Til hovedinnhold

Nå er det duket for minnekrig i grafikkmarkedet

GDDR5X-minneteknologien er klar til konkurranse mot HBM-minnet.

Nvidia

Saken er oppdatert for å reflektere at den nye minnetypen vil hete GDDR5X, ikke GDDR6, som hevdet på publiseringstidspunktet.

I år har alt handlet om AMDs HBM-minne, men om du trodde GDDR-teknologien – som vi kjenner fra nyere grafikkort – var et tilbakelagt kapittel må du tro om igjen.

Microns GDDR5-arvtaker, GDDR5X, har gått litt under radaren hos de fleste. Nå ser det imidlertid ut til at minneprodusenten er så fornøyd med de teknologiske gjennombruddene at de er klare til å sende det ut i konkurranse mot HBM.

Dobler båndbredden

GDDR5X-minnet skal by på en dobling av båndbredden, til inntil 14 Gb/s, i forhold til GDDR5s 7 Gb/s.

I forhold til med HBM-minne, vil GDDR5X-typen fortsatt kunne brukes sammen med øvrige komponenter og ha samme formfaktor som GDDR5-minne. Dette er en stor fordel for mange produsenter som ikke ønsker å bruke store resurser på å utvikle nye produksjonsrutiner, og kanskje det mest skumle for HBM-minnets utbredelse.

Her ser vi GDDR5 mot HBM. Det kan se ut til at GDDR5X følger samme oppskrift som sin forfølger.
HBM-minnet har en rekke fordeler over GDDR-minnet, men nå blir sistnevnte i alle fall mye raskere, om enn ikke like kostnads- eller energieffektiv. Foto: AMD

HBM, samt HBM 2.0 – som er neste generasjon HBM-minne – har et langt lavere energiforbruk enn GDDR5 og selve minnemodulene tar langt mindre plass på kretskortet – noe som blant annet la til rette for at AMD kunne lage den lille grafikkbomben R9 Nano. Om GDDR5X-minnet vil føre med seg noen forbedringer for nevnte områder er uvisst.

Nyheten om GDDR5X-minnet kommer uansett i grevens tid. Dagens GDDR5-minne har på mange måter nådd sitt toppunkt hvor potensialet i teknologien nå er tatt ut og en økning av arbeidsfrekvensen ikke gir en lineær ytelsesforbedring.

For fremtidens grafikkort

GDDR5X-minneteknologien skal gå inn i knallhard konkurranse med HBM 2.0-minnet om å benyttes til AMD og Nvidias nestegenerasjons grafikkort. De nye grafikkortene er ventet en gang i løpet av 2016, og takket være en krymping av grafikkjernene fra 28 nanometer til 16 nanometer, er det kraftige saker vi venter på.

Det skal legges til at det allerede verserer rykter om at Nvidia har valgt å gå for HBM 2.0-minne for sine nye grafikkort. Det er dog sansynlig at HBM 2.0 vil være standard i selskapenes toppkort, mens kosteffektive GDDR5X vil finnes i mellomklassen og budsjettklassen.

AMDs R9 Fury bruker HBM-minne:
Men, hjelper det mot konkurrentens verstingkort med GDDR5-minne? »

(Kilde: Fudzilla, via Nordic Hardware)

annonse