Til hovedinnhold
SamletestFotokalendere

Skal du lage fotokalender, er dette stedet

Vi har testet ti fotokalendere mot hverandre.

Montasje: Istockphoto/Photobox

[Akam.no]: Jula kommer hvert år, og like ofte ligger det fotokalendere under et pyntet bartre i stuer over hele furet værbitt. Fotokalendere er en svært populær gave å gi bort, men det er lett å gå seg bort i jungelen av tilbydere. Hvilken skal jeg velge? Hvorfor er den ene en hundrelapp dyrere enn den andre? Og er det virkelig verdt den ekstra hundrelappen?

Vi har tatt ansvar og bestilt kalendere fra ti av de mest brukte produsentene. Testen er gjennomført som følger: Alle kalendere er bestilt på nett, og programvaren er testet på både PC og Mac med mindre annet er spesifisert. Der programvaren ligger på nett og standardnettleserne på testmaskinene (Firefox på PCen, Safari på Macen) ikke fungerte som de skulle er andre nettlesere også testet.

Vi har, så langt det er mulig, forsøkt å holde oss til samme format på kalenderne for å få mest mulig jevnt vurderingsgrunnlag. Bildene som er brukt i kalenderen ser du i bildekarusellen nederst i saken. Bildene er tatt med et utvalg kameraer, fordelt fra gode og dyre systemkameraer i semiproffklassen, til mobiltelefoner og billige eller gamle kompaktkameraer.

Kåring av etappevinnere

Det som er viktig for noen er ikke nødvendigvis viktigst for andre. Derfor gir vi deg her en rask oppsummering av hvem som gikk seirende ut i de ulike kategoriene.

Foto: Screenshot, Photobox

Beste programvare

Den første etappeseieren går til Photobox! Programvaren er meget pen å se på, effektiv å bruke og har det lille ekstra som gjør at man kan skreddersy kalenderen etter egne behov og ønsker.

Beste pris

Av praktiske hensyn har vi kun sett på pris per kalender, ikke totalpris inkl. frakt. Grunnen til dette er at det opereres med forskjellige priser og praksiser hva frakt angår: Noen har gratis frakt hvis man bestiller for en viss sum eller mer, noen tar bare betalt for kalenderen hvis man henter i butikk, noen tar mer for frakt hvis man bestiller mye osv. Beløpene som er oppgitt her er derfor kun basert på prisen per kalender.
Gjennomsnittpris per kalender i denne testen er omtrent 187,90 kr (med noe forbehold mtp. valutakurser etc.). Den dyreste og den billigste ligger omtrent en hundrings unna snittet i hver sin retning, så her er det mye å spare på å velge riktig alternativ!
Billigst: FujiDirekte sin kalender koster 99 kr, og er testens desidert billigste - nest billigst er Smartphoto sin til 130 kr. Begge disse to kom dessverre svært dårlig ut på generell kvalitet og bildekvalitet.
Mest for penga: Kalenderen fra Photobox har en prislapp på 155 kr, og ligger dermed ganske brukbart under gjennomsnittet. Likevel er bildekvaliteten testens nest beste, og den generelle kvaliteten står til toppkarakter.

Raskeste leveringstid

Kalenderen fra Nfoto.no var i postkassen allerede tre dager etter bestilling. Raskt levert! Jevnt over var langt de fleste produsentene gode til å sende ut varer allerede påfølgende arbeidsdag, så Nfoto hadde kanskje flaks med postmannen.

Kvalitet

Photobox er den eneste produsenten som ser ut til å ha lagt litt ekstra arbeid i å lage en riktig solid kalender. Plastark som beskytter kalenderen og holder den rett og fin, solide fester og godt fotopapir - her er det ingenting som er overlatt til tilfeldighetene.

Bildekvalitet

I den aller viktigste kategorien går Fotovideo til topps! Fotovideo er riktignok bare hårfint foran Photobox, men der Photobox "bare" er generelt svært god er Fotovideo et lite hakk nærmere perfekt. Hatten av for kompetansen i Møllergata 4 i Oslo sentrum; disse menneskene vet hva de driver med, og du kan trygt legge årets julegaver i deres hender.

Konklusjon

Det er ikke lett å rangere ti produkter med så ulike styrker og svakheter, men man prøver! Akam har brukt et enkelt poengsystem for å gjøre det hele mest mulig rettferdig: Bildekvalitet vekter tre ganger så mye som programvaren og generell kvalitet, mens prisen ga tilleggspoeng for de fem billigste og minuspoeng for de fem dyreste. Der flere havnet på samme poengsum er igjen bildekvaliteten vektet tyngst, så pris, og til slutt programvare og generell kvalitet.

Rangering

Gull: Photobox
Den beste programvaren, beste generell kvalitet og nest beste bildekvalitet - og i tillegg en av de beste prisene? Det er oppskriften på en sikker vinner! Akam gratulerer!

Sølv: FotoVideo
Best bildekvalitet, men med noe rusk på de andre områdene glapp seieren for FotoVideo. Gutta i Møllergata bør likevel være godt fornøyd!

Bronse: FotoKnudsen
Det største ankepunktet ved FotoKnudsens kalender er prisen, som er blant de høyeste. Bildekvaliteten er heller ikke så suveren som de to topplasserte.

4. plass: Nfoto
5. plass: CEWE
6. plass: Allfoto
7. plass: Preus
8. plass: FujiDirekte
9. plass: Elitefoto
Jumboplass: Smartphoto

Ironisk nok har de to engelskspråklige alternativene plassert seg i hver sin ende av skalaen, og på de fire nederste plassene er det annenhver dyr og billig (Preus er dyrest, FujiDirekte billigst, Elitefoto nest dyrest og Smartphoto nest billigst). Noen av de mer dølle nettsidene og programvarene er også godt representert i toppen (her nevnes særlig Nfoto, hvis programvare kan ryste selv den mest hardbarkede designer). Det bør vel være argument godt nok for at man ikke bør ta det for gitt at høy pris er lik kvalitet, at det ikke nødvendigvis er skummelt å bestille fra utlandet, og at grusom nettside eller programvare ikke betyr grusomt resultat.

Vi håper du har blitt litt klokere av dette, og at du føler deg litt tryggere når du skal ut og manøvrere i jungelen av fotokalendere. Ha en fortsatt strålende førjulstid!

Les også: Ute etter billige julegaver?

Vil du leste hele samletesten?
Sjekk ut den 13 sider lange testen på Akam.no »

annonse