Nyhet

Dette er siste nytt innen fotoprogrammer

Vi samler opp alt som har skjedd innen fotoprogramvare den siste tiden.

Kjent programvare

[Akam.no]: Det er drøssevis av programmer der ute som tilbyr redigeringsmuligheter for bilder. Noen er gratis, mens andre koster noen kroner - typisk for å kunne gjøre mer med programmet enn det aller enkleste.

I denne samletråden tar vi for oss det som er helt nytt og det som har fått oppdateringer den siste tiden.

Les også: Samletest: Dette er fotokalenderen du bør velge

Software til Mac/Windows

Adobe Lightroom/Camera Raw

De endelige versjonene av Lightroom 4.3 og Adobe Camera Raw 7.3, er nå ute etter at de har vært i offentlig test-versjon siden begynnelsen av november. Nikon D600 støttes nå fullt ut, og Canon EOS 6D og 18 andre nye kamerahus er lagt til i støttet-listen hos både Lightroom og Camera Raw. Lightroom for Mac fungerer nå også bedre med "Retina"-skjermene til Apple.

I tillegg er mindre feil og ting som kan gjøre at programvaren kræsjer fikset i både Lightroom og Camera Raw. Alle feilrettingene kan du finne på Adobes blogg her.

Adobe Photoshop

Det har kommet store nyheter til Photoshop denne måneden - men dessverre ikke for alle. De som abonnerer på Creative Cloud får en del spennende nyheter, som vi andre nok må vente til neste versjon for å få tak i.

Det som alle får er bedre støtte for skjermer med høy pikseltetthet (HiDPI) som for eksempel de nye Retina-skjermene som nevnt over.

Kun til Creative Cloud

Vi kan egentlig summere opp alt som er nytt i 5 hovedpunkter:

  1. Flere nye eksklusive Photoshop-funksjoner. Med andre ord, funksjoner som ikke er tilgjengelig for de med vanlig lisens av programmet.
  2. Nye funksjoner i Adobe Muse for å designe nettsider til nettbrett og mobil.
  3. Nettlagring med automatisk synkronisering av en bestemt mappe (omtrent som dropbox, bare integrert i løsningen)
  4. Tilgang til bedre opplæring, spesielt gjennom forklarende videoer
  5. Muligheten til å kjøpe Creative Cloud for lag/arbeidsgrupper.

ACDSee 15 / PRO 6

Oppdatering 15.1 og 6.1 til PRO-versjonen gir RAW-støtte for 15 nye kameraer, derunder Canon EOS-1D X, 650D, Nikon 1 J2 og D3200 for å nevne noen.

Oppdateringen skal også gi bedre ytelse i "Develop mode" og bedre visning av EXIF-informasjon. Støtte for video er også på plass.

DxO Labs

Optics Pro

I starten av desember kom versjon 8.1 og et par uker etterpå 8.1.1. Blant nyhetene finner vi fargestyring og flere oppskarpingsmuligheter for utskrift, fjerning/reduksjon av EXIF-informasjon for endelige bildefiler og en del endringer i grensesnittet.

Totalt i de to oppdateringene er 9 nye kameraer støttet, blant dem Sony NEX-6 og Canon PowerShot S110 og G15, Pentax K-5 II og Sony A99. Det er også støtte for enda flere objektiv fra Canon, Olympus og Sigma.

ViewPoint

I oppdatering 1.1 skal det nå være enda enklere å rette opp perspektivet i bilder av typisk bygninger og andre motiver som krever korrekt reproduksjon. Det automatiske verktøyet for beskjæring har også blitt forbedret.

Apple Aperture

Foto: Apple

Første dagen i november kom versjon 3.4.2, som inneholdt en hel liste med feilrettinger og ganske nøyaktig to uker senere kom 3.4.3 som stoppet en feil som for enkelte brukere gjorde at programmet ba om seriekoden ved hver eneste oppstart.

En feil mellom iPhoto og Aperture for delte bildebibliotek og et problem som gjorde at bildeinformasjon som blender- og lukkerinnstillinger ikke ble vist korrekt, er nå fikset.

Capture One Pro

Corel

Så godt som alle programmene Corel står bak, kan nå brukes problemfritt på Windows 8. Husk på å installere alle oppdateringer fra Windows før du setter igang. Listen med kompatible programmer finner du her.

Corel DRAW

I likhet med Adobe slipper Corel nå ny funksjonalitet til kunder som er betalende abonnenter, men ikke til resten av de vanlige brukerne som sitter på engangslisens. Hva mer som er nytt i versjon X6.2 kan du lese her.

neste side skal vi ta en titt på flere nye, mindre kjente program(oppdateringer) og applikasjoner til mobil.

Lik oss på Facebook du også.