Til hovedinnhold

10 tips for bedre bilder fra julebordet

Slik får du kollegene dine til å se bra ut på julebordbildene.

Istockphoto

Fem tekniske tips

[Akam.no]: Har du tenkt til å forevige årets julebord? Da bør du lese denne guiden, slik at du allerede før festen har noen idéer om hvordan du skal gå fram.

Du kan i utgangspunktet få gode bilder fra julebordet med et hvilket som helst kamera, men et systemkamera med et objektiv med stor blenderåpning og en ekstern blits vil dog gjøre det lettere å få til gode bilder.

Les videre for 10 tips til julebordsfotografen:

1. Før festen

Før festen begynner kan det være lurt å finne ut hva som skjer i løpet av kvelden, slik at du kan planlegge hva du bør ta bilder av. Om du har mulighet til å sjekke julebordslokalet, skader det aldri å gjøre seg kjent med plassen før festen begynner.

Dersom du er redd for at noen av kollegaene dine ikke vil bli tatt bilder av, skader det aldri å spørre de som skal på julebordet om det er greit at du tar bilder, før du stikker kameraet opp i ansiktet til dem. Dessuten vil mange synes det er greit å bli tatt bilder av dersom de vet om det på forhånd.

Unngå slike bilder ved å snakke med kollegaene dine før julebordet. .Foto: Istockphoto

Ingen ting er verre enn å gå tom for strøm eller å ha fulle minnekort før festen er halvferdig, så pass på å ha fulladede batterier og tomme minnekort før festlighetene begynner.

2. Få riktige farger

Julebord foregår typisk i dårlig belyste lokaler, som restauranter og festhus. I slike situasjoner kan fargene fort bli feil, siden mange kameraer har vanskelig for å gjette korrekt hvitbalanse når det blir for mørkt.

Vanlig innebelysning har vanligvis en fargetemperatur på rundt 3200 kelvin, så før du begynner å fotografere, kan du gjerne stille kameraets hvitbalanse til nettopp dét. Om du ikke kan stille hvitbalanse etter kelvin selv, kan du velge Tungsten-forhåndsvalget, som har et symbol som ser ut som ei lyspære.

Dersom det er stearinlys, LED-lys, eller annen belysning i lokalet festlighetne foregår i, kan det være verre å forutse hvilken hvitbalanse som vil passe til belysningen. Da kan det være like greit å bruke automatisk hvitbalanse, og kanskje ta opp i Raw-format, slik at man kan finjustere i etterkant.

Med Raw-filer har man i større grad mulighet til å endre på bildene i etterkant. Foto: Istockphoto

3. Raw-opptak

Hvis kameraet ditt støtter opptak i Raw-format, så skader det ikke å bruke det. Da kan du nemlig i stor grad endre hvitbalanse og eksponering i etterkant - noe som kan være en stor fordel når du tar bilder i dårlig opplyste rom. Raw-filer tar mer plass enn JPEG-filer, så dersom du vanligvis ikke tar bilder i Raw, bør du sjekke om du får plass til nok bilder på minnekortene dine før du bytter til Raw.

De fleste kameraprodusenter legger ved egen programvare for fremkalling av Raw-filer, om du ikke har programvare som Adobe Lightroom eller lignende.

Les også: Raw eller JPEG hva er best?

4. Eksponér riktig

Det viktigste å eksponere rett er ofte folkene som er på julebordet. Så lenge ansiktene ikke er for mørke eller for lyse, gjør det vanligvis ikke så mye om bakgrunnen eller de sorte dressjakkene blir litt for mørke.

Ansikt er ofte det viktigste å eksponere rett, selv om det går ut over bakgrunnen. Foto: Istockphoto

Skyter man i en av programmodusene, kan det ofte hende at man bør bruke eksponeringskompensasjon for å få ansikter eksponert rett - særlig hvis man bruker en type lysmåling som måler i hele bildet.

For å fryse mennesker som ikke beveger seg så alt for mye, bør du helst ha 1/125 s lukkertid eller raskere, for å være sikker på å fryse bevegelser.

I dårlig lys blir du ofte nødt til å skyte med stor blender for å få nok lys. Mange objektiver er mer lyssterke på vidvinkel-enden enn de er på tele-enden. Har du et slikt objektiv og du merker at det blir for lite lys, kan det altså hjelpe å zoome ut.

Ikke vær redd for å bruke høy ISO. I de fleste tilfeller ser det penere ut med litt ekstra støy i bildet, enn bevegelsesuskarphet på grunn av for lang lukkertid.

5. Bruk blits

Selv om man ofte lettere får mer stemningsfylte bilder uten bruk av blits, er det ingen skam å fyre opp blitsen om det blir for lite lys.

Bruk blitsen for det den er verdt. Det er dog ikke nødvendig å bære like tungt som denne karen.Foto: Istockphoto

Med ekstern blits, kan det være fordelaktig å kjøre lyset opp i taket eller i en vegg, slik at lyset blir litt mykere. I såfall kan det fort hende at du trenger å gi blitsen litt mer guffe - men det finner du fort ut etter et par testskudd.

Innebygd blits er bedre enn ingen blits, så bruk gjerne den også. Uansett hvilken blits du bruker og hvordan du bruker den kan det være lurt å sette kameraet i manuell modus.

Du kan gjerne begynne med en lukkertid på 1/80s, blender mellom f/4 og f/5.6 og ISO 400. Det bør gi nok dybeskarphet til at to personer ved siden av hverandre blir skarpe, samt nok lys til å få med i alle fall litt av det som skjer i bakgrunnen.

Dersom du vil ha med mer av bakgrunnen, kan du rett og slett øke ISO, velge større blender (om du har noe å gå på), eller velge lengre lukkertid. Velger du å gjøre sistnevnte, kan du fort få bevegelsesuskarphet i bakgrunnen - fra kamerabevegelser og fra at andre flytter på seg. Blitsen vil uansett fryse det meste av bevegelse i forgrunnen.

Alle originale blitser og de fleste tredjepartsblitser vil i utgangspunktet automatisk eksponere forgrunnen korrekt så lenge dee står i TTL-modus, uavhengig av innstillinger gjort på kameraet.

Gå til neste side for flere julebordtips.

Fem innholdstips

6. Fokus på mennesker

Menneskelige interaksjoner gir fine bilder fra julebordet.Foto: Istockphoto

Man skal aldri undervurdere verdien av å se bilder av seg selv, så det viktigste å få med seg fra julebordet, er bilder av kollegaer som koser seg.

Ikke vær redd for å gå nært de du tar bilder av. Som den kjente krigsfotografen Robert Capa i sin tid sa: "Om bildet ditt er dårlig, er du ikke nær nok!"

Grupper på to-tre mennesker er ofte enklere å få til gode bilder av, enn om man prøver å få med hele kontoret i samme bilde. Dersom du går litt rundt finner du nok gode gruppebilder både her og der.

Ta gjerne også noen litt tettere komponerte portretter også, slik at det ikke bare blir gruppebilder i bildeserien.

7. Fang øyeblikkene

Når sjefen holder tale, når hovedretten serveres, når underholdningen og andre slike begivenheter foregår, bør du være ute med kameraet ditt. Ikke vær redd for å forstyrre de andre, men still deg opp og ta bilder uansett.

Mange mennesker liker ikke å bli tatt bilder av mens de har gaffelen full av mat som er på tur inn i munnen. Prøv heller å få tatt noen bilder rett etter maten er kommet på bordet, men før folk har rukket å begynne å spise.

Fang øyeblikkene: Bilder der det skjer noe, er ofte mer interessante enn bilder av folk som bare smiler.Foto: , Istockphoto

Bilder av folk i dyp samtale, eller folk med store smil og latter i munnen, er med på å formidle stemningen den kvelden. Slike øyeblikk kommer naturlig, så trikset er å være klar nå muligheten åpner seg. Prøv å få tatt bildet før kollegaene dine merker at du har kameraet vendt mot dem, ellers kan du fort ende opp med unaturlige smil.

8. Andre detaljer

Noen lekre detaljbilder av måltidene gjør seg godt i bildeserien. .Foto: Istockphoto

Bilder av mat, pynt og lignende er fint til å bryte opp en bildeserie og skape et mer helhetlig inntrykk av kvelden.

Prøv deg litt fram når du tar bilder av maten. Kanskje blir det finest å ta bilder av hver rett ovenfra, eller kanskje passer det bedre å få med litt av stemninga rundt boret også?

Dersom noen av gjestene har fine detaljer i antrekket sitt kan dét også være fine motiver å få med seg.

9. Oppstilte bilder

Ikke vær redd for å få kollegaene dine til å posere til noen oppsatte bilder. Det kan ofte komplettere bildeserien fra julekallaset.

Stå i inngangspartiet når gjestene ankommer festlokalet og huk tak i de etter som de ankommer festen. Prøv gjerne å finne en litt nøytral bakgrunn, som du kan bruke på alle. En vegg er fint til slikt - om det er plass stiller du de opp et stykke fra veggen, slik at man slipper å se teksturen i den.

En steinvegg gjør seg fint som bakgrunn for oppstilte bilder.Foto: Istockphoto

En annen mulighet er å ordne til et område hvor de kan komme og bli tatt bilder av - gjerne en plass med greit lys og fin bakgrunn.

10. Er dette bildet greit å publisere?

Slike bilder er ikke bestandig like lure å publisere etter julebordet.Foto: Istockphoto

På julebord kan litt av hvert skje, og det er slettes ikke sikkert at man bør publisere alle bildene man har tatt. Derfor kan det ofte være greit å ikke publisere bilder man er i tvil om fortjener dagens lys.

Spør gjerne de som er avbildet om du er i tvil, så slipper man klein stemning når man er tilbake på jobb igjen.

Det fort blir kjedelig å se femtiåtte bilder som er nesten helt like - så velg med omhu ut kun de aller beste bildene fra festen, når du skal vise de fram. 20 bilder burde holde til å fortelle historien om hva som skjede på julebordet, men husk at det også kan være lurt å prøve å få med alle kollegaene dine i alle fall én gang i hele bildeserien.

Man blir ofte blind på sine egne bilder, så få gjerne en kollega til å se gjennom bildene med deg, slik at du får litt tilbakemelding før du viser fram bildene til resten av jobben.

Les også: 10 tips for bryllupsfotografering

annonse