AMDs «Nano» går i strupen på GTX 980
AMD har lansert sin kompakte kraftkar, Radeon R9 Nano.
I sommer annonserte AMD nye grafikkort i deres tradisjonsrike Radeon-serie. Det viste seg imidlertid at samtlige Radeon-kort fra 300-generasjonen kun var mindre justeringer av grafikkjernen vi kjente allerede fra Radeon 200-generasjonen som ble lansert tilbake i september 2013. Heldigvis hadde selskapet tre andre og langt mer spennende kort å vise frem, blant dem det overraskende kompakte AMD Radeon R9 Nano, som i dag endelig er lansert «på ordentlig».
Halve størrelsen, mer kraft
R9 Nano kommer, i likhet med selskapets krafthus Fury X og Fury, med selskapets nyutviklede HBM-minne. Denne minnetypen er både raskere, mer energieffektivt og opptar betydelig mindre plass på kretskortet enn tidligere benyttede GDDR5-minnebrikker.
HBM-minnet skal dermed ha mye av æren for at R9 Nano er hele 40 prosent kortere enn R9 290X – forrige generasjons toppkort – og dermed passer inn i mITX-formfaktoren – samtidig som ytelsen skal være på linje med Nvidias kraftige GTX 980.
AMD selv hevder HBM-minnet deres er inntil tre ganger så effektivt per watt som GDDR5 og opptar hele 94 prosent mindre plass. En svært vid minnebuss på 4096-bit, mot 512-bit hos Radeon R9 390X, tillater minnet å yte langt bedre enn GDDR5-minne på lavere klokkehastigheter. Dette sparer strøm som AMD i stedet kan styre rett inn til selve GPU-kjernen for å utnytte der. Lavere arbeidsfrekvenser for minnebrikkene fører selvsagt også med seg lavere varmeutvikling.
Slik gikk det da vi testet sjefen i Radeon 300-serien »
Kjøligere, gjerrigere og stillere
Med sitt Nano-kort har AMD en aldri så liten gladmelding å komme med. R9 Nano skal nemlig være 20 celsius kjøligere under last enn R9 290X. Dette betyr at driftstemperaturen under last bør synke fra opptil 95 celsius til omtrent 75 celsius – uten at viften jobber hardere, snarere tvert imot.
R9 Nano skal nemlig være så stillegående at AMD mener du kan spille på et bibliotek. Med erfaring fra AMDs siste generasjoner grafikkort og deres akustiske egenskaper tar vi denne påstanden med en liten klype salt enn så lenge, men om den holder vann er det intet mindre enn imponerende. Mens R9 290X hadde et desibelmål på omtrent 58 desibel, skal R9 Nano holde seg på maksimalt 42 desibel, som i hjem med normal bakgrunnstøy ikke vil være hørbart.
Med mer effektive komponenter trenger AMDs nye Nano-kort også langt mindre strøm en tidligere. Selskapet viser til at strømforbruket er senket med hele 30 prosent kontra R9 290X. Dette betyr at kortet kan få strøm via én enkelt strømkabel med åtte pinner. R9 Nano har en maksimal TDP på 175 watt, noe som er 100 watt lavere enn TDP-en til de nye toppkortene i R9 300-serien, Fury- og FuryX.
Som vi ser av spesifikasjonene skal vi ikke dømme AMDs R9 Nano på størrelsen. Det skal yte jevngodt med Nvidias fullvoksne GTX 980, og dessuten gruse AMDs tidligere toppkort fra Radeon 200-generasjonen.
R9 Nano minner på mange måter mer om toppkortet Fury X enn Fury, i alle fall om en ser bort fra at førstnevnte er vannkjølt. Merk at selv om kortet står oppført med en minnefrekvens på 0,5 GHz, kan denne klatre til effektive 1 GHz under last.
Hvordan AMD har klart å kutte strømforbruket med omtrent 100 watt i i forhold til Fury X og Fury kan en lure på, men imponerende er det uansett om det viser seg å stemme.
R9 Nano vil støtte Microsofts DirectX 12-teknologi, Vulcan og og AMDs egen Mantle-API. Av skjermutganger har kortet 1 x HDMI og 3 x DisplayPort 1.2a.
Ikke et budsjettkort
Vi har foreløpig ikke fått noen norsk pris på AMDs R9 Nano, men av dollarprisen på 650 dollar tipper vi kortet legger seg tett opptil Radeon R9 Fury X som i skrivende stund selges for 6800 kroner. Dermed kan nærmeste konkurrent bli Nvidias GTX 980 Ti, heller enn GTX 980, men så må en vel bare regne med å betale ekstra for den kompakte størrelsen. Selv om lanseringen skjedde i dag vil kortet komme i butikk først 10. september.
Tek kommer tilbake med en test av AMD R9 Nano straks vi får kloa i et testeksemplar.
En krymping vil gi langt kraftigere skjermkort:
2016 kan bli året da AMD er klare med 14-nanometer produksjonsprosess »