kaffetraktere skal være «smarte», kan like så godt gulvet bli med på dansen.

Her kommer GravitySpace inn i bildet. Noen tyske forskere har gått sammen for å utvikle et trykksensitivt gulv med høy oppløsning, som kan spore både folk og objekter i et rom.

Gulvet gjenkjenner positurer, bevegelser og kollisjoner, og kan skape en speilaktig overflate som gjenspeiler det som foregår ovenfor. Teknologien har mange potensielle bruksområder, deriblant sikkerhet og automasjon i hjemmet, samt interaktiv spilling.

Glass i gulvet

Slik framstår prototypen av GravitySpace i dag.Foto: Hasso Plattner Institut

De tyske forskerne ved Hasso Plattner Institut i Potsdam har skapt en åtte kvadratmeter stor gulvprototype med trykksensitive egenskaper. Den blir opplyst med en prosjektor nedenfra, slik at levende bilder kan skapes for lek og moro.

GravitySpace-prototypen består av en 6,4 centimeter tykk skive med glass som er nedfelt i et vanlig gulv. Glasset gjenkjenner eksternt trykk, og gjør det derfor i stand til å lokalisere og analysere føtter og andre objekter. Deretter kan systemet beregne hvordan du står eller oppfører deg på gulvet.

Gjenkjenner individuelle føtter

GravitySpace gjenkjenner individuelle fotavtrykk.Foto: Hasso Plattner Institut

Under glasskiven befinner det seg et rom med et infrarødt kamera og en prosjektor med HD-video, som sporer fottrinnene og utstråler video på glasset ovenfor.

Infrarøde lysdioder omgir gulvplanet som er dekt av trykksensitiv film. Et fottrinn på overflaten gjør at filmen påvirker det infrarøde lyset. Dette skaper et bilde av fottrinnet som blir fanget opp av kameraet i rommet nedenfor.

Systemet kan identifisere individuelle brukere basert på føttene deres og positurer, og gjør det mulig å samhandle med systemet på en nøyaktig måte takket være fotsporingen.

Flere fordeler

Forskerne forteller at systemet har flere fordeler over vanlig kamerabasert sporing. For det første bidrar det med sammenhengende dekning av rommet fra vegg til vegg.

For det andre er ikke systemet sårbart overfor folk i rommet som eventuelt kan blokkere synsfeltet til opptakeren. I tillegg behøver det bare enkle algoritmer for å fungere, og det er mindre påtrengende med tanke på personvern.

Nyttig gulv

GravitySpace har mange mulige bruksområder. Det kan for eksempel brukes som et sikkerhetssystem i hjemmet og på kontoret ved å oppdage uvedkommende fotavtrykk. Systemet kan også benyttes innen helsesektoren – som å si ifra hvis en pasient faller ned på gulvet.

En annen bruksmulighet er selvsagt spill. Ved hjelp av speilfunksjonen kan du spille domino, fotball og en mengde andre leker med dine egne speilbilder.

Vi er på Facebook!

Se NewScientists video av systemet i praksis:

(Kilde: Hasso Plattner Institut)

annonse