Til hovedinnhold

AMD er i rute: snart kommer langt kraftigere Radeon-kort

Neste års grafikkbrikker har plass til dobbelt så mange transistorer.

Varg Aamo, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

I et intervju med Forbes bekreftet grafikkortprodusenten AMD på tampen av forrige uke det som lenge har ligget i kortene men det likefullt var godt å få bekreftet:

Det kommer to splitter nye grafikkprosessorer fra selskapet neste år.

Det er AMDs grafikksjef, Raja Koduri, som endelig tok bladet fra munnen. Selv om han ikke ga oss så mye som et lite hint om hvilke teknologier eller fremskritt disse nye grafikkprosessorene vil by på, vet vi egentlig en hel del allerede:

Grafikkjernene krympes

AMD-toppsjefen Lisa Su på scenen under årets Computex-messe i Taiwan. Den gang presenterte hun nye Radeon-kort.

For eksempel vet vi at AMD (og erkerivalen Nvidia, for den saks skyld) lenge har ønsket å gå over til 14- eller 16 nanometer produksjonsteknikk for sine grafikkprosessorer. Det er hele fire år siden det første av dagens 28-nanometerbaserte grafikkjerner kom på markedet, så tiden er helt klart inne for videre krymping.

Denne videre krympingen er det TSCM og Samsung som må stå for ved sine fabrikker, men disse selskapene har i lengre tid hatt problemer med overgangen ned fra 28-nanometer for grafikkbrikker. Nå er disse problemene tydeligvis løst.

En krymping av produksjonsprosessen er svært viktig for grafikkortprodusentene ettersom de siste grafikkjernene til både AMD og Nvidia i år tok ut siste rest av 28-nanometerteknologiens potensiale.

I sommer lanserte AMD nye grafikkort:
Her viser de frem dagens verstingkort »

Bedre ytelse, temperaturer og energibruk

Kun en krymping kan realistisk sett gi nye grafikkprosessorer en nevneverdig ytelsesforbedring. Bare slik kan selskapene få plass til flere transistorer på samme areal og uten at det går ut over varmeutvikling eller energiforbruk.

HMB-minne kan stables, noe som sparer plass og øker hastigheten. Foto: AMD

Det antas at overgangen fra 28- til 14- eller 16 nanometer produksjonsteknikk vil la AMD og Nvidia doble antallet transistorer på samme areal som i dag, uten at energiforbruket eller varmeutviklingen blir skadelidende. Med andre ord, en krymping av produksjonsprosessen vil gi oss langt kraftigere grafikkort med tilsvarende eller bedre termiske egenskaper, samt mulighet for redusert energiforbruk.

AMDs neste generasjon Radeon-kort går under kodenavnet «Arctic Islands», og skal blant annet benytte seg av et forbedret versjon av HBM-minne, HBM2.

Du kan lese mer om HBM-minnet i testen av AMDs siste grafikkort:
AMDs Fury viser imponerende takter »

18 milliarder transistorer

AMDs Fiji-brikke har 8,9 milliarder transistorer. Den krympede «Greenland»-brikken kan være i stand til å stue hele 18 milliarder transistorer inn på samme areal.

AMDs nåværende verstingbrikke «Fiji», som sitter i selskapets R9 Fury X, R9 Fury og R9 Nano, består av 8,9 milliarder transistorer. Selskapets neste sjefsbrikke, som kan få navnet «Greenland», ventes derimot å få plass til hele 18 milliarder transistorer.

Nøyaktig når vi får se AMDs nye grafikkprosessorer er ikke kjent, men at de dukker opp første eller andre kvartal neste år er aller mest trolig.

Nvidia skal få plass til 17 milliarder transistorer i sin «Pascal»-brikke:
Les alt om Nvidias planer for 2016 »

Mer «Fiji» på lur?

Før AMD lanserer sine nye GPU-er har de kanskje noe annet på lur. I oktober kan nemlig et nytt dobbeltkjerne-kort med Fiji-kjernen, altså avløseren til dagens R9 295X2, ha blitt avslørt. Ryktene skulle den gang ha det til at navnet på den nye råtassen blir Radeon R9 Gemini, hvor Gemini blant annet er det engelske ordet for stjernetegnet Tvillingene – som jo gir mening. Les alle ryktene om dobbeltkjernekortet her »

AMD tar livet av Catalyst:
Her er nye Radeon Settings, med flere funksjoner og bedre brukervennlighet »

(Kilde: Forbes, via SweClockers)

annonse